Najava: radionica suhozida Brljica

Konačno i u Hercegovini! Sa one strane granice u blizini Vrgorca gostujemo na poziv Zavičajne udruge Brljica. I ako ne mislite ići, pročitajte kako su domaćini lijepo najavili akciju!

izvor: http://boras.ba

Zadovoljstvo nam je najaviti dvodnevnu edukativnu radionicu obnove suhozida Brljica 2014 koju će 18. i 19. listopada organizirati ZU Brljica i naš partner, udruga 4 Grada Dragodid.

Mislimo da nema potrebe naglašavati koliko je suhozid (iliti ‘duvar’) neizbrisiv dio naše tradicije, našeg postojanja. U zadnje vrijeme ti naši sivi šutljivi prijatelji, koji su stoljećima omeđivali naša dvorišta, naše ograde i vrtle, bili nam i zaklon i ukras, polagano lijegaju, mi ih ne primjećujemo, sve nam manje trebaju. Ili bar tako mislimo. Kuće, štale, i ostali objekti građeni suhozidnom tehnikom su, ne tako davno, bili nam jedino utočište, dok su sada mjesta uspomena gdje nam srce, ipak, malo drugačije zakuca.

Kako bismo pokušali očuvati taj dio naše tradicije i našeg identiteta, ZU Brljica je pozvala u goste udrugu 4 Grada Dragodid iz susjedne Hrvatske koja se godinama na dojmljiv način bavi promocijom, zaštitom i revitalizacijom suhozidne baštine u Republici Hrvatskoj i šire kroz cijeli spektar aktivnosti od kojih je glavna upravo organizacija edukativnih radionica kojima je cilj podučiti lokalno stanovništvo izgradnji i obnovi objekata građenih tradicionalnom suhozidnom tehnikom. Radionicu će voditi g. Filip Bubalo, predsjednik udruge 4 Grada Dragodid.

Za ovu, prvu radionicu, smo odabrali obnovu postojećeg zida na sjevernoj strani parkirališta pored mjesnog groblja u Brljici. Molimo zainteresirane da se prijave na navedene kontakte. Radionica je potpuno volonterskog karaktera, te vam osim dobre volje nije potrebno ništa više. Objed i okrjepu za sudionike osigurava ZU Brljica.

Nadamo se da je ovo prvi korak ka krajnjem cilju, uspravljanju naših zidina u punom sjaju, na radost našu a na ponos onih koji su ih gradili, a sada nas motre s nekog drugog mjesta.

 Vidimo se u Brljici!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR