Obnovila se pučiška vapnenica

Na Braču smo 11. i 12. ožujka imali priliku sudjelovati na radionici izrade vapnenice iznad Pučišća u organizaciji udruge Zemlja za nas, i ovo nam je bio drugi put da sudjelujemo na istoj radionici.

Tekst: Mislav Tovarac
Foto: Julia Bakota

Na Braču smo 11. i 12. ožujka imali priliku sudjelovati na radionici izrade vapnenice iznad Pučišća u organizaciji udruge Zemlja za nas, i ovo nam je bio drugi put da sudjelujemo na istoj radionici.

1
1 Neumorna bura

Vapnenica ili japnenica, jednostavna je suhozidna konstrukcija za tradicijsko dobivanje vapna od kamena. Prisutne su po cijeloj obali i šire po Mediteranu, no potreba za njihovom izgradnjom i generalno potreba za dobivanjem vapna na taj način je zadnjih desetljeća skoro i nestala radi dostupnosti modernih materijala.

2
2 Jozo Martinić Meštrante i Marko Eterović Hoje

Izgradnju je predvodio meštar Jozo Martinić Meštrante koji je u subotu kada smo stigli bio već duboko u radnom taktu. Unatoč svojoj dobi meštar je demonstrirao volju i iskustvo kakvo dolazi jedino kroz zavidno poznavanje načina gradnje i dugo vremena provedenog gradeći.

3
3 Vijenac po vijenac

Volontera i radne snage nije nedostajalo, te je uz pomoć članova udruge Zemlja za nas, lokalnih meštara i volontera, studenata iz Zadra i ostatka ekipe drugi vijenac vapnenice podignut rekordnom brzinom, unatoč buri koja nije stajala cijeli dan.

4
4 Kamen i vapno

Iz razloga što je već dva puta bila rušena,  vapnenica ovaj put nije bila građena isključivo u suhozidu, već se pomoglo i vapnom kako bi se postigla robusnija struktura i veća čvrstoća temelja.

5
5 Odmor u zavjetrini

Nakon ručka i završetka radne akcije za taj dan, imali smo priliku poslušati predavanje prof. Jadrana Kale na temu „Kako se sprijateljiti sa suhozidom“ u kojem je profesor iznio veoma sadržajan i zanimljiv pregled lokalnih specifičnosti u gradnji suhozida.

6
6 Znatiželjnici se polako okupljaju u dvorani pučiškog hotela

Nažalost, u nedjelju se nije radilo, tako da smo naš posjet morali skratiti i nismo popratili službeni završetak radova u ponedjeljak, ali na slikama udruge Zemlja za nas vidi se kako izgleda dovršena i u svom punom sjaju.

7
7 Fin! (Foto: Zemlja za nas)

Među sudionicima na radionici bilo je i članova iz ekipe Arheon.org koji su napravili izvrstan 3-D model vapnenice kojeg možete vidjeti ovdje.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR