Suhozidna priča inkluzije

Imali smo rijetko zadovoljstvo sudjelovati u provedbi projekta “Suhozidna priča inkluzije” (2023.-2024) u okviru kojeg smo proveli praktične suhozidne radionice i prezentacije za osobe s intelektualnim teškoćama iz Šibensko-kninske županije. Projekt su provodili Centar za socijalnu inkluziju Šibenik i Muzej Grada Šibenika, a udruga Dragodid je pružila stručnu podršku u aktivnostima. Jedan od rezultata projekta je brošura “Suhozidi. Kamena čuda u jednostavnim riječima“, a aktivnosti su bile: gradnja bunje od stiropora u Muzeju, suhozidna šetnja, suhozidna radionica na Srimi, radionica inventarizacije za Suhozid.hr i nekoliko teorijskih prezentacija.


O uspjehu projektu najbolje govore iskustva sudionika, dijelimo ih ovdje:

Ivan D. “Naučio sam graditi suhozide, vaditi kamenje, kako složiti kamen na kamen, a da zid stoji, ne padne. Svidjela mi se radionica izrade bunje u Muzeju kao i radionica na Srimi, kako smo radili pripremu, vadili kamen, izradili vlastiti zid i kasnije sjeli na njega i slikali se. Duje me naučio kako se radi s alatom i obrađuje kamen.”

Helena H. “Projekt je bio jako zanimljiv, imali smo različite radionice gdje smo učili o suhozidima, zašto su se gradili i kako se grade. Bilo je lako razumjeti, jer su nam voditelji radionica Ana i Duje na jednostavan način prenijeli svoju ljubav prema suhozidima. U svim aktivnostima sam rado sudjelovala, najviše sam uživala na radionici izrade bunje od stiropora u Muzeju. Tijekom suhozidne šetnje sudjelovala sam u popravku suhozida na šetnici, uz pomoć Ane i Duje. Također sam sudjelovala u izradi brošure i suvenira. Bilo mi je jako lijepo i nadam se da ćemo nastaviti sa suhozidnim aktivnostima.”

Renato B. “Na aktivnostima projekta sam naučio kako se gradi suhozid. Svidjela mi se radionica izrade bunje od stiropora u Muzeju grada Šibenika i želja mi je da osmislimo radionicu izrade prave bunje od kamena uz pomoć Ane i Duje. Ana i Duje su s nama odlično surađivali, osjećao sam se ugodno s njima i želja mi je i dalje raditi s njima.”

Marijana R. “Sve projektne aktivnosti su mi bile dobre i puno sam naučila. Bilo je zanimljivo, zainteresirana sam za daljnji rad vezan za suhozide. Naučila sam kako se treba slagati kamen i graditi suhozid. Svidjela mi se radionica na Srimi, gdje smo na terenu radili sve što su nas Ana i Duje naučili.”

Šime R. “Meni se najviše svidjela suhozidna šetnja na Srimi. Naučili smo o suhozidima iz prve ruke na terenu, penjali se na gomile i slikali se. Prikupljali smo kamene pločice od kojih smo izrađivali magnete.”

Ivo K. “Naučio sam tehnike gradnje suhozida i bunje. Duje me naučio rukovati alatom i obrađivati kamen. Svidio mi se odlazak na Srimu gdje sam vadio kamen i sagradio zid. Suradnja s Jadranom Kalom, kao i Anom i Dujom je bila dobra, naučili su nas puno korisnog. Volio bih da se održava više radionica o suhozidima.”

Projekt je financiralo Ministarstvo kulture i medija, a cilj je postignut: omogućiti osobama s intelektualnim teškoćama (OSIT) s područja ŠKŽ da se aktivno uključe u proučavanje i prakticiranje tehnike gradnje suhozida, te pružiti kvalitetno obrazovanje i informacije o suhozidnoj gradnji OSIT te podići svijest o važnosti inkluzivnih projekata u kulturi i pristupačnosti kulturne baštine.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR