Najava: Seminar "SUHOZID – TURISTIČKA ATRAKCIJA" u Supetru na Braču

Prvi službeni seminar o suhozidu ikad organiziran u Hrvatskoj održat će se slijedeći četvrtak, 22.5.2014. u hotelu Velaris u Supetru, a tom prilikom bit će predstavljen i učeničko-učiteljski projekt OŠ Pučišća, trojezična fotomonografija Brački suhozidi koju smo dobili i u .pdf verziji!!!

Prvi službeni seminar o suhozidu ikad organiziran u Hrvatskoj održat će se za niti deset dana, u četvrtak 22.5. u hotelu Velaris u Supetru!  Organiziraju ga zajednički Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, baštinska udruga APARE iz Provanse i Udruga za otočki razvoj “Brač”. Otkud ova neobična kombinacija?

Seminar će biti dio završnih aktivnosti projekta Eurotour Heritage u kojem se radi o volonterima i kulturnoj baštini, a čiji je glavni nositelj provansalski APARE koji već godinama organizira suhozidne radionice, ljetne volonterske kampove i edukaciju u Francuskoj i Maroku. Među glavnim partnerima je i Consell de Mallorca koja je već vodila međunarodne suhozidne projekte poput REPS-a, a jedan od pridruženih partnera nakon uspješnih međunarodnih HR-FR radionica suhozida je i Udruga za otočki razvoj “Brač”.

U programu je nekoliko zanimljivih izlaganja udruga partnera, a uz dolazak već dobro poznate francuske ekipe iz APARE i Francuskog veleposlanstva očekuje se i izaslanstvo našeg Ministarstva kulture. Dragodid, koji sa Francuzima ima bočnu vezu preko Union REMPART,  ukratko će pokušati predstaviti hrvatsku suhozidnu scenu, koja je u posljednjih nekoliko godina baštinski fenomen, slobodno se može reći međunarodnog ranga… Što će iz toga svega ispasti, treba vidjeti na licu mjesta!

Eto, zapravo je jako šteta da se ranije nije razglasilo, vjerojatno za ovo ne znaju mnogi koje bi interesiralo doći do Brača. Paradoks je da je najava zapravo od 11. ožujka stajala na bračkom portalu http://www.braconline.com.hr/bracke-vijesti/brac-zanimljivosti/15331-suhozidi-turistricka-atrakcija.html. I mi smo prije jedno mjesec dana već znali za ovo, tako da se moramo ispričati onima kojima je prekasno saopćavamo. Tko može, neka dođe! Mi ćemo u petak i subotu 23. i 24.5. voditi volontersku radionicu kod GeaViva u Milni pa će biti prilike i malo tući kamen. Djelomično ćemo se baviti i istraživanjem i možda se uživo sresti sa Ivicom Šćepanovićem Trutom koji nam je u posljednjih tjedan dva najaktivniji suradnik na Suhozid.hr. Njegove unose oko Gornjeg Humca na Hvaru možete vidjeti ovdje, a u nekima od njih su i poslastice za znalce, linkovi na tekstove na dijalektu o povijesti pojedinih građevina.

Kad smo kod  Suhozid.hr, nama je posebno draga vijest tiskanje nove trojezične HR-FR-EN fotomonografije “Brački suhozidi”, učeničko-učiteljskog projekta OŠ Pučišća  koju će na seminaru predstaviti urednica dr. sc. Lucija Puljak, ravnateljica škole i ujedno organizatorica ovog događaja ispred Udruge za otočki razvoj “Brač”. Ljubaznošću urednice, objavljujemo i link za download knjižice.

Brački suhozidi, OŠ Pučišća, ur. Lucija Puljak, 2014.pdf

Fotografije u ovoj vijesti su iz fotomonografije Brački suhozidi, str.55 i 60

 

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR