Tehnički muzej domaćin suhozidne radionice

Tehnički-muzej

OBAVIJEST: ZBOG KIŠE JE RADIONICA POMAKNUTA NA 18., 21. i 22.5.!

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu organizira izložbu Priroda – laboratorij boja kojom želi predstaviti tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu.

Uz izložbu će se 14., 15. i 18. svibnja održati i radionica ”Suhozid – vještina bez koje se nije moglo” u okviru koje će svi zainteresirani posjetitelji moći staviti koji kamen na kamen i naučiti nešto više o suhozidima i tehnici gradnje. Ako se pitate kakve sad veze imaju prirodne boje sa suhozidom, odgovor leži u vapnu. Tradicionalna tehnika dobivanja vapna uključuje gradnju posebnih suhozidnih objekata vapnenica koje se danonoćno pale u svrhu dobivanja ovog vrijednog bijelog materijal koji se kasnije koristi kao vezivo, za ličenje, dezinfekciju i u mnoge druge raznovrsne svrhe. Vapnenice grade najiskusniji meštri jer njeni zidovi moraju biti posebno čvrsti kako se ne bi raspali tijekom višednevnog paljenja. No, osnove su osnove i bez običnog dvostrukog suhozida kojeg ćemo raditi na radionici, nema ni vapnenice.

Raspored radionice je: subota 14. svibnja 9-13 / nedjelja 15. svibnja 9-13 / srijeda 18. svibnja 9-17 (Međunarodni dan muzeja 2016. na temu Muzeji i kulturni krajolik)

Kako mi bez suhozida ne možemo ni dan danas, vodimo ovu radionicu i pozivamo vas da dođete u dvorište Tehničkog muzeja i naučite osnove zidanja u suho. I to usred Zagreba!

OBAVIJEST: ZBOG KIŠE JE RADIONICA POMAKNUTA NA 18., 21. i 22.5.!

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *