Obnova munskih suhozida – zidi

Tekst i foto: Oleg Miklić

U suradnji sa Općinom Matulji, Mjesnim odborom Mune i LAG-om Terra Liburna, održana je radionica obnove munskih suhozida – zidi u trajanju od 2 vikenda.

Mune se nalaze na Ćićariji, na 650m nadmorske visine i okružene su plodnim poljima i pašnjacima, te brežuljcima prepunih šume. Suhozidni tragovi višegodišnjeg bavljenja poljoprivredom i stočarstvom su vidljivi na svakome koraku u naselju, ali i po rubnim dijelovima koji su već dobro zarasli šumom. Vidljivi su i tragovi starog Munskog Grada, razorene srednjovjekovne utvrde na brdu u neposrednoj blizini sela, čiji su kameni blokovi korišteni kao materijal za izgradnju kuća u selu.

Nakon uvodnog predavanja krenuli smo u obnovu zida uz cestu u donjem dijelu sela. Zid se sastoji od lijepih klesanih kamenih blokova, možda baš iz Munskog Grada ili vjerojatnije iz okolnih kuća. Lokalci su dolazili i odlazili koliko je tko mogao ostati, ali smo imali konstantnu pomoć i malih i velikih. Uz odlično gostoprimstvo, Munci su se iskazali i kao vrijedni ljudi, tako da je zid istog dana obnovljen.

01 03 04 05

Slijedeća lokacija za slijedeći dan ja bila kombinacija zida i podzida na zavoju u gornjem dijelu sela. Ova lokacija je bila daleko zahtjevnija, što zbog samih dimenzija zida, što zbog nepravilnijeg kamena. Krenulo se je raditi sa dvije strane. Sa jedne strane podzid i kapa zida, dok je sa druge strane zid raskopan ponegdje i do temelja.

06 07 08 09

Highlight dana je bilo postavljanje ogromnog kamenog bloka uz pomoć bagera.

10 11

I uz svu najbolju volju i pomoć teške mehanizacije, velike vrućine su isto učinile svoje, pa nismo završili započeti zid. Gradilište smo očistili i osigurali, te nastavili slijedeći vikend. Sljedećeg vikenda, trećeg dana radionice, vrijeme je bilo puno ugodnije, pa je manji broj vrijednih ruku završio započeti zid.

12 13 14 15 16 17 18 19

Četvrtoga dana smo otvorili i treći zid/podzid na raskrižju, koji se urušio sam u sebe  i prijetio urušavanjem na cestu. Kako se sa gornje strane zida nalazio vrt, zid je valjalo pažljivo očistiti do zdravog dijela, te vratiti kamene blokove. Bočna strana zida je također brzo rastavljena i presložena.

20 21 22 23 24 25 26 27

Tom akcijom uspješno smo zaključili smo ovu radionicu. Kroz 4 dana intervenirali smo na 3 zida, a radionicu je pohodilo 40ak volontera. Ovom prilikom najavljujemo i predavanje najesen, pratite nas za više detalja!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR