Mocire na Velom Ižu – fotoreportaža

Prošlog vikenda u suradnji sa neformalnom udrugom Mali zelenachi iz Zagreba/Iža i Maslinova Gora iz Velog Iža, a pod vodstvom Dragodida održana je dvodnevna radionica obnove suhozida na ovom otoku u zadarskom Srednjem kanalu. U masliniku u vlasništvu Udruge Maslinova gora, koja već niz godina uređuje okoliš koristeći uglavnom tradicionalne materijale i vještine i pri tom obnavlja mocire kako ih po išku (jeziku) zovu, na nekoliko lokacija obnovljene su srušene mocire. Radilo se uglavnom o srušenim ogradama (dvostrukim) koje su građene kao unjulo odnosno na nož, a na kojima se brzo i lako uče osnove gradnje suhozida. Osim članova udruge Mali zelenachi iz Zagreba, akciji obnove mocira pridružila su se i nekolicina Ižana, u želji da svoje zapuštene posjede obnove vlastitim snagama i u što je moguće više izvornom obliku.

Da se može i da nije teško, može se uvjeriti svatko gledajući fotografije posjeda udruge Maslinova gora, koja je inače bave problemima i rehabilitacijom djece i mladeži, te je uz pomoć stručnjaka iz Švicarske (zaklada Stärenegg) u nekoliko godina osim glavne kuće, uz razne pedagoške radionice uredila krajolik suhozidnom tehnikom koja na nekim lokacijama već prerasla u land art. Koristeći se i nekim principima permakulture, cijelo imanje ide u smjeru održivosti, čemu zasigurno pridonosi i nešto domaćih životinja u prvom redu koza, od kojih članovi udruge rade izvanredan sir. S obzirom da Iž obiluje suhozidnom baštinom, među kojima je i nemali broj bunja (ugrađenih u ograde), te da je zahvaljujući zalaganju pojedinaca i udruga sačuvana još jedna tradicija – izrada Iških lopiža (glinenih posuda), s pravom je za očekivati nastavak ovakvih akcija očuvanja (ne)materijalne kulturne baštine i definitivno svijetli primjer za kojim se valja pokrenuti. (F.B.)

[print_gllr id=4182]

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Print
 • Tumblr

Comments

2 responses to “Mocire na Velom Ižu – fotoreportaža”

 1. Neverin Avatar

  predobro je vidjeti ljude dobre volje na djelu

 2. kravosas Avatar
  kravosas

  Hej Neverine vidim stavio si svoj izvještaj sa Petrebišća. Čitajte ljudi bilješke riječkog blog-celebritija. http://blog.dnevnik.hr/blogodneverina/2013/09/1631698518/radionica-petrebisca-2013.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *