Oton Gliha: Gromače

Izložba u MMSU u Rijeci, 7. svibnja – 22. lipnja 2014.

Prenosimo sa stranica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

IZLOŽBA
Oton Gliha
Gromače
Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dolac 1/II, Rijeka
7. svibnja – 22. lipnja 2014.
Otvorenje: 7. svibnja u 20 sati

Kustosica: Vilma Bartolić

Oton GlihaGromače tematska je izložba kojom se obilježava stota godišnjica umjetnikova rođenja, a prikazuje genezu Glihina pejzaža od realističnog prema apstrahiranom pejzažu.

Uz radove s mimetičkim naznakama konkretnoga krčkog krajobraza, prikazat će se Glihino postupno pojednostavnjivanje ishodišnog motiva – slike iz kojih su nestali more i nebo, a ostala jedino suhozidom omeđena polja, gromače. Gromače će postati središnji likovni motiv kojim će se umjetnik baviti do kraja života. Interpretirat će ga u brojnim varijantama, eksperimentirati njime i oblikovati kolorističke ritmične forme iz kojih će realistična potka nestati i pretvoriti se u apstrahirane oblike, ali ishodišni motiv gromača u njima će uvijek ostati prisutan.

Za ovu izložbu odabrano je četrdesetak ulja na platnu, posuđena od većeg broja muzeja, institucija i privatnih vlasnika, koja su ključna za prikaz razvoja autorova likovnog izričaja. Odabir radova za izložbu izvršio je povjesničar umjetnosti Zdenko Tonković, vrstan poznavatelj Glihina opusa i autorov dugogodišnji prijatelj, u suradnji sa stručnim djelatnicima Muzeja.

Gliha je često isticao potrebu integracije slikarstva, skulpture i arhitekture pa su kao rezultat toga nastojanja nastali njegovi brojni radovi namijenjeni opremanju javnih i poslovnih prostora, hotela i banaka. Na izložbi prikazujemo dokumentaciju javnih radova izrađenih na riječkom području: kameni mozaik u pristanišnoj zgradi Zračne luke Rijeka na otoku Krku, svečani zastor Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, diptih iz ulaznog prostora zgrade Jadroagent, slika izrađena za dvoranu za sastanke u današnjoj Privrednoj banci u Rijeci te kameni mozaik u hotelskom naselju Ad Turres u Crikvenici. Ove su slikarske intervencije snimljene u prostoru u kojem se i danas nalaze i prikazuju njihovo aktualno stanje.

Tijekom trajanja izložbe organizirat će se spuštanje Glihina svečana kazališnog zastora koji će se moći razgledati 15., 23. i 28. svibnja 2014. od 18 do 18.30.
Vodstva kroz izložbu u MMSU:
Svaki utorak za vrijeme trajanja izložbe u 17 sati
Srijeda, 21. 5. u 17 sati

Vodstva uz razgledavanje Glihinog svečanog kazališnog zastora: 15., 23., 28.  svibnja u 17 sati, MMSU
Vodstvo kroz izložbu, predstavljanje kataloga izložbe, razgovor o Otonu Glihi s njegovim prijateljima i suradnicima, nedjelja, 18. svibnja u 17 sati, MMSU

Edukativni program uz izložbu

Tekst o izložbi – Zdenko Tonković

Tekst o izložbi – Vilma Bartolić

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR