Predavanje o suhozidima šibenskog kraja

Dr.sc. Jadran Kale iz Muzeja grada Šibenika u utorak 28. IV. u 18.30h u šibenskoj Gradskoj knjižnici drži predavanje Razvojna baština: suhozidi šibenskog kraja. Organizator predavanja je LAG "More 249", a povod su nadolazeće svibanjske suhozidne radionice na Srimi, te očekivani EU agrookolišni poticaji za popravak i održavanje suhozida.

Muzej grada Šibenika i LAG More 249 najavljuju:
dr.sc. Jadran Kale, predavanje u utorak 28. IV. u 18.30h u šibenskoj Gradskoj knjižnici

Razvojna baština: suhozidi šibenskog kraja – pred 4. suhozidarske gradionice svibanjskih subota i uvođenje europskih poticaja za obnovu suhozida

Okolica Šibenika predstavlja obalu najgušće zasićenu suhozidima u ovom dijelu Mediterana. Može se pretpostaviti kako suhozida na istočnojadranskoj obali nema manje od sto tisuća kilometara, od toga na petstotinjak četvornih kilometara obalne okolice Šibenika otpada najmanje polovica. Jedini obalni dio slične gustoće suhozidnog kulturnog krajolika je desetak četvornih kilometara sjeverozapadne Vodnjanštine, za koju je u vrijeme pripreme zaštite kulturnog krajolika prije osam godina bila najavljivana prijava za Popis svjetske baštine no iz Hrvatske je naredne godine bila uvrštena samo hvarska “hora”.

foto: otok Baljenac, između Kaprija i Oruta (Zmajana)

Ova najobuhvatnija djela ljudskih ruku u aktualnim europskim pregovorima hrvatske poljoprivredne politike nanovo se vraćaju svojem kontinentalnom postanju. Najveći dio naših suhozida iskrčen je u razdoblju vinarske konjukture koncem XIX. st. kad je na europskim tržištima uzmanjkalo zapadnomediteranskog vina. Današnji povratak hrvatskih suhozida svojim europskim korijenima postavljen je u prijedlogu agrookolišnih poticaja od 0,74 eura za metar obnovljenog suhozida – jamčeći protuerozijski učinak, bolji korijenski režim vlage od plantaža i očuvanje popratnog krajobraznog efekta. Na predavanju ćemo pokazati hrvatskog administrativnog rekordera, povijesni vinograd šibenskog kraja koji bi po ovoj stopi mogao primiti 40 tisuća kuna poticaja. Tome bi se još imalo pribrojiti zasebne poticaje za poljoprivredne kulture.

Predavanje će poslužiti i kao najava svibanjskih civilnih popravljanja najveće hrvatske težačke gomile na Rodinim stanima, zaštićenog kulturnog dobra unutar turističke zone izgradnje na Srimi.

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR