Prijedlog: "nagrada SUHOZID" dr. Berislavu Horvatiću

e-mail prof. dr. Boruta Juvaneca povodom nagrade EUROPA NOSTRA i izložbe

foto: Berislav Horvatić/Denis Lešić

Poštovani kolege,

dopustite da prvo iskreno čestitam na nagradi Europa Nostra, koja je na području suhozidne arhitekture iznimno rijetka – također i u europskim okvirima. Utoliko je njena vrijednost veća.

Imam i prijedlog: za neku buduću “nagradu SUHOZID” predlažem dr Berislava Horvatića, za obilje rezultata na našem području (iako je po struci fizičar!):

– početna ideja, izbor i vodstvo stručnih dokumentiranja komarde, bunara, gumna, bunje, trima (koje je obavila Katedra ta teoriju arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, predstojnik BJ)

– prijedlog za zaštitu ovalne mošune na Krku (prijedlog dolazi od Uprave za zaštitu kulturne baštine u Rijeci, ali je za publiciranje i zaštitu najzaslužniji BH)

– prijedlog nagrade gospodinu Gulešiću iz Općine Baška (njegovo djelovanje je otkrio BH)

– realiziran prijedlog za obnovu zdenca na Kandiji u Puntu (dokumentacija dr B Juvanec, a ideja BH)

– realizirani zaštitni radovi na gumnu u Krku (dokumentacija dr BJ, ideja dr BH)

– publikacije dr Berislava Horvatića u europskom tisku (komarde, trimi, bunje, a pogotovo mrgari) su od ključnog značaja za poznavanje hrvatske kamene baštine

Mislim da zaista nije potrebno nabrajati dalje… Da postoji više Berislava Horvatića, hrvatska kamena arhitektura bi bila mnogo poznatija u svijetu. Mislim da bi se s tim prijedlogom složili i dr. Jadran Kale i prof. Tihana Stepinac, također eksperti za kamen.

Još jednom čestitke na nagradi, također i na izložbi (i hvala na pozivu na otvorenje, ali zaista nisam mogao pronaći vremena).

Pozdrav,

Borut Juvanec

prijevod na hrvatski: Filip Šrajer

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR