Od kamena kruna

Polusatni film o gromačama u produkciji Centra za zdravo odrastanje "Idem i ja" snimljen na području Cresa i Lošinja. Govori arheologinja Aleksandra Faber, lokalni pastiri, graditelji, te učenici uključeni u projekt obnove gromača.

tekst sa stranica Centra za zdravo odrastanje “Idem i ja”

Centar za zdravo odrastanje predstavio je polusatni film o tradicionalnoj otočnoj suhozidnoj gradnji. Pod nazivom Od kamena kruna vidimo šetnju uz otočne suhozide uz nadahnuto vodstvo dr Aleksandre Faber, arheologinje i arhitektice koja se je specijalizirala za otočnu pučku suhozidnu arhitekturu, voditeljicu projekta HAZU Kamen, suhozidna kamena arhitektura i pejzaž Jadrana.

Film je dio široke kampanje Centra za zdravo odrastanje da se zaštiti ovaj oblik pučke arhitekture koji ubrzano nestaje pred modernim načinom života i privređivanja te komercijalizacijom ukupnog otočnog prostora.

S djecom i mladima te njihovim roditeljima, suradnicima i volonterima Centar provodi terenski rad na popravcima suhozida uz lošinjske šetnice, te kontinuiranu edukaciju o suhozidnoj gradnji i senzibilizaciju za njezino očuvanje. Centar za zdravo odrastanje predložio je Gradu Malom Lošinju da zaštiti suhozidnu gradnju, po uzoru na odluku Općine Cres – Lošinj iz 1978. godine i očekuje odluku Grada Malog Lošinja koju je najavio gradonačelnik Gari Cappelli, koja bi zaustavila ubrzano devastiranje suhozida, njihovo rušenje i mljevenje kamena za građevinski materijal.

Film Od kamena kruna dio je svih ovih nastojanja i poziv otočnoj zajednici da djelatno zaštiti osnovnu značajku jadranskog pejzaža, suhozid zidan dugotrajnim marom predaka. Film su snimile redateljice Danica Aćimović i Danica Bijeljac, a produkciju filma omogućila je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR