"Usputni suhozidi" u Velom Grablju 2012.-2013.

Već tri godine Festival Levande u Velom Grablju na otoku Hvaru ne može proći bez suhozida i udruge Dragodid. Evo par fotki iz 2012. i 2013. sa atmosferom festivala i gradilišta...

Već tri godine Festival Levande u Velom Grablju na otoku Hvaru ne može proći bez suhozida i udruge Dragodid. Nisu to radovi kao nekad na auto-cestama, ali bratstva i jedinstva ne nedostaje. I dok je prošle godine bio čak jedan ekstra sudionik i to Slovenac na bicikli u punoj opremi, ove godine, radionica je bila opet jednako posjećena i jednako tako internacionalna. Škotlanđanin sa povremenim prebivalištem u Starom Gradu, te Toni i Josipa, oboje Dragodiđani u ulogama suhozidara, ali i kao organizacijskim pojačanjem festivala, kojemu volontera nikada ne fali, podigli su jedan usputni suhozid. Baš kao i prošle godine. Stoga i donosimo foto dokumentaciju od ove i prošle godine, ne bi li se sve učinilo nekako većim i važnijim.

Povijest Velog Grablja povijest je levande, uspona i pada, no svemu tome je dakako prethodilo kultiviranje krajolika tehnikom gradnje u suho, zbog čega je ovo mjesto tek 20-ak minuta vožnje ili 45 minuta hoda od razvikanog Hvara, na listi eko etno sela splitsko-dalmatinske županije. Ambiciozno zamišljeno, ali na terenu upitno. Velo Grablje svakako je dom suhozida kako piše na novim propagandnim majicama, no ispred svoje kuće trebalo bi se počistiti, urediti i obnoviti ne samo suhozide i kuće, već i život, makar cijele godine u selu živi tek nekoliko žitelja. Udruga Pjover sa ”moto-kultivatorom” marke Grande, odnosno maksimalno angažiranim Ivanom Zaninovićem i svim članovima udruge, te volonterima čini maksimalno, ako ne i sve da malo misto živne barem tijekom dva dana. Tako ostane samo 363 dana da se još nešto dogodi. (F. B.)

sa Festivala levande Velo Grablje 2012.

vidi program festivala

        

sa Festivala levande Velo Grablje 2013.

vidi program festivala

vidi HTV reportažu

                                  

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR