Pressclip: izložba Zadar

Zadarski list i HRT Radio Zadar 2.5.2011.

HRT: Radio Zadar

Otvorena izložba o suhozidima

“Dragodid – retrospektiva projekta zaštite suhozidnog graditeljskog umijeća od 2001 do 2011” – tema je izložbe otvorene u izložbenom prostoru zadarskoga Sveučuilšta. Izložba je otvorena u organizaciji udruge “4 GRADA DRAGODID”, a građani je mogu pogledati do kraja tjedna. Udruga se inače bavi proučavanjem suhozida i prakticiranjem ove vrste narodnoga graditeljstva na našem kršu. O stanju suhozida, predsjednik udruge Filip Bubalo (audio).

Zadarski list, 2.5.2011.

Udruga “Dragodid” Zadranima predstavila svoj rad

Piše: Valentina Mlađen

02.05.2011.

Foto: Arif SITNICA

U izložbenom prostoru Sveučilišta u Zadru (ulaz od kapele Sv. Dimitrija) jučer je otvorena izložba “Dragodid – retrospektiva projekta zaštite suhozidnog graditeljskog umijeća, 2001.-2011.”. Zadar je, nakon Rijeke, druga postaja ove izložbe na turneji po hrvatskim gradovima, a na plakatima je predstavljen bogati rad obnavljanja kulturne baštine po Hrvatskoj. Na otvorenju izložbe govorili su Filip Bubalo, predsjednik udruge “Dragodid” te prof. dr. sc. Vladimir Skračić, prorektor Sveučilišta u Zadru, koji je i otovorio izložbu.

Ovom izložbom Udruga “Dragodid” iz Komiže predstavila je svoj desetogodišnji rad očuvanja i obnavljanja suhozida i tradicijske kulture. Njihov rad prepoznala je i Europa te su za očuvanje etnološke baštine dobili nagradu “Europa Nostra”, najprestižnije europsko priznanje za kulturnu baštinu.

– Drago nam je da smo nakon Rijeke, gdje je izložba organizirana u sklopu Konzervatorskog odjela, drugu izložbu smjestili upravo u izložbeni prostor Sveučilišta u Zadru. Upravo ovim prostorom premostili smo razlike između konkretnih istraživanja na terenu i akademske zajednice koja će ta istraživanja bilježiti i zapisati, rekao je na otvorenju izložbe Bubalo.

Samo riječi hvale za ovaj projekt imao je i prorektor Skračić koji je i sam pokrenuo niz projekata koji se bave očuvanjem baštine. Istaknuo je kako se nada da će projekti slični ovomu biti budućnost i našeg Sveučilišta.

– Ovakvi projekti pitanje su cijele Hrvatske, shvaćanja naše baštine. Svi o baštini govorimo, ali na koncu kad nešto treba napraviti onda u Europi dobijete prvu nagradu, a u Hrvatskoj ne dobijete zasluženo priznanje. u našim projektima, koje organiziramo na Sveučilištu, iz svijeta dobijemo priznanje jer to svijet razumije, ali u našoj zemlji ništa. To je svijet kojem i naše Sveučilište mora pripadati. Zalažem se za takvu profilaciju Sveučilišta, da sve ono naše što smo zapustili i ostavili, bilo da je riječ o suhozidima, ribarstvu ili tradicionalnim brodu, da to aktiviramo i ponudimo kao radionice, programe, studije i slično. Mislim da bi se tako nešto uskoro moglo i ostvariti, zaključio je Skračić.

Izložba će trajati do petka, 6. svibnja 2011. godine pa je u tom periodu mogu pogledati svi zainteresirani.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR