Radionica očuvanja gromača na Kotoru

Ako želite naučiti na koji način popraviti gromače uključite se u dvodnevnu radionicu „Očuvanje gromača na Kotoru“ koja će se održati u Crikvenici tijekom vikenda, 19. i 20. listopada 2013.

tekst i fotografija sa stranice Muzeja Grada Crikvenice

Korijeni Crikvenice potječu iz njenog najstarijeg naselja – Kotora. Kotorani su po tradiciji bili vrsni zidari i klesari što je vidljivo na sačuvanim povijesnim građevinama. Danas je Kotor registriran kao etno zona, a formacije suhozida, odnosno gromača, u organizaciji prostora predstavljaju važan dio spomeničke vrijednosti cijele zaštićene zone. Gromače na Kotoru dio su mediteranskog graditeljskog naslijeđa koje se razvija od prapovijesti do 20. stoljeća, a karakterizira ga suhozidna gradnja. Stoga je neophodno sačuvati znanje o gradnji gromača u smislu nematerijalne baštine Hrvatske i Europe, ali i očuvati postojeće gromače njihovim stalnim održavanjem.

Ako želite naučiti na koji način popraviti gromače uključite se u dvodnevnu radionicu „Očuvanje gromača na Kotoru“ koja će se održati tijekom vikenda, 19. i 20. listopada 2013.

Radionicu organizira Muzej Grada Crikvenice u suradnji s Udrugom 4 GRADA DRAGODID. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Grad Crikvenica. Radionica je namjenjena za sve – lokalne udruge, građane, učenike, studente i širu javnost. Sudjelovanje je besplatno, a broj osoba je ograničen na 20. Molimo sve sudionike da obuju odgovarajuće radnu obuću, a organizatori će im osigurati zaštitne rukavice, alat i ručak. U slučaju kiše sve se odgađa za naredni vikend. Prijavite svoj dolazak na naše kontakte.

Program:

Subota, 19. listopada

Okupljanje sudionika u 9 sati ispred ulaza u Gradsku sportsku dvoranu  u Crikvenici, odlazak pješice na Kotor, rad od 10 do 12,30, ručak za sve sudionike od 12,30 do 13,30, nastavak radionice od 13,30 do 16 sati.

Nedjelja, 20. listopada

Rad od 10 do 14 sati, ručak za sve sudionike i prezentacija učinjenog javnosti, medijima i uzvanicima.

Vidimo se na Kotoru!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR