Ljeto u Rumunjskoj

Tekst: Mislav Tovarac
Foto: Ante Senjanović

Od 14. do 24.  kolovoza, sudjelovali smo u razmjeni koju su organizirali naši suradnici i partneri sa prošlih međunarodnih radionica DALA Foundation.

20170818_1100
DALA je rumunjski kolektiv sastavljen od aktivista i umjetnika kojima je cilj u mjestu Cârțișoara napraviti kulturni centar koji bi funkcionirao kroz cijelu godinu i generirao sadržaj. Tokom 10 dana koje smo proveli tamo uz Rumunje, udružili smo snage i sa našim višegodišnjim partnerima iz Francuske i Portugala kako bi svi razmijenili iskustva i ideje vezane uz tradicijsku arhitekturu specifičnu našim krajevima. Kroz uspješnu suradnju upoznali smo se sa radom svake od udruga koja je prisustvovala događanju i učvrstili suradnju započetu prošle godine u Portugalu.

REMPART je mreža udruga koja obuhvaća cijelu Francusku i cijeli spektar djelatnosti u kulturi, najčešće primjenjenih. Njen cilj, kao i udruzi Palombar iz Portugala je revitalizacija kulturnih krajolika, i u nekim slučajevima davanje nove svrhe lokalitetima na kojima se intervenira kako bi se počeli ponovno koristiti.

Udruga Palombar također radi s tradicijskim tehnikama gradnje i obnove, no njihov primarni cilj leži u očuvanju zaštićenih krajolika i biosfera.

Cilj razmjene bio je integrirati ideje svake udruge u prostor u kojem smo radili kako bi on postao reprezentativan i interaktivan kulturni centar. S time na umu, započeli smo izgradnju dva podzida u prostoru koji čini prirodni amfiteatar.

image1
Foto 1. Čišćenje i predradnje za polaganje temelja

Ideja je bila demonstrirati kako suhozid čak i u prostoru u kojem ga povijesno nema može biti svrhovit, pa čak i kada nije utilitaran u tradicionalnom smislu.

image2
Foto 2. Prije

image3
Foto 3. Poslije

Uz naš projekt suhozida od riječnih oblutaka, radilo se i nekoliko drugih stvari na obližnjim lokacijama. Tako se između ostaloga popločavao put između kuća.
image4

Gradio prirodni frižider.
image5

I pričalo o budućim projektima.
image6
Dodatne fotografije nalaze se na našim društvenim mrežama. Atmosfera je bila ugodna, temperatura ekstremna, a lokacija jedinstvena. Projekt je financiralo rumunjsko Ministarstvo kulture.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

hrHR