Pressclip: Dragodid ili o očuvanju tradicijske graditeljske baštine

In situ, on line časopis Odsjeka za konzervaciju-restauraciju 15.8.2011. Razgovor s Filipom Bubalom, predsjednikom udruge 4 grada – Dragodid

Razgovor s Filipom Bubalom, predsjednikom udruge 4 grada – Dragodid
In situ, 15.8.2011.

dragodid
Sagita Mirjam SUNARA, docent na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju
 
Tradicijska graditeljska baština, zaštitni znak mediteranskog kulturnog krajolika, danas je suočena s velikim prijetnjama. Učestale su krađe obrađenog starog kamena i pokrovnih ploča radi obnove drugih kamenih građevina i izgradnje novih kuća. Suhozidi se ruše radi objedinjavanja parcela poljoprivrednog zemljišta ili pretvaraju u građevinski materijal. Mljevenje i usitnjavanje starog kamena predstavlja najcrnji scenarij. Uz to, gradnja suhozida jedan je od zanata u izumiranju.
 
U članku je predstavljen rad udruge 4 grada – Dragodid, male, ali vrlo aktivne udruge koja se već gotovo deset godina bavi očuvanjem suhozida i suhozidne gradnje. Kako je udruga nastala, kakve projekte organizira i kakav je uspjeh do sada polučila, doznali smo u razgovoru s njenim predsjednikom, splitskim profesorom povijesti i muzeologom Filipom Bubalom. S Filipom smo razgovarali i o inicijativi za zakonsku zaštitu suhozidne gradnje, koja je preduvjet za njeno trajno očuvanje. 
Frane Dumandžić, apsolvent arhitekture iz Splita, govori o iskustvu sudjelovanja u suhozidnoj radionici “Petrebišća 2011”.
 

  

 

 

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR