Najava: 1. prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida

Udruga SUHOZID iz Kolana na Pagu organizira 1. prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida!!!! Na ovo "premijerno" prvenstvo pozvano je 6 vatrogasnih društava i udruga DRAGODID. Datum održavanja : 17.6.2011.

slika iz Slobodne Dalmacije, snimljena prilikom izgradnje prvog križa na Kornatu, u organizaciji udruge SUHOZID

1. PRVENSTVO HRVATSKE U GRADNJI SUHOZIDA

Mjesto: Kolan, o. Pag

Vrijeme: 17.6.2011. u popodnevnim satima

Pozvani: OPĆINA KOLAN, DVD VODICE, DVD TISNO, DVD LUN, DVD DRVENIK, DVD POVLJANA, VZ OTOKA KRKA, 4 GRADA-DRAGODID

Iz službenog poziva:

U Kolanu se, već tradicionalno, tijekom lipnja, održava državno natjecanje u striži ovaca. S obzirom na temeljnu isprepletenost  ovčarstva i vještine gradnje suhozida, u udruzi „Suhozid“  pojavila se ideja da u sklopu tog natjecanja, a kao mogućnost promicanja brige o suhozidnim međama i građevinama, održimo i natjecanje u gradnji suhozida. Tako su ove godine Hrvatska poljoprivredna agencija, Općina Kolan i Udruga uzgajivača paške ovce Kolan,  koje inače organiziraju natjecanje u striži ovaca, prihvatile da zajedno s udrugom „Suhozid“  organiziraju i prvenstvo države u gradnji suhozida.

Kako smo svjedoci probuđene svijesti o vrijednosti naših suhozida,  koji su, nažalost,  ipak i dalje današnjim načinom života i nebrigom i više nego ugroženi, pomislili smo na jednom mjestu okupiti više skupina s prostora na kojima se zidalo i zida suhozide te kroz druženje, prijateljstvo i gradnju poslati poruku kako Hrvati opet cijene suhozide, ali ujedno  potaknuti mlađe ne samo da cijene nego i da nauče zidati suhozide.

Kako ove godine imamo malo vremena, a i prvi put bi se održalo natjecanje, mi u udruzi „Suhozid“ uzeli smo slobodu i odlučili smo napraviti odabir i pozvati upravo Vas, članove Vatrogasnih društva Vodica, Tisnog, Drvenika, Krka, Luna te Povljane, koji ste zajedno s graditeljima s otoka Paga, sudjelovali u gradnji suhozidnih spomen križeva našim nastradalim prijateljima na Velikom Kornatu, na ovo prvo prvenstvo, ufajući se da ćemo na taj način postaviti temelj jednoj tradiciji, ali i proširiti i povećati zanimanje za ovu starodrevnu graditeljsku vještinu hrvatskog naroda.

Uz to odlučili smo poziv uputiti i ustrajnim i vrijednim članovima udruge „4 GRADA -DRAGODID“ koji se već dugi niz godina, raznim djelatnostima i akcijama, bore za očuvanje komiških i drugih suhozida.

Naravno, u natjecanju će sudjelovati i momčad  domaćina, Općine Kolan.

Nadamo se kako ćete svi ovaj poziv prihvatiti te da ćemo se kroz gradnju  i druženje u Kolanu  i dobro zabaviti.

Svi smo svjesni da postoji i niz drugih društava i skupina koji bi ravnopravno i kvalitetno  sudjelovali u ovom državnom prvenstvu.  Nažalost, organizacijska ograničenja i kasni start krivci su za ograničeni broj skupina koje se ove godine natječu.

Ipak, već sada, ako nas posluži zdravlje i  sve bude po planu, možemo reći da ćemo sljedeće prvenstvo, 2012., organizirati na drugačiji način, otvoreno za svaku skupinu koja, s bilo kojeg kraja naše Domovine, iskaže želju sudjelovati. (…)

Predsjednik udruge „Suhozid“: Ivo Butković, prof.

 

kratki izvještaj naše ekipe:  http://www.dragodid.org/sa-1-prvenstva-hrvatske-u-gradnji-suhozida/

galerija slika na Facebook stranici organizatora: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.218051278226466.62676.116442731720655

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR