Studijsko putovanje u parkove prirode Pireneja

Tekst: Tanja Kremenić
Fotografije: Tanja Kremenić, Zdravko Budimir

Udruga Dragodid od 2022. sudjeluje kao jedan od partnera na projektu „Still Water Revival“. Projekt je financiran od strane inicijative „Donors’ Initiative For Mediterranean Freshwater Ecosystems“, a njime se nastoje mapirati i obnoviti slatkovodni ekosustavi na hrvatskim krškim planinama (bunari, lokve). Naš angažman unutar ovog projekta veoma je raznovrstan: na Dinari obuhvaća organizaciju i vođenje volonterskih radionica obnove, zatim kartiranje i vrednovanje vodenih tijela; a u digitalnoj domeni obuhvaća unošenje podataka u geoinformacijsku bazu – Suhozid.hr.

Jedna od aktivnosti projekta bilo je i studijsko putovanje u katalonske Pireneje, radi razmjene iskustava s inozemnim partnerima koji se bave srodnim temama i provode projekte unutar istog
(LIFE) programa. Udruga BIOM – voditelj projekata Stillwater Revival i Dinara Back to Life – je odabrala „Resque Alpyr“ i „Limnopirineus“ projekte kao dovoljno usporedive s našim, koji djeluju
na području Alpa i Pireneja. Studijsko putovanje se održalo između 23. i 27. listopada 2022., u Barceloni i na različitim lokacijama na Pirenejima.
Sadržaj i aktivnosti studijskog putovanja osmislili su domaćini – Biološki fakultet pri Sveučilištu u Barceloni. Hrvatsku skupinu činili su predstavnici partnera na projektima: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume, LAG Cetinska krajina, PP Učka i NP Sjeverni Velebit.

Prvi dan putovanja bio je rezerviran za osobna i Power Point upoznavanja u predavaonicama fakulteta u Barceloni. Iduća tri su bila rezervirana za Pireneje, s polazišnim mjestom gradom Sort. I tako se troje članova Dragodida otisnulo iz uobičajenog settinga kamena, krša, i kamena, u jedan geološko-geomorfološki-biološko osvježavajući kontrastni ambijent Pireneja. Ovdje zadržavanje vode ne predstavlja problem kao kod nas – njihova je borba s invazivnim vrstama i eutrofikacijom u jezerima, što dovodi do promjene ekosustava i zamuljivanja. Geološka podloga je daleko raznovrsnija što se očituje i u suhozidnoj građi i sastavu tla. U tri dana obišli smo travnjake Planes de Son, Comes de Rubió, jezera Sant Maurici i Muntanyó d’Àrreu, mjesta Esterri d’Àneu i Espot.

Slika4

Iako je naglasak ove edukacije bio na živome u vodnim tijelima (kako balansirati nepoželjno invazivno živo s poželjnim živim), naša profesionalna deformacija je aktivno u krajoliku uočavala ljubičaste suhozide, suhozide građene od pločastog i pravilnog kamena, rudimentarna suhozidna skloništa…

Slika5
Slika6
Slika7
Slika8
Slika9

Bila je čast biti vođen od strane ravnatelja Parka prirode de l’Alt Pirineu i znanstvenika i profesora s Biološkog odsjeka u Barceloni. Hvala katalonskim domaćinima i BIOM-u na organizaciji i strpljenju. Veselimo se nastavku aktivnosti u sklopu istog projekta!

Još malo foto galerije:

Slika10
Slika11
Slika12

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR