Najava: Obnova Pudarice ove subote na Murteru

Ove se subote na Murteru obnavlja Pudarica, pozvani ste!

Općina Tisno poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u obnovi pudarice ove subote, 21. siječnja 2017. nad uvalom Sveti Nikola na Murteru, s početkom u 9 sati.

img6845
Veliku suhozidnu spiralnu građevinu nad murterskom uvalom sv. Nikola mještani su nazvali Pudarica jer je služila za pudarenje – čuvanje polja. Danas je djelomično urušena, stoga Općina Tisno poziva na subotnju akciju tijekom koje će se građevina očistiti od vegetacije koja je jedan od krivaca urušavanja. Organizator akcije je udruga Južnje strane. Osim čišćenja, izvidjet će se i popraviti pojedini urušeni dijelovi te dogovoriti daljnji tijek obnove.

Točnu lokaciju Pudarice možete vidjeti ovdje.
Više fotografija trenutnog stanja pogledajte ovdje.
Razgovor s etnologom Muzeja grada Šibenika dr. sc. Jadranom Kalom povodom akcije pročitajte ovdje.

Za sudjelovanje nije potrebna najava, već samo dobra volja i po želji nešto alata. Očekuje se sunčanih 11 stupnjeva C.

16107574_1347054388691147_3070084288944915556_o

3 komentara

  1. Prvi put vidim ovu fotografiju. Pudarica po arhitekturi predstavlja klasičan oblik gradnje Ilirskog “Tumula” tj zajedničke grobnice. Na znam kada je ovo građeno, ali ako je staro i godina gradnje se ne zna, probajte kopati unutar tumula. Iliri su svoje ratnike pokapali sa svom opremom, možda nađete interesantnih stvari za muzej. Možda griješim, al ovo je tipičan delmatinski tumul.

  2. Hvala na infu. Javit ćemo se nakon radionice!

    Julia B.
    Dragodid

  3. Dejane ovo nema veze s tumulom. Sve i da je ilirska grobnica onda po ničemu nije “tipična” a pogotovo nije Delmatska već Liburnska. Svi na Murter :))

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR