Kamik i gromači 4

Tekst i foto: Mario Zaccaria, Brsečki česan

29.-30.4. održala se četvrta radionicu obnove suhozida Kamik i gromači na području Etnološkog parka “Anton Plašimuha” nazvanog po izvornom graditelju. Radionicu organizirala je udruga Brsečki česan i vodila uz suradnju Dragodida, a sufinancirali su ju Ministarstvo kulture i medija RH, Općina Lovran i LAG Terra liburna koji su prepoznali vrijednost zaštite vještine i krajolika kojeg obnavljamo i koristimo.

Ovog puta obnovili smo dva prethodno urušena podzida duga 5 m, visoka 2. Veći dio subote proveli smo razgrađujući “ranu” zida, skidajući zemlju i razvrstavajući veliki, srednji, i mali kamen, škalju. Obnovu gornjeg zida vodio je sa sudionicima Mario Zaccaria, a donjeg Miše Renić iz Dragodida i vrijedni Saša Marcan koji nije postustao ni u jednom trenu.

Slika 1 -Radna slika na obje terase

Tek smo pri kraju dana uspjeli složiti prvi red s najvećim blokovima kao temeljem na gornjoj terasi, a Miše i Saša su se čudili kako bajpasirat živu stijenu u temelju donjeg zida.

Nedjelja je bila slatki dan jer je uključivala gradnju. Napokon. Najdraži trenutak svakog ljubitelja suhozida, pogotovo kad nas ima u velikom broju pa gradnja redova rapidno raste.

Slika2 – Prvi redovi na gornjem podzidu

Volonteri su se odazvali sa sa područja Liburnije među kojima gospodin Milovan Bučić koji je jedva čekao, kao samouki suhozidar, podijeliti svoja iskustva sa nama mlađima i naučiti nas nekoliko stvari u vezi temeljenja, lupanja macolom i priklesavanja. Pridružila nam se i Ana Reisinger iz Berlina što je učinilo radionicu međunarodnog karaktera.

Slika3 – Ponosni sudionici nakon serotoninskog osjećaja završetka zidanja

Radionica je bila medijski popraćena. Najavili su nas Istarski a popratio nas je Regionalni dnevnik HRT-a, Agroklub i legendarna Kristina Macuka iz Boje zemlje, vodeće emisije za poljoprivredu istarskog poluotoka.

Slika4 – Dovršeni podzidi

Nakon dobro obavljenog posla valja pojest domaću hranu zalivenu sa istarskom malvazijom i teranom te dogovarati buduće radionice i druženja. Za okrijepu oba dana pobrinuo se naš Franc Tominić, pa smo prvi put probali brancine na mramoru. Kakve perverzije.

Slika5 – Zasluženi odmor nakon dovršene radionice

Čitamo se iduće godine na jubilarnoj petoj ediciji!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR