Izvještaj: Velebit 2012.

Od ljeta smo ostali dužni jedan izvještaj. Zajedno sa zaposlenicima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit popravljali smo suhozidne podzide Premužićeve staze u zoni Rožanskih kukova.

Tekst: Miše Renić
Foto: Luka Forko

Nastavljena je uspješna suradnja s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, s čijim smo djelatnicima ove godine popravljali Premužićevu stazu na njenom vjerojatno najljepšem i najvrletnijem dijelu, na potezu od Rosijeve kolibe do planinarskog doma Alan.

Sanirana su sva veća oštećenja suhozidne planinarske staze na planiranom potezu, kao i velika količina manjih, a mjestimice smo morali i visiti na užetu pri suhozidanju. Bazni logor je bio na Velikom Lubenovcu, tako da je do radnog poligona bilo nekoliko sati planinarenja, uz barem šest sati nošenja kamena dnevno. Uglavnom, bilo je dana kada smo išli spavati u devet sati navečer, ali prekrasni vidici i ljudi činili su da na umor svakoga jutra iznova zaboravimo.

U toku radionice viđena je tročlana obitelj divokoza, navodno je 100 metara od nas prošao medvjedić, o čemu su nas izvjestili njemački planinari, a u pripremi radionice viđena je divokoza, te trogodišnji mladi gospodin medvjed. Toplo preporučamo posjet ovoj divnoj stazi (koja je sada još malo bolja :), tako da se uz fantastične velebitske krajolike, vidike prema otocima i čistom zraku, možete međusobno preplašiti vi i divlje životinje.

Foto galeriju sa radionice možete pogledati i na fb stranici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR