Jadranski suhozidi: Pag – Lun

Jedan od najzanimljivijih dijelova otoka Paga je 19 km dugačak, a 1,5 km širok poluotok Lun, svojevrstan prirodno-povijesni fenomen sa oko 80.000 maslina u ovčarsko-suhozidnom pejzažu. U ovom ulomku iz dokumentarca Alekseja Pavlovskog iz 1992. saznajemo o nekim pojedinostima gradnje poznatih paških suhozida, pa tako i o cijeni koja su nekad plaćali oni koji nisu htjeli, znali ili mogli zidati sami.

Otok Pag – mnogima prva asocijacija na riječ suhozid. I obratno. Otok Pag je nezaobilazan u suhozidnoj priči, ne samo zbog ovčarske prošlosti, nego i zbog toga što u Kolanu djeluje udruga Suhozid – glavni realizatori i pokretači ovoproljetnih akcija na Kornatu i  jedni od predvodnika suhozid-revivala kod nas.

Jedan od najzanimljivijih dijelova otoka Paga je 19 km dugačak, a 1,5 km širok poluotok Lun, svojevrstan prirodno-povijesni fenomen sa oko 80.000 maslina u ovčarsko-suhozidnom pejzažu. Lunska ovčarska priča krije i jednu jedinstvenu građevinu, Dudićev osik, sklop od više međusobno povezanih suhozidnih obora različitih veličina, koji je još do nedavno služio za odvajanje ovaca pojedinih gospodara prilikom mužnje i ostalih radnji.

Etnolog Aleksej Pavlovsky 1992. je za HTV snimio dokumentarac o Dudićevom osiku, a dijelove tog dokumentarca Jadran Kale je prenio na Youtube.

U ovom ulomku saznajemo o nekim pojedinostima gradnje poznatih paških suhozida, pa tako i o cijeni koja su nekad plaćali oni koji nisu htjeli, znali ili mogli zidati sami.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR