Najava: Radionica obnove Bakarskih prezida – Takala 2014.

I treće proljeće na spektakularnoj lokaciji visoko iznad Bakarskog zaljeva. Subota i nedjelja 5. i 6. travnja!

U želji da se promovira važnost Bakarskih prezida te poboljša njihovo stanje i radni uvjeti za vinogradare, Poljoprivredna zadruga Dolčina iz Praputnjaka i Udruga za očuvanje tradicijske graditeljske baštine 4 GRADA DRAGODID iz Komiže uz potporu i pokroviteljstvo Grada Bakra i Turističke zajednice Grada Bakra, za vikend 5. i 6. travnja organiziraju drugu radionicu uređenja i popravka praputnjarskih prezida – Takala.

Impozantni suhozidni prezidi terasa koje se nadvijaju nad Bakarskim zaljevom, spomen su truda nekadašnjih žitelja ovog kraja, koji su, u svom nastojanju da se radom izdignu iz siromaštva, kultivirali ove strme padine u nekad čuvene vinograde, kolijevku nadaleko poznatog pjenušaca „Bakarska vodica“. Društveno – gospodarske promjene i industrijalizacija koje su slijedile nakon II. svjetskog rata, dovode do zamiranja uzgoja vinove loze na ovom području, a  bakarske prezidi polako bivaju prepušteni zarastanju i urušavanju. Godine 1972  prepoznata je njihova vrijednost kao kulturnog krajolika te dobivaju status zaštićenog spomenika kulture. Prvi preduvjeti za njihovu revitalizaciju otvaraju se prestankom rada obližnje koksare. Kulturno-društvena udruga ‘Praputnjak’ pokreće 2001. godine revitalizaciju vinograda Takala, te započinje sadnju trseva sorte „belina“. Nešto kasnije  2002. godine osniva se   Poljoprivredna zadruga ‘Dolčina’ koja  je postala nositelj projekta oživljavanja vinograda. Danas je zasađeno preko 2500 sadnica trsa i započeta je ponovna proizvodnja pjenušca, sada pod nazivom „Stara bakarska vodica“.


National Geographic, February 1962 

U nastavku na prošlogodišnju radionicu koja je i od domaćina i od učesnika gostiju bila ocjenjena kao izuzetno uspješna, Poljoprivredna zadruga Dolčina iz Praputnjaka i Udruga za očuvanje tradicijske graditeljske baštine 4 GRADA DRAGODID iz Komiže ove godine oraniziraju drugu radionicu  obnove Bakarskih prezida. Predviđeni su daljnji popravci na urušenim terasama, uređenje puteva i općeg izgleda vinograda. Radove će pod vodstvom lokalnih mentora, iskusnih suhozidara, izvoditi volonteri ovih dvaju udruga, a sve se odvija uz potporu i pokroviteljstvo Grada Bakra i Turističke zajednice Grada Bakra.

U danima održavanja radionice, između 9 i 18 h, zainteresirani posjetitelji moći će razgledati radove, dati ruku u pomoćnim poslovima i pritom nešto naučiti o nastanku ovog vrijednog spomeničkog krajobraza, vještini zidanja u suho  i tehnikama izvedbe prezida te terasiranja zemljišta.

Ukoliko nas i sami želite posjetiti, s dionice Jadranske magistrale između Bakra i Bakarca skrenite u brdo prema Meji i  parkirajte na prostoru neposredno ispred gradilišta nove autoceste. Pristup među prezide kreće preko puta ceste od parkirališta, strmom kamenitom stazicom sa koje se otvaraju prekrasni vidici na Bakarski zaljev. Dođite spremni i prikladno obuveni za šetnju krševitim terenom i ponesite nešto vode, a ukoliko želite pomoći u radovima svakako ponesite zaštitne rukavice!

Veće skupine posjetitelja, školske grupe i medijske ekipe umoljavamo da se najave do ponedeljka 1.4 na telefon 0959133955 ili e-mail info@dragodid.org, kako bi im pripremili adekvatan doček i stručno vodstvo.

Nešto fotografija sa prošlogodišnje radionice možete pogledati na facebook stranicama udruge Dragodid: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.388153467901623.95958.138447219538917&type=3

ili PZ Dolčina: http://www.facebook.com/Bakarski.prezidi/photos_stream

ili u članku u Novom listu: http://www.dragodid.org/pressclip-radionica-takala-2012/

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR