Počeo “Moj kažun – La mia casita 2012”

Vijest i program prenosimo sa stranica Grada Vodnjana

Prenosimo sa stranica Grada Vodnjana

http://www.vodnjan.hr/web/app/?w=News&news=1336032540_g0001_hr.xml&uri=%2Fweb%2Fapp%

– SANTOLINA (cesta Vodnjan – Bale „Kod križa“): RADIONICE ZA OBNOVU KAŽUNA I SUHOZIDA I VOŽNJA VLAKIĆEM
Radionice za obnovu kažuna i suhozida održati će se od 11. do 26. svibnja svakog petka od 16 do 18 sati i svake subote od 16 do 18 sati i od 18 do 20 na lokaciji Santolina – Sv. Toma. Polazna točka je lokacija poznata po imenu ‘Kod križa’ (na cesti Vodnjan – Bale) od koje kreće turistički vlakić koji će voziti sudionike u razgledavanje raznih obnovljenih kažuna. U sklopu razgledavanja biti će organizirane i radionice obnove suhozida koje će se održati u prirodi. Na taj način svaki sudionik ima priliku potpuno besplatno naučiti tehniku građenja suhozida i kažuna i imati će jedinstvenu priliku sudjelovati u rekonstrukciji kažuna.

Ovo je jedinstvena prilika za sve ljubitelje prirode da provedu dan razgledavajući kažune, suhozide, maslenike i ljepotu prirode. Dovoljno je izdvojiti malo vremena, dobre volje i pridružiti nam se na terenu!

Prethodna najava je potrebna samo za veće grupe (do 40 osoba) koja se provodi petkom ujutro.
Za sve ostale posjetitelje najava nije potrebna.

Start: lokacija ‘Kod Križa’ (cesta Vodnjan – Bale)

Trajanje vožnje: cca 2 sata

PETAK: – ujutro uz najavu (organizirane grupe do 40 osoba)
tel. 052 535 953; info@vodnjan.hr
– 16,00 sati

SUBOTA: – 16,00 sati
– 18,00 sati

– VODNJAN – NARODNI TRG: LIKOVNE RADIONICE ZA DJECU I OBILAZAK VODNJANA S VLAKIĆEM
Tijekom akcije svake će se subote odnosno 12., 19. i 26. svibnja, od 9 do 11 sati na Narodnom trgu (Grisa) u Vodnjanu održati likovne radionice za djecu.
Tema: “Evo, to je naš kažun – Ecco, questa e’ la nostra casita”.
Radionice su besplatne. Upisi na tel. 052 535 953 (9,00 – 11,00 sati) ili info@vodnjan.hr.

“Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano” – jedinstvena prilika za upoznati još bolje Vodnjan, njegovu povijest, kulturnu baštinu i bogatstvo. Vesela vožnja s vlakićem gradom kreće svake subote u 9,30 sati sa Narodnog trga u Vodnjanu. Trajanje cca 1 sat. Vožnja je besplatna.

– BUMBAR BIKE MARATHON 2012
I ove godine Grad Vodnjan u suradnji s Turističkom Zajednicom Grada Vodnjana organizira tradicionalni Bumbar bike marathon. Ukupna dužina staze je cca 20 km i odvijati će se po novim poljskim putevima obnovljenim s EU fondovima u sklopu projekta Revitas. Pozivamo Vas da se aktivno uključite u našu biciklijadu i da u sportskom duhu posjetite naš jedinstveni krajolik. Okupljanje sudionika predviđeno je u subotu 26. svibnja u 9.00 sati u Istarskoj ulici (na velikom parkiralištu), dok start biciklijade planiran je u 9,30 sati. Cilj biciklijade određen je na Narodnom Trgu u Vodnjanu gdje će se održavati Festival samoniklog bilja a sve sudionike očekuje posebna marenda.

Okupljanje na parkiralištu u Istarskoj ulici od 09:00.
Start: 09:30 h
Ukupna dužina staze: 20 km
Datum: Subota 26.05.2012.

http://www.vodnjan.hr/web/app/?w=News&news=1336392240_g0001_hr.xml&uri=%2Fweb%2Fapp%2F

Počinje šesta po redu akcija u organizaciji Grada Vodnjana za obnovu kažuna i suhozida „Moj kažun – La mia casita“
Ponedjeljak, 07.05.2012.

Vodnjan, 7. svibanj 2012. – Danas je na konferenciji za medije u Gradu Vodnjanu najavljena šesta po

redu akcija za obnovu kažuna i suhozida „Moj kažun – La mia casita“ koja će se održati od 11. do 26.
svibnja 2012. godine.
Predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović, Nensi Giachin Marsetič, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu, Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice Grada Vodnjana i Sergio Delton, zamjenik gradonačelnika Grada Vodnjana.
Pozdravljajući sve nazočne, gradonačelnik je istaknuo važnost ove akcije koja je započela prije 6 godina, te nastavio „Vjerujem da smo u potpunosti uspjeli u namjeri da senzibiliziramo i educiramo javnost o vrijednosti i bogatstvu značenja kažuna i suhozida. Prvi kažuni obnovljeni su točno prije 7 godina. Do sada smo obnovili oko 150 kažuna i više stotina metara suhozida.“
Grad Vodnjan broji najveću koncentraciju kažuna na Mediteranu. Službeno je ucrtano oko 2.000 kažuna, a zasigurno postoji puno veći broj istih. Vrlo je važno nadalje isticati očuvanje i ulaganje u ovu vrlo vrijednu baštinu kako bi ostala budućim generacijama.
Kamene poljske kućice, kažuni, već su stoljećima strukturalni elementi vodnjanskog ruralnog prostora i oduvijek su bile sastavni dio života predaka na ovim područjima. Kažun predstavlja jedinstvenu građevinu koja i dalje potiče interes, a svojom posebnošću doprinosi izrazitom značaju za istarsko područje.
Ove godine posebnu pažnju posvetit će se radu sa djecom iz vrtića i osnovnih škola. „Edukacijom i podizanjem svijesti o važnosti kažuna i suhozida postigli smo jedan od ciljeva ove akcije,“ rekao je Vitasović te nastavio, „Danas se događaju pozitivne reakcije javnosti. Dojave o devastacijama suhozida su definitivno potvrda da ljudi shvaćaju kažune i suhozide kao vrijednosti koje moramo čuvati za budućnost.“
Ove godine Grad Vodnjan je zaprimio tridesetak zahtjeva za financijskom pomoći za obnovu kažuna i suhozida te je upravo za tu stavku u proračunu osigurano 300.000 kuna. U sklopu REVITAS projekta, do sada je na području Grada Vodnjana obnovljeno i oko 20 kilometara staza. One će se promovirati i posebnom rekreativnom biciklijadom.
Nensi Giachin Marsetič, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu, istaknula je kako su posebno ove godine posvetili pažnju mlađoj djeci. Upravo na svečanom otvorenju akcije, 11. svibnja na Narodnom trgu u Vodnjanu, promovirat će se radovi djece koji su nastali tijekom protekle godine. Izložba pod nazivom „Moj kažun“ bit će svečano otvorena u 11 sati na prvi dan akcije.
Giachin Marsetič je istaknula da će radionice za obnovu kažuna biti organizirane petkom i subotom i to, petak u 16 sati, a subotu u 16 i 18 sati. Na lokaciji poznatoj pod nazivom „Kod križa“ bit će organiziran info šator gdje će svi zainteresirani moći dobiti informacije o akciji. Upravo sa te lokacije kretat će vlakić koji će obilaziti već postojeće kažune i suhozide, a sudionici na vlakiću bit će ujedno pozvani da se uključe u radionice na terenu uz vodstvo stručnog osoblja.
Ove godine je planirano obnoviti 5 kažuna. Dolazak na vožnju vlakićem te sudjelovanje u radionicama nije potrebno unaprijed rezervirati već samo doći na lokaciju „Kod križa“ (veliki crveni križ na cesti Vodnjan-Bale).
„Novitet u ovogodišnjoj akciji je također dio programa pod nazivom „Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano“ koji podrazumijeva obilazak vlakićem stare jezgre Vodnjana i njezinih znamenitosti, svaku subotu u 9.30 sati s polaskom na Narodnom trgu,“ napomenula je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu. Istovremeno, svaku subotu za vrijeme trajanja akcije, će se na Narodnom trgu u Vodnjanu održati i likovna radionica u trajanju od 9 do 11 sati.
Direktorica Turističke zajednice najavila je biciklijadu „Bumbar bike“ koja će se održati 26. svibnja. Na području Grada Vodnjana ucrtano je oko 130 kilometara biciklističkih staza te će ovom rekreativnom biciklijadom sudionici moći vidjeti neke od staza i mogućnosti vožnje biciklom po vodnjanštini.
Sergio Delton je izrazio svoje zadovoljstvo uspjehom ove akcije. „Počeli smo još davnih devedesetih godina kad smo krenuli s obilježavanjem kažuna i ucrtavanjem u mapu ne bi li sakupili materijal za monografiju koju smo tada i objavili. Postoji oko 2.000 ucrtanih kažuna, ali vjerujem da ih ima puno puno više.“
Grad Vodnjan poziva sve zainteresirane da se uključe u akciju „Moj kažun – La mia casita“.
Sve informacije možete dobiti na www.vodnjan.hr
Ili na broj telefona 052 535 953 i na mail info@vodnjan.hr.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR