Obnova modravskih suhozida

Iz Zadarskog lista prenosimo reportažu sa akcije na Modravama

Izvor: Zadarski list, 12.4.2015.

Tekst i foto: Velimir Brkić

SUHOZID modrave1

U Parku prirode Vransko jezero održana je dvodnevna radionica suhozidne gradnje “Obnova modravskih suhozida”. Tijekom radionice, što u subotu što u nedjelju, pedesetak složnih ljudi pored edukacije u praktičnom dijelu obnovilo je oko 100 metara suhozida uz Šeničnu cestu, jedan od najvažnijih suhozidnih puteva koji su težaci prostora Betine i Murtera koristili za prolaz i transport od mora do Vranskog jezera.

– Projekt se provodi u sklopu programa IPA 2011 “Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000”, rekao je voditelj projekta Luka Ježina iz ekološke udruge Argonaut.

Koordinator projekta je udruga Argonaut dok su partneri udruge 4 grada Dragodid, Feniks, Modrave Murter-Betina te JU PP Vransko jezero. JU NP Kornati u ovom projektu sudjeluje u ulozi suradnika.

Šenična cesta u dužini od 1.000 metara u svojevrsnom prirodnom fenomenu spaja Jadransko more i Vransko jezero. Kako je presijeca Jadranska magistrala od mora do magistrale je oko 200 metara, a od magistrale do jezera oko 800 metara.

Kako kaže Norma Fressel, iz JU PP Vransko jezero, cilj akcije je daljnja obnova Šenične ceste, jednog od važnijih poljskih puteva na Modravama, čija rekonstrukcija je ključna u sagledavanju budućnosti korištenja ovog iznimnog krajolika.

– Obnovom i učenjem tradicijskih praksi želi se potaknuti održivo korištenje prirodnih resursa na zaštićenom području, kazala je Fressel dodajući kako je u cijeloj priči pozitivno to što se potomci i nasljednici nekadašnjih težaka iz Betine, Murtera, Pirovca, Draga, Pakoštana i Zadra, koji su u Modravama zemlju doslovce otimali od kamena, sve više zanimaju za obnovu zapuštene djedovine.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR