Dragodid u Dubrovniku

Tekst i foto: Filip Šrajer

Konferencija The Best in Heritage proteklog se vikenda (27.-29.9.) po 11. put održala u Dubrovniku. Kažu da je to jedina svjetska konferencija koja na godišnjoj bazi okuplja najbolje projekte iz područja muzeja i zaštite kulturne baštine. Vijesti su uredno prenijeli strani muzejski portali, ali kod nas se čudno malo zna za tu konferenciju. Lako za Jutarnji, Večernji i ostalu žutu štampu, ali naprimjer na stranicama Ministarstva kulture ni slova – iako su jedan od donatora, a pomoćnica ministrice je govorila na otvorenju. Na Culturenetu štura vijest od HINE bez ijedne fotke. E sad, da li sustav bojkotira organizatore jer nisu dovoljno “pod patronatom” ili se organizatori ne podastiru novinarima koliko bi “trebali”, možda nije ni bitno. Od ljudi koje smo tamo sreli, nitko nije izgledao kao da gine za medijskom pažnjom, ili bar se tako činilo jer su svi bili zaokupljeni dobrim programom i lijepim vremenom.

Iz Hrvatske su, osim nas koji smo u to društvo upali zahvaljujući nagradi EUROPA NOSTRA 2011, svoj rad predstavili i Muzej prekinutih veza (osvajač KENNETH HUDSON AWARD 2011). Ostali prezenteri bili su iz Belgije (čak 3 projekta), Nizozemske (2), Njemačke (2), V. Britanije (2), Australije, Kine, Singapura, Indije, Rusije, Grčke, Albanije, Italije, Švedske, Norveške, Irske, Portugala i Kanade, sve birano društvo dobitnika različitih nagrada i priznanja.

The Best in Heritage organizira prof. Tomislav Šola sa suradnicima, prezentacije i diskusije su se odvijale u Kazalištu, a svečani program u palači Sponza i Kneževu dvoru. Sve je bilo jako zgodno i profesionalno, svečano a bez razmetanja. Bio je tu i predsjednik ICOM-a, a priznanja je dodjeljivao John Sell, potpredsjednik EUROPA NOSTRA, koja je glavni partner ovog događaja.

Iskazali smo se prezentacijom, koju su sudionici kongresa tajnim glasanjem izabrali kao najbolju. Time smo osvojili pozivnicu za EXPONATEC u Kölnu, veliki sajam muzeja i baštine koji će se održati u studenom 2013. Sve prezentacije su snimane i moći će se pogledati na youtube channelu http://www.youtube.com/user/TheBestInHeritage.

Grga nastupa u ime Dragodida. Svaki dan bilo je 12 prezentacija u 4 bloka po tri, sa stankama za kavu odnosno ručak. Zamišljeno je da prezentacije traju 25 minuta + 5 minuta diskusije, ali su neki prezenteri hladnokrvno ignorirali i prvo i drugo i treće zvonce iz najbliže lože. Fotografirao je Filip Beusan, pa ćete na netu uskoro moći gledati puno ljepše fotke od ovih.

Profesor Frangeš nastupao je 6. po redu, znači prvi dan, zadnja prezentacija prije ručka. Posao uspio odraditi u roku, uključujući i filmić FADE IN-a kojega je za ovu priliku titlovao na engleski. Red čiča gliša u akciji, red spektakularnih fotki suhozidnih krajolika i profi video na kraju.  Uspjeh nije mogao izostati, i naš prezenter se taj dan dobro iznojio zahvaljujući na sva ta tapšanja i čestitanja.

Izdvojen trenutak pri kraju prezentacije, pouka da više manje svaka zajednica u kojoj postoji dobra volja i bar jedan zidar sa iskustvom, može organizirati ovakve zabavne i efikasne radne akcije.

U popodnevnoj smjeni nastupao je duhoviti Singapurac Alvin Yapp koji vodi sam svoj muzej u kojem i živi. Po ovim fotkama ispada da su prezenteri bili samo neki šaljivci poput nas, ali bilo je tu i uvaženih konzervatora, arhitekata i projekata, poput obnove Neues Museuma u Berlinu ili Glavnog kolodvora u Antwerpenu ili izgradnje The New Akropolis Museuma u Ateni. I kod svih njih se također vidjelo da su u svom pristupu entuzijasti, ali ipak niste mogli vidjeti ovakve slajdove.

Zgodna Belgijanka Laure Messiaen prezentirala je projekt zaštite belgijskih narodnih kafića,  koji kod njih nisu izumrli kao kod nas naprimjer zagrebački socijalistički kroneraji a la Zvečka, Majmunjak… i uostalom svi ostali iz ZUSP, Hausbrandt i drugih franšiza. Belgijanci su nagrađeni skupa s nama prošle godine, a još su manji od nas (ima ih 3 u udruzi), jedino imaju nešto više love :) Imaju genijalnih fotki iz birtija, koje su same za sebe osvojile neke nagrade, ali nažalost na njihovom webu ih je (fotki) samo nekoliko.

Ali zato lokacija ima kao u priči. Njihova priča sa interaktivnom kartom birtija mogla bi biti instruktivna i za eventualne pokušaje inventariziranja suhozidnih građevina. Naime u mnogim kafićima usprotivili su se da ih se stavi na kartu, jednostavno jer je projekt postao poznat, a oni nisu htjeli da im dolaze nikakvi turisti.

Gromki Irac arhitekt Mark Leslie trebao je prezentirati muzej City of the Dead na irskom nacionalnom groblju Glasnevin u Dublinu, ali je prvi dio prezentacije posvetio svom biznisu sa dizajnom interaktivnih muzejskih postava. Bez obzira što je malo forsirao samopromociju, bilo ga je zanimljivo čuti i vidjeti…

.. i toliko o skupu. Protokolarni tekst objavljen je http://www.thebestinheritage.com/news/the-best-in-heritage-2012—bringing-heritage-professionals-closer-together,45.html a tko zna, možda netko napiše i dulji izvještaj. U svakom slučaju video predavanja će biti na netu i to je jako bitna stvar. Ovo na slici renesansni bend svira u Kneževu dvoru, prije dodjele priznanja.

I evo, John Sell i Tomislav Šola dodijelili su, prvo svima plakete, a onda se još jednom Grga morao išetati da primi nagradu za najbolju prezentaciju, ujedno i pozivnicu na EXPONATEC od Brigitte Prager. Poslije je uslijedila fešta, na kojoj nismo dugo ostali jer je sutra ujutro trebalo rano krenuti na radionicu u Boku.

 

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 atts
0

Najava: Krajolici budućnosti 2019.

Udruga Praputnjak – kulturni krajolik 29. do 31. kolovoza na Praputnjaku organizira događaj Krajolici budućnosti, a poziv prenosimo u cijelosti.

69263417_1462393537233294_1547042182022561792_o
Facebook događaj

Dragi susjedi, prijatelji i suradnici,
čast nam je i ove godine pozvati vas na program KRAJOLIKA budućnosti koji će se održati od

Uz pogovore o kulturnom krajoliku, prirodi, baštini i hrani, u toploj prijateljskoj atmosferi, upoznat ćemo se sa stručnjacima i praputnjarskim udrugrama. Zajedno ćemo sagledati vrijednosti prošlih vremena, izazove današnjice i planove za budućnost!

Program započinjemo u dvorištu Područne škole Praputnjak, a zatvaramo ga u subotu ispred Doma kulture Praputnjak!

Vidimo se!

PROGRAM DRUŽENJA, svaku večer od 20:00 sati:

29.08. – UNESCO i nematerijalna kulturna baština
(druženje uz predavanja u dvorištu ispred Područne škole Praputnjak, Praputnjak 101)

Umjeće suhozidne gradnje – nematerijalna baština čovječanstva
Grga Frangeš, dipl. etnolog / muzeolog iz Udruge 4 grada Dragodid

Kulturna i prirodna baština – osnova za regeneneraciju teritorija
Ivona Miloš, dipl. dizajner i predsjednica Udruge Praputnjak – kulturni krajolik

Uloga promocije baštinskih priča u očuvanju kulturne i prirodne baštine
Silvija Jacić, novinarka i PR stručnjakinja, specijalist za promociju interpretirane baštine, Promo&press, Zagreb

30.08. – U šetnji KRAJOLIKOM
(druženje uz predavanja u dvorištu ispred Područne
škole Praputnjak, Praputnjak 101)

U mreži putova
Tea Rosić, arheolog i kustos Muzeja Grada Crikvenice, Crikvenica
i Stjepan Špalj, povjesničar, vanjski suradnik Muzeja

Život zidina – pogled iz ptičje perspektive
Iva Šoštarić, mag. biol. mol., Udruga BIOM, Zagreb

31.08. – “Nikad sam, vavek dobro kumpanjan!”
(predavanje, druženje, igre i zabava ispred Doma kulture Praputnjak, Praputnjak 158 A)

Boje i mirisi u hrani, predavanje
Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. /enolog, Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju

predstavljanje Praputnjarskih udruga i OPG-ova – uz gastronomske specijalitete, zabavu uz balote i muziku

Sudjeluju: Težakinje i težaki z Praputnjaka, Udruga penzionera Bakar – podružnica Praputnjak, Lovačko društvo „Tuhobić“, Mesopustari Praputnjak, Dječji pjevački zbor Praputnjarski slavići, KDU Praputnjak, PZ Dolčina, Mali muzej RATI, Udruga inovatora “ŠTERIKA” Praputnjak, Mjesni odbor Praputnjak, Udruga PRAPUTNJAK – kulturni krajolik i gosti!

Program su i ove godine podržali Grad Bakar, Primorsko-goranska županija i neizostavni Rijeka 2020, EPK.

Izvor: Praputnjak – kulturni krajolik

Udruga Praputnjak – kulturni krajolik 29. do 31. kolovoza na Praputnjaku organizira događaj Krajolici budućnosti, a poziv prenosimo u cijelosti. Facebook događaj Dragi susjedi, prijatelji i suradnici, čast nam je i ove godine pozvati vas na program KRAJOLIKA budućnosti koji će se održati od Uz pogovore o kulturnom krajoliku, prirodi, baštini i hrani, u toploj […]

Read More »

 atts
0

Najava / announcing: XVII. međunarodni suhozidni kongres / International Congress on dry stone

ENGLISH here: Save the date!
FRENCH here: Bloquez votre agenda!

Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti,

Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres koji će se održati od 2. do 4. listopada 2020. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle.

Zabilježite datum!

Dry stone hut 'kućerica' built by volunteers in 2018
Suhozidno sklonište ‘kućerica’, izgradili volonteri 2018. (foto: Suhozidna baština Konavala: http://tiny.cc/Konavle)

Svrha Kongresa je povezati suhozidne praktičare, istraživače, profesionalce i entuzijaste kako bi podijelili znanje i vještine, raspravili aktualnosti i proširili mrežu suradnje između zemalja. Sudjelovati je moguće u ulozi izlagača, slušačai/ili sudionika međunarodne suhozidne radionice.

Program Kongresa:
27. 9. Dolazak sudionika
27. 9. – 1. 10. Međunarodna suhozidna radionica
1. 10. predvečer Dobrodošlica na Kongres!
2. 10. – 3. 10. Kongresna izlaganja + Skupština mreže S.P.S.
4. 10. Tematski posjet suhozidnim lokalitetima Konavala
5. 10. Odlazak sudionika

Tema ovogodišnjeg Kongresa je:
Perspektive umijeća gradnje suhozida: izazovi nakon UNESCO upisa“.

Cilj Kongresa je:
• Predstaviti i raspraviti sadašnje stanje umijeća gradnje suhozida, ispitati pravni i ekonomski okvir i ograničenja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini
• Predstaviti lokalne, nacionalne i međunarodne strategije za zaštitu i unapređenje umijeća gradnje suhozida u suvremenoj praksi
• Razraditi potencijal suhozida i izazove s kojima se susreće u srodnim industrijama
• Istražiti mogućnosti tehnologija u pogledu istraživanja suhozidne baštine, poput upotrebe GIS softvera za mapiranje, SfM za modeliranje, prostornih baza podataka za međunarodnu suradnju i prepoznavanja AI uzorka za mapiranje i kategorizaciju suhozidnih struktura
• Ispitati ekonomski utjecaj umijeća na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini
• Istražiti stvarnosti i steći uvid u najbolje prakse kao i potencijal gradnje suhozida u suvremenim održivim primjenama u poljoprivredi, uređenju okoliša i izgradnji infrastrukture
• Ispitati umijeće gradnje suhozida kao nematerijalno kulturno dobro u okvirima turizma i kulturnog upravljanja, te osobito na izazove i mogućnosti koje donosi upis na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine.

Više informacija ove jeseni. Dobrodošli!

Dry stone pond in one of Konavle villages, 17m in diameter
Suhozidna lokva u jednom od konavoskih sela, promjer 17m (foto: Suhozidna baština Konavala: http://tiny.cc/Konavle)

Pdf verzija ovdje: Zabilježite datum!

ENGLISH here: Save the date! FRENCH here: Bloquez votre agenda! Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti, Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres koji će se održati od 2. do 4. listopada 2020. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle. Zabilježite datum! Suhozidno sklonište […]

Read More »

 atts
0

Zabilježite datum: III. Prvenstvo u gradnji suhozida, Gardun

Udruge DRAGODID i Gaius Laberius – Gardun najavljuju III. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, koje će se održati u triljskom naselju, točnije na arheološkom lokalitetu Gardun, ove jeseni!

U petak, 4. listopada 2019. na programu je tematski događaj u stilu okruglog stola, dok će u subotu 5. listopada suhozidne ekipe odmjeriti snage na Prvenstvu. Pozivamo sve zainteresirane graditelje, navijače, gledatelje, znatiželjnike da zaokruže datum na kalendaru, a više informacija slijedi!

Kako je bilo prošle godine: http://www.dragodid.org/2-prvenstvo-u-gradnji-suhozida-4-66-metara-za-pobjedu/

43768533_321436741991232_5995569934837481472_n

Udruge DRAGODID i Gaius Laberius – Gardun najavljuju III. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, koje će se održati u triljskom naselju, točnije na arheološkom lokalitetu Gardun, ove jeseni! U petak, 4. listopada 2019. na programu je tematski događaj u stilu okruglog stola, dok će u subotu 5. listopada suhozidne ekipe odmjeriti snage na Prvenstvu. Pozivamo […]

Read More »

 atts
0

Spašena još jedna bunja!

IMG_8327

Tekst & Foto: F. Bubalo (edit članka: 14.8.2019.)

Zadnja dva mjeseca intezivnih pregovora između predstavnika Udruge Dragodid, vlasnika, investitora (Hrvatske ceste), izvođača radova (PZC),  arheologa, te nadležnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, rezultiralo je u spašavanju jedne bračke bunje, mogli bismo reći u sudačkoj nadoknadi. Premda izvornim projektom izgradnje buduće zaobilaznice naselja Ložišća nije predviđeno njeno spašavanje na ovaj način, zajedničkim naporima uspjelo se isposlovati njeno razlaganje, te izgradnja faksimila u budućnosti. Obzirom da je na jednom dijelu bunja bila urušena, na ovaj način omogućena je njena “sanacija“ makar na novoj lokaciji i u nešto izmijenjenom obliku, ali i dalje kao spomenik trudu izvornih graditelja. Ono što valja napomenuti, jest da se otvara prilika da se umijeće gradnje suhozida – u ovom slučaju tehnike nepravog svoda – još jednom prakticira, uz prisutnost lokalnih poznavatelja tradicije i eventualno prenese na neke buduće graditelje.

Autor Elaborata i voditelj izmještanja bunje – Drugi otok, obrt za istaživanje i savjetovanje – u suradnji s tvrkom Mjesto pod suncem d.o.o., izradio je dokumetaciju koja uključuje arhitektonski snimak postojećeg stanja, prostornu analizu i valorizaciju objekta, te prijedlog smjernica izmještanja. Uz opširnu foto i video dokumentaciju izrađen je i 3D model bunje  kako bi faksimil buduće bunje bio što vjerniji izvornom obliku. U suradnji sa tvrtkom PZC iz Splita i lokalnim kooperantima, pristupilo se ručnom razlaganju bunje. Nakon dekonstrukcije prstena bunje i uklanjanja škalje, došlo se do nepravog svoda, te su potom uklonjene kamene ploče te uz pomoć bagera odložene na novu lokaciju na kojoj je planirana izgradnja faksimila bunje. Nakon označavanja važnijih elemanata bunje (ulaza), isti su prenešeni na posebnu gomilu, uz materijal za ”svoltavanje” bunje, te ostali materijal za gradnju baze bunje. Izgradnju faksimila bunje preuzeo je investitor, te se nadamo da će u skoroj budućnosti s stručnim izvođačem, lokalnim meštrima pa i lokalnim ljubiteljima suhozidne baštine, ova bunja osvanuti za buduća pokoljenja.

Koristimo priliku podsjetiti na slične akcije izmještanja ili ”spašavanja”, odnosno očuvanja značajnih suhozidnih objekata:

http://www.dragodid.org/spasene-dvije-konavoske-kucerice/
http://www.dragodid.org/bunja-uz-magistralu/

IMG_2830

DJI_0148

 

IMG_8336

IMG_8343

Tekst & Foto: F. Bubalo (edit članka: 14.8.2019.) Zadnja dva mjeseca intezivnih pregovora između predstavnika Udruge Dragodid, vlasnika, investitora (Hrvatske ceste), izvođača radova (PZC),  arheologa, te nadležnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, rezultiralo je u spašavanju jedne bračke bunje, mogli bismo reći u sudačkoj nadoknadi. Premda izvornim projektom izgradnje buduće zaobilaznice naselja Ložišća nije predviđeno njeno […]

Read More »

 atts
0

Europska konvencija o krajoliku usvojila izvješće o važnosti suhozida

Na 10. konferenciji o Europskoj konvenciji Vijeća Europe o krajoliku, održanoj 6.-7. svibnja 2019. u Strasbourgu, usvojen je Memento koji, između ostaloga, naglašava i važnost suhozida za europske krajolike.

Screenshot_1

Uvrštavanju suhozida u ovaj zagovarački važan dokument, doprinijela je francuska stručnjakinja Vijeća Europe Claire Cornu s prezentacijom izvješća ”Suhozid u krajoliku, naslijeđe i inovacija za teritorijalnu održivost”.

Dokument je dostupan za preuzimanje ovdje:  “Dry stone in the landscape, ancestral and innovative for sustainable territories”.pdf

Više informacija i drugi relevantni dokumenti dostupni su ovdje: https://www.coe.int/en/web/landscape/cep-cdcpp-2019

Izvor: Vijeće Europe

Na 10. konferenciji o Europskoj konvenciji Vijeća Europe o krajoliku, održanoj 6.-7. svibnja 2019. u Strasbourgu, usvojen je Memento koji, između ostaloga, naglašava i važnost suhozida za europske krajolike. Uvrštavanju suhozida u ovaj zagovarački važan dokument, doprinijela je francuska stručnjakinja Vijeća Europe Claire Cornu s prezentacijom izvješća ”Suhozid u krajoliku, naslijeđe i inovacija za teritorijalnu […]

Read More »