Najava: 7. festival levande

Na otoku Hvaru, u mjestu Velom Grablju, 26. i 27. lipnja 2015. održava se 7. FESTIVAL LEVANDE! Festival je zamišljen i organiziran kao niz kulturnih, edukativnih, gospodarskih i turističkih događanja, a manja suhozidna radionica u programu je u sklopu samog otvaranja festivala.

Na otoku Hvaru, u mjestu Velom Grablju, 26. i 27. lipnja 2015.  održava se 7. FESTIVAL LEVANDE! Festival je zamišljen i organiziran kao niz kulturnih, edukativnih, gospodarskih i turističkih događanja. Festival organizira udruga „Pjover“ koja je osnovana radi zaštite kulturno-povjesne baštine područja Velog Grablja koje je smješteno u općini Grada Hvara. Udruga već devetu godinu radi na obnovi tradicije i očuvanju identiteta mjesta, te pridonosi održivom razvoju otoka Hvara. Kvalitetan rad udruge Pjover prepoznala je Splitsko-dalmatinska županija, koja je ovo selo proglasila i uključila u program etno-eko sela županije, te se Velo Grablje nalazi pod preventivnom konzervatorskom zaštitom.

7 fest levande plakat

7 fest levande program

Velo Grablje je pitoreskno malo mjesto smješteno na brežuljku iznad pučine s pogledom na Paklene otoke, te svega par kilometara udaljenosti od atraktivnog grada Hvaru. Iako je selo danas gotovo napušteno, nekoć su se ljudi ovdje bavili levandom, pa je okruženo mirisnim poljima eteričnog bilja, a u samom mjestu se nalazi jedna od najstarijih destilerija na otoku Hvaru, koja i dan danas proizvodi levandino, ružmarinovo i ostala eterična ulja. Baš u vrijeme kada levanda cvjeta i zamiriše na otoku, započinju pripreme za žetvu levande, a evo već sedmu godinu organizira se FESTIVAL LEVANDE.

Ove godine izdavjamo; žetvu levande u poljima oko mjesta, radionice, projekcije dokumentarnih filmova, bogatu gastronomsku ponudu, izložbe hvarskih umjetnika, predavanja, prezentaciju tradicionalne destilacije lavandinog ulja, dah poezije uz pjesnike, koncert grupe The Beatles revival band, te sve izlagače s najboljim autohtonim proizvodima s otoka sunca i lavande.

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR