Najava: Gradionica Gromač na Kotoru

Muzej Grada Crikvenice organizira (g)radionicu gromač na Kotoru ovog tjedna – u petak i subotu. Mi vodimo i svi su pozvani!

31961876_1562099857234423_4422841374483677184_o

Primorski krajolik gotovo je nemoguće zamisliti bez dugačkih suhozida koji se u Primorju nazivaju gromačama. Iako na prvi pogled vrlo slične, gromače se razlikuju ovisno o načinu gradnje i namjeni. Služile su kao razgraničenja posjeda, kao ograde oko plodne zemlje i pašnjaka, kao podzidi cesta, putova i poljodjelskih terasa te za odlaganje viška kamenja kod obrade zemlje. Danas, kada bujna vegetacija prekriva nekad obradivu zemlju, ova su, poštivanja vrijedna, graditeljska djela naših predaka prepuštena tihomu propadanju.

Kako bi ih očuvali, umjeće njihove gradnje zaštićena je nematerijalna kulturna baština. Hoće li gromače opstati i preživjeti današnju sveopću otuđenost od prirode – ovisi o nama. Svijest o tome kako je graditi gromače jednostavno uvijek iznenađuje polaznike već tradicionalnih radionica udruge Dragodid na Kotoru. Uvjeri se i ti osobno u to već ovog vikenda u selu Kotor.

Facebook događaj

Izvor: Muzej Grada Crikvenice

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR