Održano sedmo izdanje otvorenog prvenstva Crne Gore u gradnji suvomeđe

U jedinstvenom ambijentu Kotobiljskog izvora, u hercegnovskom zaleđu, 9.-10.9.2023. održan je jedinstven događaj u Crnoj Gori: Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe – suhozida, kulturni, sportsko-rekreativni događaj, koji ima za cilj održati prijenos znanja i vještina gradnje u kamenu u suhozidnoj tehnici.

Prvog dana održana je radionica gradnje suhozida, uz teoretsko i praktično izlaganje, a u nedjelju je uslijedilo natjecanje kao centralni događaj. Okupile su se tročlane ekipe iz Crne Gore, Rusije, ali i dvije mješovite, sa natjecateljima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Rusije i Kolumbije. Najbolja je bila ekipa Planinarskog kluba Subra u sastavu Dijana Vuković, Vjekoslav Đeri i Andrija Starčević, sa sakupljenih 23 boda koja je nositelj “Prelaznog kamena (Orjenska buža)”, drugoplasirana je mješovita ekipa „Kameno“, sa 21 bodom, dok je treće mjesto pripalo timu „Zabranjeni bubnjari“ (Rusija), koji je osvojio 20 boda, ocijenio je sudac ovog natjecanja Nikola Brajović, iskusni tradicionalni graditelj suhozida.

Pored toga, za najmlađe je paralelno održan sat gradnje malog pokaznog suhozida, u kome su djeca zaista sa uživanjem masovno sudjelovala.

Organizator događaja je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena-upravljač Parka prirode Orjen, a partneri: Planinarski klub Subra, koji je obavio volonterski dio priprema, Mjesna zajednica Kameno-Žlijebi, na čijem se području Prvenstvo i održavalo, Nevladino udruženje Ruke, koje je izdvojilo svoje domaće gastro suvenire za ekipe, a tu je i hotel Vila Mireli, koji je osigurao prigodno osvježenje.


Radionica gradnje


Detalj sa natjecanja


Detalj sa natjecanja


Pobjednička ekipa testira kvalitetu suhozida


Dodjela prijelaznog kamena


Na kraju dječje radionice


Za sve generacije

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR