Obuka za graditeljsko naslijeđe Rumunjska 2012.

Teorija i praksa: stolarski radovi, žbukanje, uvod uz fresko i dekorativno slikarstvo. Prenosimo sa newslettera kotorskog EXPEDITIA, koji nudi stipendiju za odlazak i sudjelovanje. Prijave do 10. travnja!!

prenosimo sa newslettera www.expeditio.org

Poziv za učešće na treninzima u Centru za obuku u oblasti kulturnog nasljeđa u Rumuniji –
produžen rok za prijavu do 10. aprila 2012.

U okviru projekta CSEinHeritage – Uključivanje civilnog društva u razvoj zajednice kroz razumijevanje, razvoj, upravljanje i očuvanje graditeljskog kulturnog nasljeđa na području Zapadnog Balkana, i ove godine organizuju se dva treninga u Centru za obuku u oblasti kulturnog nasljeđa – Bánffy dvorac Bontida, Rumunija.
Centar za obuku u oblasti kulturnog nasljeđa (BHCT) – Banffi dvorac, Bontida , osnovali su fondacija Transilvanija Trust,  Rumunija i Institut za restauraciju graditeljskog nasljeđa (Institute of Historic Building Conservation – IHBC),  Velika Britanija. Osnovni cilj Centra je obnova tradicionalnih zanaskih vještina u gradnji i podsticanje upotrebe lokalnih materijala . Projekat obuke je osmišljen za studente/kinje i  zanatlije različitih profila i stepena stručnosti i iskustva.
Kursevi  koje organizuje BHCT centar namijenjeni su stručnjacima/kinjama u oblasti nasljeđa, arhitekture, građevinarstva , istorije umjetnosti, itd, zanatlijama, kao i studentima/kinjama arhitekture, građevinarstva i konzervacije , koji u Centru mogu obaviti stručnu obuku. Kursevi se odvijaju kroz dva dijela: formalna teoretska nastava i  praktične radionice koje omogućavaju učenje konzervatorskih vještina neposredno na zgradama dvorca . Formalnu nastavu izvode kvalifikovani predavači/ce iz Velike Britanije i Rumunije. Obezbijeđen je simultani prevod na rumunskom , mađarskom i engleskom jeziku . Praktične radionice uglavnom vode stručnjaci/kinje iz Velike Britanije i Rumunije , dok će dekorativno slikarstvo, uvod u tehniku fresko slikarstva predstaviti zajedno gostujući stručnjak iz Ecole d’ Avignon, Francuska i zanatlije iz BHCT centra . Na kraju obuke polaznici/ce dobijaju svjedočanstvo o učešću.
Datumi održavanja  treninga u BHCT centru ove godine su:
  • Modul  I –  23. jun – 07. jul 2012. (stolarski radovi i malterisanje)
  • Modul IV –  4-18. avgust 2012. (stolarski radovi i malterisanje, zidanje i dekorativno slikarstvo, uvod u tehnike fresko slikarstva)
Detaljne informacije o treninizima i radu Centra mogu se naći na sajtuwww.heritagetraining-banffycastle.org. Kratak opis radionice možete pogledatiovdje.

EXPEDITIO ima priliku da pošalje šest učesnika/ca na ova dva treninga. Svi troškovi puta i boravka u Rumuniji za odabrane učesnike/ce su pokriveni.

Za učešće na treninzima mogu se prijaviti svi zainteresovani/e iz regiona Jugoistočne Evrope dok će prednost imati učesnici/ce iz Crne Gore.

Molimo zainteresovane da nam pošalju svoj CV i kratko motivaciono pismo (max 150 riječi) na e-mail adresu office@expeditio.org , najkasnije do utorka, 10. aprila 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizator treninga je fondacija Transylvania Trust (Rumunija) u okviru projekta ·CSEinHeritage. ·Partnerske organizacije u ovom projektu su: Europa Nostra (Holandija), EXPEDITIO (Crna Gora), Kulturno nasljeđe bez granica CHwB (Švedska), Emancipimi Civil Ma Ndryshe (Kosovo), Evropa Nostra Srbija (Srbija).

Projekat se realizuje u okviru programa IPA 2009 – Civil Society Facility – Multi-beneficiary Programmes “Support to partnership Actions between Cultural Organisations” Evropske komisije – Direktorata za proširenje.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR