Radionica obnove suhozida na „Francuskoj cesti“ u Brelima.

Tekst: Zvonimir Malbaša
Fotografije: Jelena Kulušić, TZ Brela

 

Dana 8. svibnja 2021. godine održana je prva radionica obnove suhozida na „Francuskoj cesti u Brelima. Radionicu je organizirala TZO Brela, a mi smo kao udruga sudjelovali kao stručni suradnici s 5 voditelja.

Tko je čuo za „Francusku cestu“ odmah mu je jasno koliko je ova radionica specifična. Naime, radi se o iznimnom objektu u cestogradnji s početka 19. stoljeća. Cesta se nalazi na strmim padinama Biokova, a projektirana je za vožnju zaprežnih kola, jahanje i hodanje jer uspon ne prelazi 6%. Izgrađena je u tehnici suhozida. Na mjestima suhozidni podzidi prelaze i nekoliko metara, što govori koliko je zahtjevna i stručna morala biti njena izgradnja.

02

Za radionicu je bio veliki interes, a dio volontera došao je iz susjednih županija. Dolaskom na lokaciju odabrali smo manje zahtjevne dijelove na samom pristupu cesti. Nakon kratkog uvoda, u kojem smo s volonterima prošli kroz teoretski dio, bacili smo se na posao, što su svi dočekali s velikom nestrpljenjem.

1

Iako su se obnavljali manje zahtjevni dijelovi, u početku se i to činio kao velik zalogaj. Volonteri su vrlo brzo pohvatali osnove i s velikom energijom i voljom odrađivali sve zadatke.

2

6

4

U kratkim pauzama moglo se uživati u prekrasnom pogledu na obalu, more i otoke. Ni jako sunce nije smetalo volonterima, pogotovo ekipi studenata Arheologije iz Zadra koji su se zajedno s profesorom prihvatili najzahtjevnijih dijelova i vrlo stručno ih odradili.

3

Veliki zalogaj na kraju se ipak pokazao kao ne tako velik jer su se svi zacrtani poslovi odradili.

5

8

9

Iscrpljeni, ali sretni i ispunjeni otišli smo na zajednički zasluženi ručak. Domaćini (TZ Brela) potrudili se organizirati i prijevoz u suradnji s lokalnim DVD-om, čiji članovi su također sudjelovali kao volonteri.

Prva radionica na „Francuskoj cesti“ urodila je plodom i postavila dobar temelj za danju suradnju i neke buduće radionice.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR