Jesen na Kotoru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERATekst: Mario Švencbir
Foto: Mile, Miše, Mario Š.

Treću godinu zaredom ostvarujemo suradnju sa Muzejom grada Crikvenice na educiranju o obnovi i samoj obnovi kotorskih gromača. Nastavili smo sa lanjskom obnovom tih suhozidnih puškarnica koje će kroz period obilježavanja 100 godina Velikog rata dobiti i svoju tematsku stazu i odlično se uklopiti u priču o Kotoru i baštini ovog izuzetnog lokaliteta.

Iako je gdin Vakula zvao grubo vrime, i samim time stao na put (ne)uobičajenom odazivu volontera, vrijeme je bilo savršeno za aktivni boravak na obroncima Kotora iznad ‘potoka’ Dubračine koji je visokim vodostajem više ličio na nabujalu rijeku. Osim Dubračine možda će i ova fotografija upriličiti dojam o ljepoti krajobraza:

OLYMPUS DIGITAL CAMERANeke scene iz GoTa su mogle biti snimljene i oko Crikvenice (Mile, 2015.)

Okupili smo se na ‘parkingu’ blizu staze koja vodi na Kotor i krenuli u akciju. Unatoč vremenskoj prognozi i ove se godine skupilo mlado i malo starije društvo više manje upoznato sa cijelom pričom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANema generacijskog jaza

Prošle se godine obnavljao jedan segment puškarnica od ukupno 100tinjak metara (više manje) gromača koje su isprekidane puškarnicama na svakih 4 – 8 metara. Osim toga s unutrašnje strane je rov koji dijeli put od ‘gromača’ a i svaka puškarnica je imala svoje ‘sjedeće mjesto’ koje je ujedno imalo i mali podzid staze prema Kotoru. Neobnovljene segmente ‘gromača’ smo zatekli u ovakvom stanju:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPorušene gromače

Ovako na prvu nemaš zapravo cjelokupnu perspektivu kako je to izgledalo pa valja prošetati do zadnje puškarnice i odmah cijela priča dobiva konkretni smisao i otkriva viziju osoblja Muzeja. Podijelivši se u nekoliko ekipa krenuli smo prvo sa uređivanjem pomalo blatnog terena i porušenih gromača.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUređivanje gromača

Što se tiče tehničkih detalja zapravo se radi o veoma interesantnim suhozidnim tvorevinama. Naime puškarnica je zapravo nadsvođeni prostor između dvije gromače što bi za nas zidare značilo da se moraju napraviti četiri ugla na gromači dubine oko 1 metar te ih sa vanjske strane premostiti kamenom pločom minimalne površine 0,5m2 (ploče su se nalazile u neposrednoj blizini svake puškarnice). Osim toga vanjska strane gromače je naravno viša (oko 1,5-1,8m) od unutarnje (0,5-1,0m) jer je dobrim dijelom u funkciji podzida što zahtijeva više angažmana na terenu koji je pod jakim nagibom. Ma di ćeš bolje :) . Taman kad smo se ugrijali i napravili dobar posao zvali su na Maneštru u kojoj smo uživali kraj Dubračine taman uz Mediteranski labirint ljubavi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

12.Marenda

Nastavili smo u istom ritmu nakon predaha i dovršili planirano za taj dan. Za sutra su opet zvali kišu ali smo bili ustrajni da nastavimo s aktivnošću pošto smo se dobro opremili. Dokolicu nakon radionice smo upotpunili šetnjom do Kotora revni uvidjeti kakva je situacija na stazi (koliko posla ima) i nanovo upoznati iskonsku infrastrukturu Crikvenice:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPriča o guvnima

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKotor

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGustirna nad Kotorom

U nedjelju nas je probudila kiša što smo i očekivali pa smo se i sukladno tome pripremili. Nije to bilo nekakvo intenzivno kišenje već više onako orošavanje ali bi s trena na tren malo jače pljusnulo. Dogovorili smo se nastaviti s radom i podignuti bar dvije puškarnice. Što smo i učinili, a kako se s vremenom obuzdalo vrijeme učinili smo znatan posao.

18.

19.Radni uvjeti

20.Prije

21.Poslije

U ovom kratkom videu možete pogledati kakva je situacija sada i koliko još ima ‘posla’ kako bi se završio dio ovoga projekta Muzeja grada Crikvenice. A na ovom linku geografsku poziciju puškarnica Kotora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERARezultati akcije

Najljepša hvala osoblju Muzeja koje je iznmno doslijedno u svojem naumu i sjajnoj organizaciji kao i perspektivi uređenja ovog prekrasnog krajobraza. Do godine!

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 atts
0

Reportaža s Brača

Radionica obnove zida i podzida, Gea Viva, Milna (Brač), 10. – 11. svibnja 2019.

Tekst: Dora Raič
Foto: Gea Viva, Marija Tkalec, Mislav Tovarac

image001

U već dobro poznatom okruženju bračkog eko kampa Gea Viva i domaćice Sabine, po šesti put, održala se dvodnevna suhozidna radionica. I kao da se i nebo osmjehnulo ovoj akciji, u stisci između brojnih vremenskih nepogoda, podarilo nam je 2 savršena sunčana dana.

U petak – prvi dan radionice, jutro je bilo rezervirano za okupljanje i smještaj ekipe te upoznavanje s lokacijom onih koji su došli prvi put, a radni dio bio je planiran za popodnevne sate. Ubrzo su se svi prisutni udomaćili pa se na suhozidanje krenulo i ranije od planiranog!

Ove godine bilo je potrebno obnoviti zid i prateći podzid koji su se na brojnim dijelovima urušili, između ostalog i pod utjecajem razgranatog korijenja tetivike – Smilax aspera (za one koji žele znati više o ovoj, na našem priobalju često viđenoj, gruboj, ali ljekovitoj biljci).Uz puno marljivih i spretnih ruku, akcija čišćenja je ubrzo završena. Uslijedila je uvodna riječ o osnovama tehnike gradnje suhozida, nakon čega se ekipa podijelila u nekoliko radnih skupina i započela je sanacija podzida.

image003
Podzid je bilo potrebno obnoviti prvi, kako bi se omogućio siguran i stabilan pristup zidu iznad. Nakon nekoliko sati podzid je uspješno obnovljen te se već krajem prvog radnog dana prešlo na sanaciju zida iznad.

image005
image007
Kao i na podzidu, radovi započinju čišćenjem provala kako bi se došlo do zdravih dijelova zida i tako omogućilo adekvatanu obnovu. Sve je spremno za sutrašnji nastavak radova, a i mi smo spremni za okupljanje oko stola. Zadovoljna lica sudionika govore više od riječi.

image009
Subotnje je jutro i drugi dan radionice nastavlja se u punom mahu. U gornji zid ugrađuje se sav preostali materijal, zatvaraju se sve provale te se obnavlja spoj podzida i gornjeg zida. S obzirom na velik broj sudionika (ove godine sa čak 3 kontinenta!), radovi na obnovi zida i podzida završeni su i prije kraja radnog dana te se pronašlo energije i volje za obnovu još nekoliko metara susjednog zida.

image013 image015 image011
Redom zida, redom druženja, došli smo i do kraja ovogodišnje akcije obnove, a ovako je izgledao konačni rezultat:

image017 image019 image021
Uz puno smijeha, novih znanja i novih poznanstava završila je i ova bračka priča, a s nestrpljenjem iščekujemo koje će nam izazove donijeti sljedeća!

image023

Radionica obnove zida i podzida, Gea Viva, Milna (Brač), 10. – 11. svibnja 2019. Tekst: Dora Raič Foto: Gea Viva, Marija Tkalec, Mislav Tovarac U već dobro poznatom okruženju bračkog eko kampa Gea Viva i domaćice Sabine, po šesti put, održala se dvodnevna suhozidna radionica. I kao da se i nebo osmjehnulo ovoj akciji, u […]

Read More »

 atts
0

Najava: 23. Simpozij kamenara, Pučišća

U čast 110. obljetnice osnutka Klesarske škole u bračkim Pučišćima održava se 23. Simpozij o branju, ugradbi i restauraciji kamena 16., 17. i 18. svibnja.

Klesarske-škole-Pučišća

Brošura s bogatim programom dostupna je ovdje. Više o prijavama ovdje. Organizatori poručuju: Veselimo se svim našim gostima i s nestrpljenjem iščekujemo ovo lijepo okupljanje!

U čast 110. obljetnice osnutka Klesarske škole u bračkim Pučišćima održava se 23. Simpozij o branju, ugradbi i restauraciji kamena 16., 17. i 18. svibnja. Brošura s bogatim programom dostupna je ovdje. Više o prijavama ovdje. Organizatori poručuju: Veselimo se svim našim gostima i s nestrpljenjem iščekujemo ovo lijepo okupljanje!

Read More »

 atts
0

Najava: Stari puti, 8.-9.6.

Mjesni odbor Veprinac – Učka 8.-9. lipnja 2019. organizira radionicu obnove dvaju povijesnih puta koja vode za vrh Veprinca (Put veprine i Put krčvedine). Radionicu suorganiziramo i vodimo, a pozvani su svi zainteresirani – na prvu suhozidnu radionicu u Gradu Opatiji!

60159622_2714878641895749_4083395725235322880_o

Cilj radionice je obnoviti puteve, naučiti vještinu suhozidne gradnje i uz pomoć vrsnog znalca g. Rajka Ukića saznati nešto više o ljekovitoj biljki veprini* koja na njima raste i koju ćemo presađivati.

Voditelji će građanima prenijeti vještinu suhozidne gradnje te ćemo zajedničkim naporima u 2 dana rada, veselja i domaće klope obnoviti toliko metara suhozida da ni sami nećete moći vjerovati u snagu jedinstva. U isto se vrijeme održava i festival klapa koji organizira TZ Opatija te ćemo se i nakon akcije družiti.

Početak je predviđen u 9 sati. Preporuča se parkirati kod igrališta u Tumpićima. Od tamo je staza veprine preko puta ceste. Postoji opcija da se sa subote na nedjelju spava u Planinarskom domu na Poklonu. Molimo zainteresirane da se jave ako bi htjeli rezervirati svoje mjesto glede smještaja ili ručka u subotu i nedjelju: 091 8852422

Nemojte zaboraviti donijeti rukavice, radnu odjeću i radne cipele, gojzerice i sl.

* nije riječ o širokolisnoj veprini koja je zaštićena nego o uskolisnoj, bodljikavoj koje ima u izobilju našim krajevima.

Mjesni odbor Veprinac – Učka 8.-9. lipnja 2019. organizira radionicu obnove dvaju povijesnih puta koja vode za vrh Veprinca (Put veprine i Put krčvedine). Radionicu suorganiziramo i vodimo, a pozvani su svi zainteresirani – na prvu suhozidnu radionicu u Gradu Opatiji! Cilj radionice je obnoviti puteve, naučiti vještinu suhozidne gradnje i uz pomoć vrsnog znalca […]

Read More »

 atts
0

Najava: (G)radionica gromača na Kotoru

Muzej Grada Crikvenice u petak i subotu, 17. i 18. svibnja već tradicionalno organizira obnovu kotorskih gromača! Akciju vodimo mi, a pozvani su svi zainteresirani! Prenosimo poziv niže.

60162743_2092408470870223_6642879840590495744_o
Okoliš sela Kotor pokraj Crikvenice prošaran je kilometrima gromača koje čine neizostavni dio ovog značajnog primorskog krajolika. Već nekoliko godina u suradnji s Udrugom Dragodid popravljamo gromače uz stare putove te na taj način pomažemo očuvati najstariji i najskrovitiji kutak Crikvenice.

Pridružite nam se u petak ili subotu na već tradicionalnoj (g)radionici, upoznajte srednjovjekovni Kotor te pritom naučite osnove umijeća gradnje suhozida.

Okupljamo se u petak i subotu u 10:00 sati kod crikveničke gradske sportske dvorane. Prema vremenskoj prognozi očekuje nas sunčani kraj tjedna :)

Vidimo se!

Facebook događaj

Izvor: Muzej Grada Crikvenice

Muzej Grada Crikvenice u petak i subotu, 17. i 18. svibnja već tradicionalno organizira obnovu kotorskih gromača! Akciju vodimo mi, a pozvani su svi zainteresirani! Prenosimo poziv niže. Okoliš sela Kotor pokraj Crikvenice prošaran je kilometrima gromača koje čine neizostavni dio ovog značajnog primorskog krajolika. Već nekoliko godina u suradnji s Udrugom Dragodid popravljamo gromače […]

Read More »

 atts
0

Najava: obnova suhozida u Gea Vivi

10. i 11. svibnja, šestu godinu zaredom gostujemo u eko centru i retreat kampu Gea Viva kraj bračke Milne.

PIC_5068
Program radionice:
petak, 10.5. 16.30-19
subota, 11.5. 9-18

Ručak je besplatan za sve sudionike.

Fotogalerija s lanjske radionice gradnje potpornog suhozida i vrta za pčele dostupna je ovdje: http://leosgea.jalbum.net/Dry-stone-retaining-wall-and-bee-garden/

Facebook događaj
Kontakt i prijave: Sabine Engelhardt, sabine@geaviva.net, +385997493711

10. i 11. svibnja, šestu godinu zaredom gostujemo u eko centru i retreat kampu Gea Viva kraj bračke Milne. Program radionice: petak, 10.5. 16.30-19 subota, 11.5. 9-18 Ručak je besplatan za sve sudionike. Fotogalerija s lanjske radionice gradnje potpornog suhozida i vrta za pčele dostupna je ovdje: http://leosgea.jalbum.net/Dry-stone-retaining-wall-and-bee-garden/ Facebook događaj Kontakt i prijave: Sabine Engelhardt, […]

Read More »