Najava: Edukativno-volonterski suhozidni kamp Rože – Voštane 2023.

Otvorene su prijave za edukativno-volonterski suhozidni kamp Rože – Voštane 2023. koji će se održati 5.-10. rujna na Dinari. Pozivamo sve zainteresirane za temu revitalizacije suhozida i vodenih staništa Parka prirode Dinara da prouče program i prijave se!

Organizatori: Dragodid, u partnerstvu s BIOM-om
Trajanje: 5. – 10. rujna 2023.
Lokacija: dvije lokve i jedan bunar iznad ceste na potezu Rože – Voštane, južna Dinara
Smještaj: Vlastiti šatori u šumarku nedaleko od gradilišta

PROGRAM

Program kampa osmislili su i provest će stručnjaci zaštite prirodne i kulturne baštine koji će sudionicima dati uvid u teoriju i praksu obnove suhozidnih objekata u zaštićenim područjima kroz predavanja, radionice i rad na terenu. Radni dio kampa obuhvaća obnovu dvije suhozidne lokve i jednog bunara u okolici naselja Rože. Baza kampa će biti iznad ceste koja vodi od Rože prema Voštanama, gdje se nalaze i objekti koji će se obnavljati. Polaznicima su osigurana tri obroka dnevno, smještaj je u vlastitim šatorima i potrebno je ponijeti karimate i vreće. Struja za puniti mobitele i predavanja je osigurana, a ostali elementi kampa su robinzonski.

Uto, 5.9. Okupljanje volontera u popodnevnim satima, smještanje u kamp
Sri – sub, 6.-9.9. Rad na obnovi lokvi i bunara, tematska predavanja i rasprave
Ned, 10.9. Završavanje radova i evaluacija, odlazak u popodnevnim satima

Kamp je dio projekta “Still Water Revival – Restoring and conserving still water ecosystems of Mediterranean karst mountains”, koji se provodi s ciljem obnove slatkovodnih vodnih tijela na područja Dinare. Obnova suhozida i suhozidne infrastrukture poput lokvi i bunara koji su dio kulturne baštine, važna za razvoj i održavanje stočarstva, dok su ujedno korisni za prirodu i divlje životinje. Na projektu sudjeluju Hrvatske šume, PP Biokovo, NP Sjeverni Velebit, PP Učka i Udruga Biom kao vodeći partner. Tijekom edukativno-volonterskog suhozidnog kampa, voditelji iz udruge Dragodid prenijet će tradicionalne tehnike gradnje sudionicima kampa, kao i znanje i vještinu potrebnu za održavanje, kako bi se ova baština i u budućnosti održala.

PRIJAVE

Sudjelovanje na kampu je besplatno, sudionicima su pokriveni troškovi hrane, osvježenja, i refundiran vlastiti prijevoz do kampa. Molimo zainteresirane da ispune prijavni obrazac do 27. kolovoza, a obavijest o odobrenju prijave sudionici će dobiti ubrzo potom. Moguće je i sudjelovanje bez noćenja, molimo da to naglasite u prijavi te navedite koji od dana biste sudjelovali.

KONTAKT: info@dragodid.org

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR