Obnova mrgara na Lipici 2007.

Objavljujemo reportažu i fotogaleriju sa zajedničke radne akcije Društva Sinjali iz Baške i jurandvorskih pastira u ožujku 2007.

Prije i poslije obnove – foto: Društvo Sinjali.

OBNOVLJENI MRGARI NA LIPICI

(reportaža Branke Polonijo iz časopisa Naša Baška br. 25/2007.)

Mrgari na Lipici, napušteni su prije 40-ak godina, nalaze se na vrlo posjećenoj turističkoj šetnici. S obližnje uzvisine moguće je vidjeti njihov jedinstveni tlocrt u obliku cvijeta. Želeći ih sačuvati od daljnjeg propadanja i istodobno ih turistički valorizirati, Društvo Sinjali organiziralo je njihovu obnovu u zajedničkoj akciji s jurandvorskim pastirima.

U subotu, 17. ožujka, na manje od sat vremena uspona iznad crkve Majke Božje Goričke, okupilo se petnaestak pastira te desetak članova Sinjala i udruge Wireless Baška uz čiju je pomoć cijela akcija snimljena za kratki dokumentarac. S kamenite visoravni na kojoj počiva napušten kameni div, pruža se dojmljiv pogled na zelenu bašćansku dolinu.

Dok su jedni ruševne ostatke oslobađali od trnja kupine, drugi su s tla podizali rasuti kamen i vraćali ga na njegovo mjesto u gromači. Kamena je rožica pred našim očima rasla, a naizgled velik posao brojne su vrijedne ruke završile već do ranog poslijepodneva. Krhka ljepota uskrslog mrgara nikoga nije ostavila ravnodušnim – razdragani ljudi povezani zajedničkim djelom – obećali su jedni drugima neki novi susret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR