Nastavljaju se aktivnosti na Gradini (Colentum)

Udruga Argonauta iz Murtera nastavlja ugošćivati domaće i strane volontere i upošljavati zainteresiranu mladost u obnovu baštine svoga kraja. Prenosimo izvještaj o radionici sa studentima geografije iz Zagreba i Liègea (Belgija).

Udruga Argonauta iz Murtera nastavlja ugošćivati domaće i strane volontere i upošljavati zainteresiranu mladost u obnovu baštine svoga kraja.

Nakon velike radne akcije 29.3. o kojoj smo izvijestili, u srijedu 29. 4. opet je 40 ljudi, ovoga puta studenata geografije iz Zagreba i Liègea (Belgija) zidalo suhozid na brdu Gradina između Murtera i Betine. Radove je predvodio ih je majstor Ive Šikić Bažokić iz Murtera, a akcija je bila dio petodnevnog terenskog programa o kojem možemo pročitati u izvještaju na stranicama Argonaute kojega prenosimo u nastavku.

Nastavak obnove suhozida na Gradini – Pomoć studenata iz Zagreba i Belgije

Šesnaest studenata geografskog odsjeka zagrebačkog PMF-a pod vodstvom profesora dr.sc. Aleksandra Lukića te šesnaest studenata geografije iz grada Liègea iz Belgije u sklopu terenske nastave u srijedu 29. travnja 2014. u velikoj radnoj akciji obnavljali su suhozide uz put koji okružuje brdo Gradina.

U akciji obnove suhozida zajedno s profesorima, lokalnim snagama te Argonautinim EVS volonterima sudjelovalo je ukupno 40 ljudi.  Poznati murterski meštar za suhozide Ive Šikić Bažokić učio je studente tradicionalnoj vještini gradnje suhozida. Da ovi vrijedni volonteri nakon akcije ne ostanu gladni pobrinula se Općina Murter-Kornati i TZO Murter-Kornati osiguravši obilan ručak u lokalnom restoranu.

Inače studenti su u Murteru boravili 5 dana. Sukladno gustom rasporedu obišli su sva mjesta na otoku, posjetili Argonautin Edukacijski centar, razgovarali s lokalnim ljudima, a danas su posjetili i Kornate. Na Kornatima su osvojili najviši vrh Metlinu, posjetili “Magazinovu škrilu”, obišli tradicionalne maslinike te kornatsko ribarsko naselje Kravljačicu. Lokalni koordinator i organizator radne nastave jest Murterin Lovro Skračić inače studentski kolega profesora Lukića koji se i dan danas rado sjeća radnih nastava iz vlastitih studentskih dana.

Studenti su bili oduševljeni kulturnom, prirodnom i povijesnom baštinom našeg kraja, a o svojim dojmovima i prijedlozima za razvoja otoka Murtera u petak 2. svibnja od 9 do 11 sati razgovarali su sa svojim domaćinima Murterinima u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter.

Link: Facebook album fotografija

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR