Počeo "Moj kažun – La mia casita 2012"

Prenosimo sa stranica Grada Vodnjana

http://www.vodnjan.hr/web/app/?w=News&news=1336032540_g0001_hr.xml&uri=%2Fweb%2Fapp%

– SANTOLINA (cesta Vodnjan – Bale „Kod križa“): RADIONICE ZA OBNOVU KAŽUNA I SUHOZIDA I VOŽNJA VLAKIĆEM
Radionice za obnovu kažuna i suhozida održati će se od 11. do 26. svibnja svakog petka od 16 do 18 sati i svake subote od 16 do 18 sati i od 18 do 20 na lokaciji Santolina – Sv. Toma. Polazna točka je lokacija poznata po imenu ‘Kod križa’ (na cesti Vodnjan – Bale) od koje kreće turistički vlakić koji će voziti sudionike u razgledavanje raznih obnovljenih kažuna. U sklopu razgledavanja biti će organizirane i radionice obnove suhozida koje će se održati u prirodi. Na taj način svaki sudionik ima priliku potpuno besplatno naučiti tehniku građenja suhozida i kažuna i imati će jedinstvenu priliku sudjelovati u rekonstrukciji kažuna.

Ovo je jedinstvena prilika za sve ljubitelje prirode da provedu dan razgledavajući kažune, suhozide, maslenike i ljepotu prirode. Dovoljno je izdvojiti malo vremena, dobre volje i pridružiti nam se na terenu!

Prethodna najava je potrebna samo za veće grupe (do 40 osoba) koja se provodi petkom ujutro.
Za sve ostale posjetitelje najava nije potrebna.

Start: lokacija ‘Kod Križa’ (cesta Vodnjan – Bale)

Trajanje vožnje: cca 2 sata

PETAK: – ujutro uz najavu (organizirane grupe do 40 osoba)
tel. 052 535 953; info@vodnjan.hr
– 16,00 sati

SUBOTA: – 16,00 sati
– 18,00 sati

– VODNJAN – NARODNI TRG: LIKOVNE RADIONICE ZA DJECU I OBILAZAK VODNJANA S VLAKIĆEM
Tijekom akcije svake će se subote odnosno 12., 19. i 26. svibnja, od 9 do 11 sati na Narodnom trgu (Grisa) u Vodnjanu održati likovne radionice za djecu.
Tema: “Evo, to je naš kažun – Ecco, questa e’ la nostra casita”.
Radionice su besplatne. Upisi na tel. 052 535 953 (9,00 – 11,00 sati) ili info@vodnjan.hr.

“Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano” – jedinstvena prilika za upoznati još bolje Vodnjan, njegovu povijest, kulturnu baštinu i bogatstvo. Vesela vožnja s vlakićem gradom kreće svake subote u 9,30 sati sa Narodnog trga u Vodnjanu. Trajanje cca 1 sat. Vožnja je besplatna.

– BUMBAR BIKE MARATHON 2012
I ove godine Grad Vodnjan u suradnji s Turističkom Zajednicom Grada Vodnjana organizira tradicionalni Bumbar bike marathon. Ukupna dužina staze je cca 20 km i odvijati će se po novim poljskim putevima obnovljenim s EU fondovima u sklopu projekta Revitas. Pozivamo Vas da se aktivno uključite u našu biciklijadu i da u sportskom duhu posjetite naš jedinstveni krajolik. Okupljanje sudionika predviđeno je u subotu 26. svibnja u 9.00 sati u Istarskoj ulici (na velikom parkiralištu), dok start biciklijade planiran je u 9,30 sati. Cilj biciklijade određen je na Narodnom Trgu u Vodnjanu gdje će se održavati Festival samoniklog bilja a sve sudionike očekuje posebna marenda.

Okupljanje na parkiralištu u Istarskoj ulici od 09:00.
Start: 09:30 h
Ukupna dužina staze: 20 km
Datum: Subota 26.05.2012.

http://www.vodnjan.hr/web/app/?w=News&news=1336392240_g0001_hr.xml&uri=%2Fweb%2Fapp%2F

Počinje šesta po redu akcija u organizaciji Grada Vodnjana za obnovu kažuna i suhozida „Moj kažun – La mia casita“
Ponedjeljak, 07.05.2012.

Vodnjan, 7. svibanj 2012. – Danas je na konferenciji za medije u Gradu Vodnjanu najavljena šesta po

redu akcija za obnovu kažuna i suhozida „Moj kažun – La mia casita“ koja će se održati od 11. do 26.
svibnja 2012. godine.
Predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović, Nensi Giachin Marsetič, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu, Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice Grada Vodnjana i Sergio Delton, zamjenik gradonačelnika Grada Vodnjana.
Pozdravljajući sve nazočne, gradonačelnik je istaknuo važnost ove akcije koja je započela prije 6 godina, te nastavio „Vjerujem da smo u potpunosti uspjeli u namjeri da senzibiliziramo i educiramo javnost o vrijednosti i bogatstvu značenja kažuna i suhozida. Prvi kažuni obnovljeni su točno prije 7 godina. Do sada smo obnovili oko 150 kažuna i više stotina metara suhozida.“
Grad Vodnjan broji najveću koncentraciju kažuna na Mediteranu. Službeno je ucrtano oko 2.000 kažuna, a zasigurno postoji puno veći broj istih. Vrlo je važno nadalje isticati očuvanje i ulaganje u ovu vrlo vrijednu baštinu kako bi ostala budućim generacijama.
Kamene poljske kućice, kažuni, već su stoljećima strukturalni elementi vodnjanskog ruralnog prostora i oduvijek su bile sastavni dio života predaka na ovim područjima. Kažun predstavlja jedinstvenu građevinu koja i dalje potiče interes, a svojom posebnošću doprinosi izrazitom značaju za istarsko područje.
Ove godine posebnu pažnju posvetit će se radu sa djecom iz vrtića i osnovnih škola. „Edukacijom i podizanjem svijesti o važnosti kažuna i suhozida postigli smo jedan od ciljeva ove akcije,“ rekao je Vitasović te nastavio, „Danas se događaju pozitivne reakcije javnosti. Dojave o devastacijama suhozida su definitivno potvrda da ljudi shvaćaju kažune i suhozide kao vrijednosti koje moramo čuvati za budućnost.“
Ove godine Grad Vodnjan je zaprimio tridesetak zahtjeva za financijskom pomoći za obnovu kažuna i suhozida te je upravo za tu stavku u proračunu osigurano 300.000 kuna. U sklopu REVITAS projekta, do sada je na području Grada Vodnjana obnovljeno i oko 20 kilometara staza. One će se promovirati i posebnom rekreativnom biciklijadom.
Nensi Giachin Marsetič, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu, istaknula je kako su posebno ove godine posvetili pažnju mlađoj djeci. Upravo na svečanom otvorenju akcije, 11. svibnja na Narodnom trgu u Vodnjanu, promovirat će se radovi djece koji su nastali tijekom protekle godine. Izložba pod nazivom „Moj kažun“ bit će svečano otvorena u 11 sati na prvi dan akcije.
Giachin Marsetič je istaknula da će radionice za obnovu kažuna biti organizirane petkom i subotom i to, petak u 16 sati, a subotu u 16 i 18 sati. Na lokaciji poznatoj pod nazivom „Kod križa“ bit će organiziran info šator gdje će svi zainteresirani moći dobiti informacije o akciji. Upravo sa te lokacije kretat će vlakić koji će obilaziti već postojeće kažune i suhozide, a sudionici na vlakiću bit će ujedno pozvani da se uključe u radionice na terenu uz vodstvo stručnog osoblja.
Ove godine je planirano obnoviti 5 kažuna. Dolazak na vožnju vlakićem te sudjelovanje u radionicama nije potrebno unaprijed rezervirati već samo doći na lokaciju „Kod križa“ (veliki crveni križ na cesti Vodnjan-Bale).
„Novitet u ovogodišnjoj akciji je također dio programa pod nazivom „Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano“ koji podrazumijeva obilazak vlakićem stare jezgre Vodnjana i njezinih znamenitosti, svaku subotu u 9.30 sati s polaskom na Narodnom trgu,“ napomenula je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu. Istovremeno, svaku subotu za vrijeme trajanja akcije, će se na Narodnom trgu u Vodnjanu održati i likovna radionica u trajanju od 9 do 11 sati.
Direktorica Turističke zajednice najavila je biciklijadu „Bumbar bike“ koja će se održati 26. svibnja. Na području Grada Vodnjana ucrtano je oko 130 kilometara biciklističkih staza te će ovom rekreativnom biciklijadom sudionici moći vidjeti neke od staza i mogućnosti vožnje biciklom po vodnjanštini.
Sergio Delton je izrazio svoje zadovoljstvo uspjehom ove akcije. „Počeli smo još davnih devedesetih godina kad smo krenuli s obilježavanjem kažuna i ucrtavanjem u mapu ne bi li sakupili materijal za monografiju koju smo tada i objavili. Postoji oko 2.000 ucrtanih kažuna, ali vjerujem da ih ima puno puno više.“
Grad Vodnjan poziva sve zainteresirane da se uključe u akciju „Moj kažun – La mia casita“.
Sve informacije možete dobiti na www.vodnjan.hr
Ili na broj telefona 052 535 953 i na mail info@vodnjan.hr.
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 atts
0

Najava: Čišćenje zlarinske lokvice

173992006_4078060022260539_656185541697243759_n173429850_4078189205580954_679437646358351786_n

Vikend akcija čišćenja zlarinske lokvice osmišljena u partnerstvu udruge Tatavaka i Turističke Zajednice Zlarin održat će se ove subote, 17.4.2021. Facebbok event
Održava se uoči obnove suhozidne lokve planirane za jedan od idućih vikenda , koji vodimo zajedno s obrtom Kallokva!
Svi zainteresirani mogu se javiti u inbox Facebook stranice udruge Tatavaka, a nalazak je kod DVD-a u 8 sati ujutro.

Akciju su podržali WWF Adria, Šibensko-kninska županija, Mjesni odbor Zlarin i Zeleni grad Šibenik.

Vikend akcija čišćenja zlarinske lokvice osmišljena u partnerstvu udruge Tatavaka i Turističke Zajednice Zlarin održat će se ove subote, 17.4.2021. Facebbok event Održava se uoči obnove suhozidne lokve planirane za jedan od idućih vikenda , koji vodimo zajedno s obrtom Kallokva! Svi zainteresirani mogu se javiti u inbox Facebook stranice udruge Tatavaka, a nalazak je […]

Read More »

 atts
0

Aplikacija Suhozid dostupna za preuzimanje!

U periodu do 1. travnja 2021. skeniranjem priloženih QR kodova ili direktno s poveznica možete instalirati aplikaciju kojom na jednostavan način možete pomoći rastu otvorenog popisa hrvatskih suhozida https://suhozid.giscloud.com/

Poveznice za instalaciju aplikacije:
iOS – https://i.diawi.com/RU5UhF
Android – https://i.diawi.com/CyMrvg

Više o programu Suhozid.hr: http://www.dragodid.org/suhozid-hr/

164826810_4350519658331631_7081150244636186489_o

U periodu do 1. travnja 2021. skeniranjem priloženih QR kodova ili direktno s poveznica možete instalirati aplikaciju kojom na jednostavan način možete pomoći rastu otvorenog popisa hrvatskih suhozida https://suhozid.giscloud.com/ Poveznice za instalaciju aplikacije: iOS – https://i.diawi.com/RU5UhF Android – https://i.diawi.com/CyMrvg Više o programu Suhozid.hr: http://www.dragodid.org/suhozid-hr/

Read More »

 atts
0

Prijave/applications: XVII. međunarodni suhozidni kongres / International Congress on dry stone

ENGLISH here: INFO SHEET + APPLICATION
FRANÇAIS ici : INFO SHEET + FORMULAIRE INSCRIPTION

Already registered participants do not need to register again. Već prijavljeni sudionici se ne moraju ponovno prijaviti.

140088977_3966835260001331_5583169900965011118_o
Foto: Kućerica izgrađena krajem 2020., pokraj lokve koja će se obnoviti tijekom Kongresa (Pločice) – foto: Suhozidna baština Konavala

Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti,

Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres s radionicom koji će se održati od 27. rujna do 3. listopada 2021. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle.

Svi zainteresirani mogu sudjelovati kao sudionici radionice, slušatelji, izlagači i/ili izlagači plakata. Rok za registriranje kao izlagač i/ili izlagač plakata je do 28. veljače 2021. Rok za registriranje kao slušatelj ili sudionik radionice je do 30. lipnja 2021.

*** Prijavnica, informacije o kotizaciji i ostali detalji nalaze se ovdje: INFO SHEET + PRIJAVNICA ***

Organizatori prate stanje s pandemijom koronavirusa u Europi i u provedbi Kongresa će djelovati prema preporukama stručnjaka.

Zahvaljujući učenicima i studentima, mladim profesionalcima, uključenom lokalnom stanovništvu te lokalnoj i državnoj podršci, konavosko suhozidno naslijeđe se detaljno istražuje, dokumentira i promovira. Radionice, aktivnosti s djecom, festivali, istraživanje suhozidnih tehnika s majstorima, umjetnicima i građanima održavaju naslijeđe živim i dinamičnim.

Vidimo se u Konavlima!

ENGLISH here: INFO SHEET + APPLICATION FRANÇAIS ici : INFO SHEET + FORMULAIRE INSCRIPTION Already registered participants do not need to register again. Već prijavljeni sudionici se ne moraju ponovno prijaviti. Foto: Kućerica izgrađena krajem 2020., pokraj lokve koja će se obnoviti tijekom Kongresa (Pločice) – foto: Suhozidna baština Konavala Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti, […]

Read More »

 atts
0

Godišnji izvještaj udruge 4 grada Dragodid za 2020.

Autorica: Marta Krištofić

Ova godina nam je svima bila izazovna. Drago nam je da smo uz sve prepreke i manje izmjene ipak uspjeli provesti bogatu suhozidarsku sezonu. Interes ljudi za očuvanjem kulturne baštine raste, a to što se naše aktivnosti provode na otvorenom i u prirodi dodatno je privuklo zanimanje javnosti.

1

Sezonu smo otvorili majstorskom radionicom suhozidne gradnje na riječkom kampusu. U sklopu EPK 2020 izveo se suhozidan natpis “I’m not a robot” po zamisli umjetnika Darka Fritza. Radionica je okupila stotinjak volontera iz čitave države, a posjetila su ju i 2 razreda riječkih osnovnih škola.

2

Mnoge radionice (riječki kampus, Waldorfska škola, HORA…) uključile su one najmlađe, djecu i mlade školskog uzrasta, podižući svijest o tradiciji od najranije dobi. U parku skulptura Dubrova pridružila su nam se i djeca s intelektualnim teškoćama i svojim entuzijazmom pokazala kako je sve moguće.

Igrom prilika, godinu smo iskoristili za proširivanje znanja između članova udruge. Na Petrebišćima XI. bavili smo se malo zahtjevnijim zahvatima čime smo osigurali i pripremili teren za buduće javne radionice. Tijekom radionice snimljen je film o Dragodidu koji će biti dio trajnog postava u centru za posjetitelje Poklon u parku prirode Učka. Dok smo kroz dvije radionice na Kotoru izveli smo rekonstrukciju stubišta gromače i prezidali zahtjevan podzid na ulazu u naselje.

3

4

 

Suhozidarske tehnike obogatili smo i drugim zanatima. U Godinju smo sudjelovali na žetvi raži i izradi snopova za slamnati krov. Kada su se snopovi posušili, vratili smo se i na mlaćenje slame, završnu obradu prije ugradnje. Sudjelovali smo i na međunarodnoj razmjeni obnove dvorca Calmont d’Olt gdje nas je osim zidanja bedema vapnenom žbukom dočekala i radionica finog klesanja kamenih blokova. Erasmus+ projekti nisu ni ove godine razočarali pa smo se, osim spomenute razmjene, vratili i na trening za voditelje volonterskih kampova. Seminar na istu temu održan je preko internet konferencije nekoliko tjedana kasnije.

56

 

Događaj koji je trebao obilježiti ovu godinu definitivno je Međunarodni kongres suhozidne gradnje u Konavlima. Organizacijski odbor ga je ipak odlučio odgoditi radi ograničenja putovanja i okupljanja pa ćemo se ovom temom baviti na jesen 2021. godine.

Slijedi kalendar provedenih radionica i edukacija, kroz koje smo i ove godine uspješno približili umijeće suhozidanja i njene vrijednosti lokalnoj zajednici, ali i šire.

 

VELJAČA

24.02.-01.03. U Rijeci smo u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture vodili majstorsku radionicu kroz koju se realizirao suhozidan natpis “I’m not a robot”. Izvještaj

28.02.-29.02.2020. Voditelji suhozidnih mentora zadarske županije gdje smo obnovili suhozidnu terasu u blizini planinarskog doma u NP Paklenica. Izvještaj

 

LIPANJ

16.06.-19.06. Na Kotoru smo, na poziv Muzeja grada Crikvenice, rekonstruirali gromaču s prolazom i stubištem. Popravili smo i dijelove suhozida na okolnim gomilama pa i zid u blizini lokve koji je od prošlogodišnje radionice dijelom devastiran. Izvještaj

19.06.-21.06. U suradnji s udrugom Mediteranski kiparski simpozij smo u parku kamenih skulptura Dubrova kroz 3-dnevnu radionicu obnovili duge poteze suhozida. Osim prijavljenih volontera pridružili su nam se i članovi društva za istraživanje i potporu te članovi udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Srce Rijeka”. Izvještaj

23.06.-26.06. Amaterska kulturna udruga Žirje kroz projekt (Za)zeleni otok uz sudjelovanje udruga Dragodid i Hyla vodila je akciju obnove lokve. Zajedno s volonterima smo sanirali tri veće izvale na vanjskom prstenu podzida koji okružuju lokvu, a ukupno smo rekonstruirali oko 26 m2 lica suhozida. Izvještaj

27.06.-28.06. Oko lokve u Gaćelezima vodili smo obnovu suhozida neposredno uz rub lokve koji je bio posebno zahtjevan zbog veoma uskog prostora za rad. Obnovu su organizirali LAG More 249 i udruga Lokva – Gaćelezi. Izvještaj

 

SRPANJ

17.07.  U Veliki godin smo se zaputili na dojavu Centra za kulturu i baštinu grada Vrgorca. Pod mentorstvom obitelji Pavlinović i Rajka Lendića učili smo žeti raž i izrađivati snopove za slamnati krov. Izvještaj

24.07. Udruga Pjover nas je već tradicionalno pozvala na 12. festival lavande na kojem smo vodili radionicu obnove gomila na terasama lavande na hvarskom Velom grablju.

27.07.-29.07. U sklopu projekta Natura Drniš (Grad Drniš i Motonautika-Luke d.o.o.) vodili smo radionicu gradnje suhozida s lokalnim volonterima. Izvještaj

 

KOLOVOZ

01.08.-09.08. Zahvaljujući JU Park Prirode Učka, Ministarstvu kulture i Općini Mošćenička Draga i ove smo godine organizirali radionicu na Petrebišćima. Bila je zatvorenog tipa te su naši članovi obavili pripremne radove za buduće volonterske kampove. Također je održana edukacija u sklopu Interreg projekta “Kaštelir” i snimljen film o Dragodidu koji će se prikazivati u centru za posjetitelje Poklon u parku prirode Učka.

15.08.-16.08. Kroz projekt SOS Silba Off Season organiziranom od strane ekološke platforme S.E.A. Silba Enviroment Art, zaputili smo se na Silbu. Tamo smo vodili radionicu izrade duplice za uzgoj kapara, a Natashino imanje smo obogatili i za još jednu kaparetu. Izvještaj

18.08.-30.08. U organizaciji baštinske mreže Union Rempart sudjelovali smo na Erasmus+ projektu u Espalionu. Radionica je obuhvaćala obnovu srednjovjekovnog dvorca Calmon’t d’Olt gdje smo učili zidati vapnenom žbukom i fino klesati kamene blokove. Izvještaj

28.08.-31.08. Na poziv waldorfske škole u Rijeci smo uz pomoć profesora, roditelja i pokojeg polaznika škole presložili granične zidove između terena radi njihove dotrajalosti i zapuštenosti. Dvostruki zid na ulaznoj strani u teren također je presložen i podignut na svoju originalnu visinu. Izvještaj

29.08. Vratili smo se u Veliki Godinj radi druge etape edukacije o obradi slame za krov. Izvještaj

 

RUJAN

12.09.-14.09. Ponovno u Kotoru, ovoga puta u sklopu projekta Rijeka 2020. sudjelovali smo u programu “Kotor zove!”. U sklopu programa obnovili smo podzid na prilaznom putu naselja i presložili kamenje u zidu na izlasku iz naselja. Izvještaj

19.09. LAG More 349 i grad Šibenik organizirali su 4. prvenstvu u izgradnji suhozida na poluotoku Srima kod Šibenika. Ove godine je cilj bio u 2.5 sata izgraditi što kvalitetniju klupu od suhozida. Sudjelovalo je 10 ekipa, a naslov prvaka obranila je ekipa Golinjevo iz Trilja. Izvještaj

 

LISTOPAD

01.10.-03.10. Održali smo trodnevnu edukativnu radionicu u Starogradskom polju za učenike Agroturističke srednje škole iz Jelse na Hvaru i njihove profesore u organizaciji J.U. Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

05.10.-11.10. Uputili smo se natrag u Calmont d’Olt, ovoga puta na Erasmus+ trening za voditelje volonterskih kampova koji organizira Rempart. Izvještaj

26.10.-01.11. Na poziv neformalne ekipe Suhozidna baština Konavala i općine Konavle smo sudjelovali u izgradnji kućerice, od temelja do krova. Press

29.10. Sudjelovali smo na online seminaru za voditelje volonterskih kampova u organizaciji Remparta.

 

STUDENI

06.11. Na poziv udruge Permakultura Dalmacija održali smo online predavanje “Suhozidna baština istočne obale Jadrana -tradicija na putu održivosti”. Kroz predavanje otvoreno za sve predstavili smo bogatstvo suhozidne baštine istočnog Jadrana, kulturno-povijesni aspekt gradnje suhozida i problematiku zaštite ove vještine.

07.11. U suradnji s poljoprivrednom zadrugom Dolčina održana je sada već tradicionalna radionica obnove Praputnjanskih podzida. Izvještaj

12.-13.11. Projektu “Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina” doprinijeli smo predavanjem o suhozidima i malom radionicom obnove zida terase. Radionica je održana za ustanove i tvrtke s područja Makarske.

25.11. Održali smo predavanje “O suhozidnoj baštini i vještini gradnje”  u sklopu programa “Kulturna i prirodna baština Hrvatske” u Knjižnici S. S. Kranjčevića.

26.-28.11. U osnovnoj školi Vladimira Nazora u Crikvenici smo u suradnji s MGC održali radionicu obnove suhozida u školskom dvorištu i masliniku. Izvještaj

2020 FIN 4GD

Autorica: Marta Krištofić Ova godina nam je svima bila izazovna. Drago nam je da smo uz sve prepreke i manje izmjene ipak uspjeli provesti bogatu suhozidarsku sezonu. Interes ljudi za očuvanjem kulturne baštine raste, a to što se naše aktivnosti provode na otvorenom i u prirodi dodatno je privuklo zanimanje javnosti. Sezonu smo otvorili majstorskom […]

Read More »

 atts
0

Izvještaj: “Kotor u dvorištu“, OŠ Vladimira Nazora, Crikvenica

Tekst: Oleg Miklić
Foto: Romina Tominić, Oleg Miklić

U suradnji s Muzejom Grada Crikvenice i Osnovnom školom Vladimira Nazora, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, održana je druga radionica „Kotor u dvorištu“. Kotor je staro naselje na brdu u zaleđu Crikvenice, na kojem kao udruga aktivno sudjelujemo dugi niz godina u obnovi suhozidnje gradnje. Ova radionica teži približiti to iskustvo u dvorište osnovne škole i podijeliti ga s učenicima, a pritom funkcionalno urediti dvorište škole. Srdačno smo dočekani od Tee iz Muzeja, Olge i Martine iz škole, kojima i ovom prilikom zahvaljujemo na poklonima ručno izrađenih od osnovnoškolaca. Zahvaljujemo i tvrtki Izgradnja d.o.o. koja je donirala kamen od kojeg smo se odlučili nastaviti na prošlogodišnju radionicu i nadodati jednu prekinutu koncentričnu polukružnu suhozidnu klupicu na jednu već postojeću.

0102

Prvi dan je brzo protekao u sortiranju gomile kamenja, čišćenjem radnog prostora i iskopu temelja.

0304050607

Drugi dan smo krenuli sa ziđanjem klupica. Na dva školska sata su nam se priključili i učenici 7.b razreda kojima smo na većoj poluizgrađenoj klupici pokazali osnove slaganja kamena u lice zida i važnost skupljanja i polaganja čkalje. Učenici su brzo savladali osnovno gradivo, pa su započeli graditi i malu klupicu. Moramo pohvaliti 7.b za trud i zalaganje i čestitati im za njihov prvi suhozid – klupicu. Kad se male ruke slože!

0809

U nastavku dana završili smo i ziđanje velike klupice.

1011

Treći dan smo završili sa ziđanjem male klupice i uredili smo okolni teren čišćenjem viška kamena.

12131415

Rezultat ove radionice je višenamjenski prostor u školskome dvorištu, npr. za održavanje škole na otvorenom, ali i klupica na kojoj djeca mogu odmoriti i pojesti marendu.

Nastavak dugogodišnje suradnje sa Muzejom Grada Crikvenice se nastavlja, a sa Osnovnom Školom Zvonka Cara nadajmo se tek počinje.

Tekst: Oleg Miklić Foto: Romina Tominić, Oleg Miklić U suradnji s Muzejom Grada Crikvenice i Osnovnom školom Vladimira Nazora, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, održana je druga radionica „Kotor u dvorištu“. Kotor je staro naselje na brdu u zaleđu Crikvenice, na kojem kao udruga aktivno sudjelujemo dugi niz godina u obnovi suhozidnje gradnje. Ova radionica […]

Read More »