Najava: Predavanje o revitalizaciji zaseoka Trebišća

Katedra Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga poziva na predavanje reVillage: Revitalizacija zaseoka Trebišća u Parku prirode Učka. Predavanje će održati dipl.ing. Nevena Kereša, u ponedjeljak 5.2. u novoj Općinskoj zgradi (Barba Rike 5a) u M. Dragi, s početkom u 18 sati.

Plakat

pjimage
Foto: Trebišća

“reVillage je s jedne strane istraživački i teoretski, s druge vizionarski, a s treće praktičan i konkretan projekt. On propituje mogućnosti revitalizacije ruralnih sredina na Jadranu te naglašava važnost revalorizacije izgrađenog okoliša kao glavne stavke odgovorne održivosti. Prijedlog revitalizacije zaseoka Trebišća u Parku prirode Učka daje konkretna rješenja za daljnji razvoj ruralne kulture i arhitekture 21. stoljeća…”

SAŽETAK
Ruralni krajolici na otocima i obali Jadrana se pod utjecajem masovnog turizma nepovratno mijenjaju. Tradicionalni način života, usko vezan uz poljoprivredu, gotovo je u potpunosti nestao te se brojna sela i zaseoci zbog manjka aktivnosti napuštaju. Jadranska Hrvatska je danas turistički najposjećenija ruralna regija u Europi no takva titula ne opravdava njenu ruralnost. Apartmanizacija i raštrkano širenje smještajnih kapaciteta odstupaju od mjerila ruralne arhitekture te se gotovo uopće ne djeluje na podizanje same kvalitete života u naseljima. Turizam i privremeni posjetitelji ne mogu utjecati na opstanak ruralnih sredina. Bez stalnih stanovnika koji žive na tim prostorima tijekom cijele godine, nije moguće očuvati kao ni dalje razvijati specifične lokalne identitete, kulturu i arhitekturu.
reVillage je s jedne strane istraživački i teoretski, s druge vizionarski, a s treće praktičan i konkretan projekt. On propituje mogućnosti revitalizacije ruralnih sredina na Jadranu te naglašava važnost revalorizacije kulturne baštine i obnove izgrađenog okoliša kao glavnih stavaka odgovorne održivosti. Projekt revitalizacije zaseoka Trebišća u Parku prirode Učka se nadovezuje na već postojeće smjernice i inicijativu lokalne zajednice za njegovom obnovom. Osim što je usmjeren na očuvanje baštine učkarskoga kraja on daje konkretna rješenja za daljnji razvoj ruralne kulture i arhitekture 21. stoljeća. Time postaje prvi takav primjer oživljavanja vrijednih ruralnih cjelina na Jadranu.

BIOGRAFIJA
Nevena Kereša rođena je 1989. u Varaždinu, preddiplomski studij arhitekture završava na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2011. živi u Beču gdje nakon prakse u uredu Querkraft Architekten upisuje diplomski studij arhitekture na Tehničkom sveučilištu u Beču. Od 2014. intenzivno sudjeluje na simpozijima, ekskurzijama i radionicama na teme revitalizacije industrijske baštine, suhozidne baštine te otočnog i ruralnog razvoja. Inspirirana “arhitekturom nužnosti” koja jasno brine o širem kontekstu u kojem nastaje, posvećuje svoj diplomski rad revitalizaciji ruralnih sredina na Jadranu te 2017. završava studij. Aktivna je članica udruga: Dragodid, Anatomija otoka i nuSynergetic.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR