Predstavljeni rezultati projekta “Obnovimo naše suhozide”

U srijedu 17. prosinca 2014. u dvorani Župnog ureda Župe sv. Mihovila u Murteru u organizaciji udruge Argonauta održana je javna tribina na kojoj su predstavljeni rezultati projekta financiranog od Zaklade "Kajo Dadić".

Prenosimo sa web stranica udruge Argonauta:

Udruga Argonauta u subotu 13. prosinca 2014. organizirala je edukativnu radionicu obnove suhozida na brdu Gradina kraj Murtera. Nekoliko dana nakon u srijedu 17. prosinca 2014. u dvorani Župnog ureda Župe sv. Mihovila u organizaciji Argonaute održana je i javna tribina na kojoj su predstavljeni rezultati projekta s posebnim osvrtom na Akcijski plan sustavne obnove suhozida murterskog kraja.

Mještanima Murtera i Betine u akcijskom planu bio je najzanimljiviji dio koji se odnosi na agro okolišne mjere kojima će EU od dogodine između ostaloga poticati i zaštitu suhozida.

Ukoliko agro okolišne mjere, kako je planirano budu donesene početkom 2015. godine, već u drugoj polovici iste godine vlasnici OPG-ova koji zadovolje uvijete moći će se prijaviti na natječaje za te poticaje. Kako se samo na Kornatima nalazi preko 300 kilometara suhozida EU će potencijalno godišnje obnovu i zaštitu kornatskih suhozida podupirati u iznosu od preko milijun i pol kuna – naime prijedlog jest da poticaji budu u visini od 0,74 EUR po dužnom metru suhozida.

U dvorani u kojoj se tribina održala bile su izložene fotografije s provedenih edukativnih radionica te fotografije murterskog kraja kojeg određuju upravo suhozidi. Tijekom božičnih blagdana fotografije će biti izložene na izlogu turističke zajednice općine Murter-Kornati, a nakon školskih praznika i u atriju OŠ „Murterski škoji“.

Tijekom projekta održane su dvije edukativne radionice obnove suhozida, radionica izrade zajedničkog Akcijskog plana o sustavnoj obnovi suhozida murterskog kraja. Provedena je inventarizacija suhozida murterskog kraja te održana javna tribina i izložba fotografija suhozida. Na edukativnim radionicama sudjelovalo je oko 15 organizacija, udruga i institucija, preko 70 volontera i preko 100 korisnika. U radnim akcijama obnovljeno je oko 150 metara suhozida.

Projekt “Obnovimo naše suhozide – Doprinos održivom korištenju lokalnih resursa revitalizacijom suhozidne gradnje” u vrijednosti od 40.000,00 kuna financirala je Zaklada “Kajo Dadić” iz Splita. Projekt je provela udruga Argonauta u suradnji sa udrugama 4 grada Dragodid i Modrave Murter-Betina te Nacionalnim parkom “Kornati” i Parkom prirode “Vransko jezero” u razdoblju od 1. siječnja – 31. prosinca 2014. Projekt je logistički i financijski podupirala i općina Murter-Kornati.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR