Izvještaj: 2. festival kamna, Pliskovica (SLO)

2. Festival Kamna Kras – Pliskovica 20. – 21. rujna 2014.

Tekst i foto: MŠC 

Izuzetan program naših slovenskih kolega nas je motivirao za odlazak na ovaj festival iako su vremenske prognoze sa raznih izvora djelovale vrlo obeshrabrujuće. Kako je program bio ispunjen mnoštvom zanimljivih aktivnosti koje je fizički nemoguće sve pohoditi, odlučili smo se za varijantu umjetničke klesarske radionice za početnike koju će voditi dipl.ing. obrade kamena Jelena Uršič, radionicu suhozida iskusnog suhozidara Borisa Čoka te pješačku turu po Poti kamna i kamnarstva pod vodstvom Anje Škabar i Danila Ravbara. Osim toga svakako smo htjeli prisustvovati sajmu alata i oruđa za obradu kamena te subotnjem koncertu.

Za nas je festival počeo u Dutovlju, malom mjestu između Sežane i Pliskovice koje osim što slovi kao najrodniji poljoprivredni krajobraz kraške regije poznato je i po omalom muzeju Pepin kraški vrt. Pepin kraški vrt je projekt slovenskog krajobraznog arhitekta Boruta Benedejčiča i Tanje Godnič koji je 2009. godine osvojio najbolju ocjenu i zlatnu medalju u kategoriji malih vrtova na Hampton Court Palace Flower Show –u. Njegov dizajn u dva dijela kao prvi dio obuhvaća  tradicionalnu krašku kuću i okućnicu, a drugi dio je područje posvećeno radovima u polju. Posebnost je ovog muzeja u tradiciji i samoodrživosti koju su prakticirali stanovnici kraškog područja. Naime kroz predstavljanje kustosice muzeja dolazi se do saznanja o praksi koja zasigurno odumire ali je svom srećom donekle sačuvana u ovom projektu. Naravno, kuća i ‘namještaj’ koji se nalazi u okućnici je građen od kamena, a u drugom dijelu muzeja se nalazi pastirska hiška na ‘pašnjaku’ te manja hiška kroz čiju su izgradnju navodno mladi Krašani učili graditi ova kamena pastirska skloništa.

Izvor: http://www.propepa.si/index.php/component/k2/item/76-pepin-kra%C5%A1ki-vrt


Osim tradicionalnog dizajna tu je i priča o Pepi i njenom tradicijskom životnom stilu koju je sastavila Tanja Godnič.

Nakon posjeta muzeju, krenuli smo ka Pliskovici.


Ovaj dio Krasa je zaista živopisan i poznat kao vinogradarsko područje pa se putem nerijetko viđaju nasadi trte, kako slovenci nazivaju vinovu lozu, no smatram neobičnim činjenicu da su zadržali tradicionalnu armaturu vinograda pa umjesto betonskih stupova i dalje koriste drvo kao građevni materijal.


Sljedeće jutro je počeo Festival Kamna in Kamnarstva, za nas klesarskom radionicom koju je vodila Jelena Uršič dipl.ing. obrade materijala (kamena) sa Višje strokovne šole ŠC Srećka Kosovela u Sežani i njena asistentica Maruša Ličen. Kako radi kao profesorica u Sloveniji i često surađuje sa školarcima iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine puno nam je olakšala uvodno predavanje jer je pričala našim jezikom. Jelena je kroz 2 dana odradila 4 radionice od 3 sata što nije umanjivalo njen entuzijazam kao ni broj posjetitelja radionica. Klesali smo tako svatko svoj motiv na prethodno obrađenom kraškom vapnencu – unito.


Kao što je i najavljivano, kiša je padala neumorno pa smo doznali da je niz od naših željenih radionica otkazan. Boris Čok je otkazao svoju radionicu suhozida za koju se čekalo do zadnjeg trena ali kiša ipak nije dozvolila njeno održavanje. Krenuli smo izviditi lokaciju na kojoj se namjeravalo zidati i našli smo je. Navodno se radi o lokaciji gdje bi u skorijoj budućnosti trebalo niknuti vanjsko kazalište sa kamenim daskama koje život znače, a cilj radionice Borisa Čoka bio je podizanje duplog zida na ulazu u livadu.


Tako smo odlučili posjetiti glavno mjesto festivala predviđeno za večernji koncert i izlagače. Kiša je uplašila mnoštvo izlagača, s razlogom, jer se radilo o nekih 50 mm kiše u periodu od 2 sata tako da je od izloženih 20ak štandova samo 7 izlagača odlučilo nastupiti. Većinom su to bila poduzeća koja se bave obradom mramora, kamena te poneki klesari umjetnici. Osim štandova bila su tu dva šatora, jedan predviđen za koncert a drugi za klesarsku radionicu obrtnika, umjetnika, profesora te studenata iz škole u Sežani koji su se, teško je reći natjecali, predstavljali publici kroz svoj rad.


Kako smo već tu doznali da je i nastupno predavanje otkazano te naša željno očekivana pješačka tura po poti kamna i kamnarstva, utjehu smo potražili u koncertu Zvita Feltna (Spigana Felga) koji su nas oduševili coverima naših dalmatinskih pisama te također slovenskim tradicionalnim pjesmama.

Drugi dan festivala je započeo iznimno sunčano no tura je svejedno otkazana pa smo svratili do središnje lokacije festivala u nadi da se pojavilo više izlagača što nažalost nije bio slučaj. Kako smo čuli od domaćih, nismo samo mi bili nezadovoljni zbog niza otkazanih radionica zbog kiše već i cijela organizacijska ekipa Razvojnog Društva Pliska i Youth Hostel Pliskovica koja nažalost nije mogla natkriti cijeli prostor Kamnih poti u Krasu.

Iako je loše vrijeme spriječilo održavanje velikog dijela aktivnosti, mora se odati poštovanje odličnoj ekipi iz Razvojnog Društva Pliska koja sad već drugu godinu zaredom organizira ovakav događaj i iako sa manjom količinom kamena, uvjetno rečeno, od nas u Hrvatskoj stvarno se trude valorizirati svoje resurse i integrirati se u više djelatnosti radi zajedničkog cilja.

Dogodine nadamo se!

Dropbox galerija iz ove reportaže:

https://www.dropbox.com/sh/271czx6ok5kyxag/AADfXEsynoWTFeYvxbJ_Z0MJa?dl=0

Facebook galerije:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.788417017877520.1073741831.757745244278031&type=1
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.788419807877241.1073741832.757745244278031&type=1

 

 

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 atts
0

Najava / announcing: XVII. međunarodni suhozidni kongres / International Congress on dry stone

ENGLISH here: Save the date!
FRENCH here: Bloquez votre agenda!

Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti,

Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres koji će se održati od 2. do 4. listopada 2020. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle.

Zabilježite datum!

Dry stone hut 'kućerica' built by volunteers in 2018
Suhozidno sklonište ‘kućerica’, izgradili volonteri 2018. (foto: Suhozidna baština Konavala: http://tiny.cc/Konavle)

Svrha Kongresa je povezati suhozidne praktičare, istraživače, profesionalce i entuzijaste kako bi podijelili znanje i vještine, raspravili aktualnosti i proširili mrežu suradnje između zemalja. Sudjelovati je moguće u ulozi izlagača, slušačai/ili sudionika međunarodne suhozidne radionice.

Program Kongresa:
27. 9. Dolazak sudionika
27. 9. – 1. 10. Međunarodna suhozidna radionica
1. 10. predvečer Dobrodošlica na Kongres!
2. 10. – 3. 10. Kongresna izlaganja + Skupština mreže S.P.S.
4. 10. Tematski posjet suhozidnim lokalitetima Konavala
5. 10. Odlazak sudionika

Tema ovogodišnjeg Kongresa je:
Perspektive umijeća gradnje suhozida: izazovi nakon UNESCO upisa“.

Cilj Kongresa je:
• Predstaviti i raspraviti sadašnje stanje umijeća gradnje suhozida, ispitati pravni i ekonomski okvir i ograničenja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini
• Predstaviti lokalne, nacionalne i međunarodne strategije za zaštitu i unapređenje umijeća gradnje suhozida u suvremenoj praksi
• Razraditi potencijal suhozida i izazove s kojima se susreće u srodnim industrijama
• Istražiti mogućnosti tehnologija u pogledu istraživanja suhozidne baštine, poput upotrebe GIS softvera za mapiranje, SfM za modeliranje, prostornih baza podataka za međunarodnu suradnju i prepoznavanja AI uzorka za mapiranje i kategorizaciju suhozidnih struktura
• Ispitati ekonomski utjecaj umijeća na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini
• Istražiti stvarnosti i steći uvid u najbolje prakse kao i potencijal gradnje suhozida u suvremenim održivim primjenama u poljoprivredi, uređenju okoliša i izgradnji infrastrukture
• Ispitati umijeće gradnje suhozida kao nematerijalno kulturno dobro u okvirima turizma i kulturnog upravljanja, te osobito na izazove i mogućnosti koje donosi upis na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine.

Više informacija ove jeseni. Dobrodošli!

Dry stone pond in one of Konavle villages, 17m in diameter
Suhozidna lokva u jednom od konavoskih sela, promjer 17m (foto: Suhozidna baština Konavala: http://tiny.cc/Konavle)

Pdf verzija ovdje: Zabilježite datum!

ENGLISH here: Save the date! FRENCH here: Bloquez votre agenda! Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti, Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres koji će se održati od 2. do 4. listopada 2020. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle. Zabilježite datum! Suhozidno sklonište […]

Read More »

 atts
0

Zabilježite datum: III. Prvenstvo u gradnji suhozida, Gardun

Udruge DRAGODID i Gaius Laberius – Gardun najavljuju III. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, koje će se održati u triljskom naselju, točnije na arheološkom lokalitetu Gardun, ove jeseni!

U petak, 4. listopada 2019. na programu je tematski događaj u stilu okruglog stola, dok će u subotu 5. listopada suhozidne ekipe odmjeriti snage na Prvenstvu. Pozivamo sve zainteresirane graditelje, navijače, gledatelje, znatiželjnike da zaokruže datum na kalendaru, a više informacija slijedi!

Kako je bilo prošle godine: http://www.dragodid.org/2-prvenstvo-u-gradnji-suhozida-4-66-metara-za-pobjedu/

43768533_321436741991232_5995569934837481472_n

Udruge DRAGODID i Gaius Laberius – Gardun najavljuju III. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, koje će se održati u triljskom naselju, točnije na arheološkom lokalitetu Gardun, ove jeseni! U petak, 4. listopada 2019. na programu je tematski događaj u stilu okruglog stola, dok će u subotu 5. listopada suhozidne ekipe odmjeriti snage na Prvenstvu. Pozivamo […]

Read More »

 atts
0

Spašena još jedna bunja!

IMG_8327

Tekst & Foto: F. Bubalo (edit članka: 14.8.2019.)

Zadnja dva mjeseca intezivnih pregovora između predstavnika Udruge Dragodid, vlasnika, investitora (Hrvatske ceste), izvođača radova (PZC),  arheologa, te nadležnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, rezultiralo je u spašavanju jedne bračke bunje, mogli bismo reći u sudačkoj nadoknadi. Premda izvornim projektom izgradnje buduće zaobilaznice naselja Ložišća nije predviđeno njeno spašavanje na ovaj način, zajedničkim naporima uspjelo se isposlovati njeno razlaganje, te izgradnja faksimila u budućnosti. Obzirom da je na jednom dijelu bunja bila urušena, na ovaj način omogućena je njena “sanacija“ makar na novoj lokaciji i u nešto izmijenjenom obliku, ali i dalje kao spomenik trudu izvornih graditelja. Ono što valja napomenuti, jest da se otvara prilika da se umijeće gradnje suhozida – u ovom slučaju tehnike nepravog svoda – još jednom prakticira, uz prisutnost lokalnih poznavatelja tradicije i eventualno prenese na neke buduće graditelje.

Autor Elaborata i voditelj izmještanja bunje – Drugi otok, obrt za istaživanje i savjetovanje – u suradnji s tvrkom Mjesto pod suncem d.o.o., izradio je dokumetaciju koja uključuje arhitektonski snimak postojećeg stanja, prostornu analizu i valorizaciju objekta, te prijedlog smjernica izmještanja. Uz opširnu foto i video dokumentaciju izrađen je i 3D model bunje  kako bi faksimil buduće bunje bio što vjerniji izvornom obliku. U suradnji sa tvrtkom PZC iz Splita i lokalnim kooperantima, pristupilo se ručnom razlaganju bunje. Nakon dekonstrukcije prstena bunje i uklanjanja škalje, došlo se do nepravog svoda, te su potom uklonjene kamene ploče te uz pomoć bagera odložene na novu lokaciju na kojoj je planirana izgradnja faksimila bunje. Nakon označavanja važnijih elemanata bunje (ulaza), isti su prenešeni na posebnu gomilu, uz materijal za ”svoltavanje” bunje, te ostali materijal za gradnju baze bunje. Izgradnju faksimila bunje preuzeo je investitor, te se nadamo da će u skoroj budućnosti s stručnim izvođačem, lokalnim meštrima pa i lokalnim ljubiteljima suhozidne baštine, ova bunja osvanuti za buduća pokoljenja.

Koristimo priliku podsjetiti na slične akcije izmještanja ili ”spašavanja”, odnosno očuvanja značajnih suhozidnih objekata:

http://www.dragodid.org/spasene-dvije-konavoske-kucerice/
http://www.dragodid.org/bunja-uz-magistralu/

IMG_2830

DJI_0148

 

IMG_8336

IMG_8343

Tekst & Foto: F. Bubalo (edit članka: 14.8.2019.) Zadnja dva mjeseca intezivnih pregovora između predstavnika Udruge Dragodid, vlasnika, investitora (Hrvatske ceste), izvođača radova (PZC),  arheologa, te nadležnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, rezultiralo je u spašavanju jedne bračke bunje, mogli bismo reći u sudačkoj nadoknadi. Premda izvornim projektom izgradnje buduće zaobilaznice naselja Ložišća nije predviđeno njeno […]

Read More »

 atts
0

Europska konvencija o krajoliku usvojila izvješće o važnosti suhozida

Na 10. konferenciji o Europskoj konvenciji Vijeća Europe o krajoliku, održanoj 6.-7. svibnja 2019. u Strasbourgu, usvojen je Memento koji, između ostaloga, naglašava i važnost suhozida za europske krajolike.

Screenshot_1

Uvrštavanju suhozida u ovaj zagovarački važan dokument, doprinijela je francuska stručnjakinja Vijeća Europe Claire Cornu s prezentacijom izvješća ”Suhozid u krajoliku, naslijeđe i inovacija za teritorijalnu održivost”.

Dokument je dostupan za preuzimanje ovdje:  “Dry stone in the landscape, ancestral and innovative for sustainable territories”.pdf

Više informacija i drugi relevantni dokumenti dostupni su ovdje: https://www.coe.int/en/web/landscape/cep-cdcpp-2019

Izvor: Vijeće Europe

Na 10. konferenciji o Europskoj konvenciji Vijeća Europe o krajoliku, održanoj 6.-7. svibnja 2019. u Strasbourgu, usvojen je Memento koji, između ostaloga, naglašava i važnost suhozida za europske krajolike. Uvrštavanju suhozida u ovaj zagovarački važan dokument, doprinijela je francuska stručnjakinja Vijeća Europe Claire Cornu s prezentacijom izvješća ”Suhozid u krajoliku, naslijeđe i inovacija za teritorijalnu […]

Read More »

 atts
0

Najava: Grčka, stručni kamp i radionica kogulavanja

Grčka baštinska organizacija Boulouki organizira dvomjesečni stručni kamp (9.9.- 31.10.) i radionicu kogulavanja u trajanju od 12 dana (16.-27.10.) povijesnog puta koji vodi mostu Plaka, u mjestu Plaka Tzoumerka u regiji Epir. Sudionici iz Hrvatske i ostalih zemalja Balkana imaju mogućnost iskoristiti i punu stipendiju za pokrivanje troškova sudjelovanja na radionici.

Rokovi za prijave su: kamp – 22.8.; radionica – 8.9.

Više informacija u pozivu ovdje: https://boulouki.org/en/?p=3878

KLDx2_ENG

Grčka baštinska organizacija Boulouki organizira dvomjesečni stručni kamp (9.9.- 31.10.) i radionicu kogulavanja u trajanju od 12 dana (16.-27.10.) povijesnog puta koji vodi mostu Plaka, u mjestu Plaka Tzoumerka u regiji Epir. Sudionici iz Hrvatske i ostalih zemalja Balkana imaju mogućnost iskoristiti i punu stipendiju za pokrivanje troškova sudjelovanja na radionici. Rokovi za prijave su: […]

Read More »