Najava: Planinarska edukativna tura “Naš krš”

Planinarski klub Subra iz Herceg Novog poziva Vas na planinarsku edukativnu manifestaciju koja će se odviti 7. i 8. srpnja. Program uz planinarenje uključuje i okrugli stol i predavanje o životu na kršu i suhozidima, a zadnji dan se održava neponovljivo suhozidno prvenstvo. Puni program prenosimo iz originalne najave:
Poziv na III Prvenstvo CG+foto

Dragi prijatelji, poštovaoci dinarskog krša, planinari, ekolozi, kulturnjaci, pozivamo vas da kroz feštu „NAŠ KRŠ“ ukažemo na značaj i vrijednost ove prirodne pojave, ali i kulturnog dobra, proisteklog njegovom višemilenijumskom ljudskom upotrebom! Stijena nije samo stijena, to je tlo na kojem živimo, a suvomeđa nije samo gomila sivog raspucalog kamena, to je dio jedinstvenog kulturnog pejzaža dijela svijeta kojeg nazivamo našim domom. Ovo nije poziv komformistima, Orjensko sedlo i okolni visovi nisu lako pristupačna mjesta, ali ovaj događaj i nije laka zabava. Ne, „NAŠ KRŠ“ je izazov, kako za organizatore, tako i za same učesnike. „NAŠ KRŠ“ je izazov, baš onoliko koliko su izazovni život i stvaranje na njemu. Zato, ako ste spremni na prolazak kroz surove pejzaže orjenskog krša i oštri miris stučenog kamena pri gradnji suvomeđe, dođite da guštamo i stvaramo zajedno!

Program:

07. jul, od 08: Planinarska edukativna tura „Staze orjenskog krša” Orjensko sedlo (1600 m) – Vučji zub (1802 m) – V. kabao (1894 m) – Orjensko sedlo tura traje oko 6 sati,  a zatim druženje u pl. domu “Orjen sedlo”.karta za izlazak automobilom

U večernjem terminu, u pl. domu “Orjen sedlo”, okrugli sto na temu „Krš i održivi razvoj destinacije”.   08. jul, od 10 do 16 h, Orjensko sedlo: III Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe. Takmičenje ima prvenstvani zadatak očuvanje tradicije i umijeća gradnje u drevnoj mediteransko-montanoj tehnici “na suvo”. Događaj obuhvata ekipno takmičenje, proglašenje najboljih, obilazak zanimljivosti i zajednički ručak.

Na „NAŠEM KRŠU“ se učestvuje i dolazi na sopstvenu odgovornost i u sopstvenoj organizaciji, a obezbijeđen je nedeljni ručak u pl. domu. Ostale cijene su simbolične: noćenje u domu sa kotizacijom iznosi 5 eura, a noćenje u šatoru sa kotizacijom – 4 eura. Subotnja kotizacija (bez smještaja) iznosi 3 eura, dok je nedeljni program u potpunosti besplatan.

Prijave se obavljaju do četvrtka, petog juna, na e-mail: subra@t-com.me

Organizaciju događaja su pomogli: Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi i Planinarski savez Crne Gore.

Organizatori, Planinarski klub „Subra“ (subotnji program), odnosno Agencija za razvoj i zaštitu Orjena (nedeljni program), žele vam prijatne i nezaboravne trenutke provedene na Orjenu!

 

Poziv na manifestaciju+foto

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR