Dragodid u Dubrovniku

Nije baš prava šljaka, al ne može se reći da se nije odradilo. Sudjelovali smo na konferenciji The Best in Heritage kao jedan od 24 pozvana projekta iz 18 zemalja iz područja zaštite kulturne baštine ili muzeja. Sudionici konferencije na kraju su našu prezentaciju izabrali kao najbolju, što nam je donijelo pozivnicu za nastup na jednom od najvećih svjetskih muzejskih sajmova, kölnskom Exponatecu!

Tekst i foto: Filip Šrajer

Konferencija The Best in Heritage proteklog se vikenda (27.-29.9.) po 11. put održala u Dubrovniku. Kažu da je to jedina svjetska konferencija koja na godišnjoj bazi okuplja najbolje projekte iz područja muzeja i zaštite kulturne baštine. Vijesti su uredno prenijeli strani muzejski portali, ali kod nas se čudno malo zna za tu konferenciju. Lako za Jutarnji, Večernji i ostalu žutu štampu, ali naprimjer na stranicama Ministarstva kulture ni slova – iako su jedan od donatora, a pomoćnica ministrice je govorila na otvorenju. Na Culturenetu štura vijest od HINE bez ijedne fotke. E sad, da li sustav bojkotira organizatore jer nisu dovoljno “pod patronatom” ili se organizatori ne podastiru novinarima koliko bi “trebali”, možda nije ni bitno. Od ljudi koje smo tamo sreli, nitko nije izgledao kao da gine za medijskom pažnjom, ili bar se tako činilo jer su svi bili zaokupljeni dobrim programom i lijepim vremenom.

Iz Hrvatske su, osim nas koji smo u to društvo upali zahvaljujući nagradi EUROPA NOSTRA 2011, svoj rad predstavili i Muzej prekinutih veza (osvajač KENNETH HUDSON AWARD 2011). Ostali prezenteri bili su iz Belgije (čak 3 projekta), Nizozemske (2), Njemačke (2), V. Britanije (2), Australije, Kine, Singapura, Indije, Rusije, Grčke, Albanije, Italije, Švedske, Norveške, Irske, Portugala i Kanade, sve birano društvo dobitnika različitih nagrada i priznanja.

The Best in Heritage organizira prof. Tomislav Šola sa suradnicima, prezentacije i diskusije su se odvijale u Kazalištu, a svečani program u palači Sponza i Kneževu dvoru. Sve je bilo jako zgodno i profesionalno, svečano a bez razmetanja. Bio je tu i predsjednik ICOM-a, a priznanja je dodjeljivao John Sell, potpredsjednik EUROPA NOSTRA, koja je glavni partner ovog događaja.

Iskazali smo se prezentacijom, koju su sudionici kongresa tajnim glasanjem izabrali kao najbolju. Time smo osvojili pozivnicu za EXPONATEC u Kölnu, veliki sajam muzeja i baštine koji će se održati u studenom 2013. Sve prezentacije su snimane i moći će se pogledati na youtube channelu http://www.youtube.com/user/TheBestInHeritage.

Grga nastupa u ime Dragodida. Svaki dan bilo je 12 prezentacija u 4 bloka po tri, sa stankama za kavu odnosno ručak. Zamišljeno je da prezentacije traju 25 minuta + 5 minuta diskusije, ali su neki prezenteri hladnokrvno ignorirali i prvo i drugo i treće zvonce iz najbliže lože. Fotografirao je Filip Beusan, pa ćete na netu uskoro moći gledati puno ljepše fotke od ovih.

Profesor Frangeš nastupao je 6. po redu, znači prvi dan, zadnja prezentacija prije ručka. Posao uspio odraditi u roku, uključujući i filmić FADE IN-a kojega je za ovu priliku titlovao na engleski. Red čiča gliša u akciji, red spektakularnih fotki suhozidnih krajolika i profi video na kraju.  Uspjeh nije mogao izostati, i naš prezenter se taj dan dobro iznojio zahvaljujući na sva ta tapšanja i čestitanja.

Izdvojen trenutak pri kraju prezentacije, pouka da više manje svaka zajednica u kojoj postoji dobra volja i bar jedan zidar sa iskustvom, može organizirati ovakve zabavne i efikasne radne akcije.

U popodnevnoj smjeni nastupao je duhoviti Singapurac Alvin Yapp koji vodi sam svoj muzej u kojem i živi. Po ovim fotkama ispada da su prezenteri bili samo neki šaljivci poput nas, ali bilo je tu i uvaženih konzervatora, arhitekata i projekata, poput obnove Neues Museuma u Berlinu ili Glavnog kolodvora u Antwerpenu ili izgradnje The New Akropolis Museuma u Ateni. I kod svih njih se također vidjelo da su u svom pristupu entuzijasti, ali ipak niste mogli vidjeti ovakve slajdove.

Zgodna Belgijanka Laure Messiaen prezentirala je projekt zaštite belgijskih narodnih kafića,  koji kod njih nisu izumrli kao kod nas naprimjer zagrebački socijalistički kroneraji a la Zvečka, Majmunjak… i uostalom svi ostali iz ZUSP, Hausbrandt i drugih franšiza. Belgijanci su nagrađeni skupa s nama prošle godine, a još su manji od nas (ima ih 3 u udruzi), jedino imaju nešto više love 🙂 Imaju genijalnih fotki iz birtija, koje su same za sebe osvojile neke nagrade, ali nažalost na njihovom webu ih je (fotki) samo nekoliko.

Ali zato lokacija ima kao u priči. Njihova priča sa interaktivnom kartom birtija mogla bi biti instruktivna i za eventualne pokušaje inventariziranja suhozidnih građevina. Naime u mnogim kafićima usprotivili su se da ih se stavi na kartu, jednostavno jer je projekt postao poznat, a oni nisu htjeli da im dolaze nikakvi turisti.

Gromki Irac arhitekt Mark Leslie trebao je prezentirati muzej City of the Dead na irskom nacionalnom groblju Glasnevin u Dublinu, ali je prvi dio prezentacije posvetio svom biznisu sa dizajnom interaktivnih muzejskih postava. Bez obzira što je malo forsirao samopromociju, bilo ga je zanimljivo čuti i vidjeti…

.. i toliko o skupu. Protokolarni tekst objavljen je http://www.thebestinheritage.com/news/the-best-in-heritage-2012—bringing-heritage-professionals-closer-together,45.html a tko zna, možda netko napiše i dulji izvještaj. U svakom slučaju video predavanja će biti na netu i to je jako bitna stvar. Ovo na slici renesansni bend svira u Kneževu dvoru, prije dodjele priznanja.

I evo, John Sell i Tomislav Šola dodijelili su, prvo svima plakete, a onda se još jednom Grga morao išetati da primi nagradu za najbolju prezentaciju, ujedno i pozivnicu na EXPONATEC od Brigitte Prager. Poslije je uslijedila fešta, na kojoj nismo dugo ostali jer je sutra ujutro trebalo rano krenuti na radionicu u Boku.

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR