Održivi razvoj smo MI: Završna radionica projekta „Oživi, održi otok!”

U Murteru je održana posljednja radionica projekta „Oživi, održi otok!“. Trodnevna radionica pod nazivom „Održivi razvoj smo MI“ okupila je ukupno tridesetak predstavnika različitih organizacija iz javnog, privatnog i civilnog sektora otoka Murtera.

3Tekst i foto: Argonauta

MURTER, 15. prosinca 2015. – Od 10. do 12. prosinca 2015. u Murteru je održana posljednja radionica projekta „Oživi, održi otok!“. Trodnevna radionica pod nazivom „Održivi razvoj smo MI“ okupila je ukupno tridesetak predstavnika različitih organizacija iz javnog, privatnog i civilnog sektora otoka Murtera. Radionicu je facilitirala direktorica poduzeća LAB 852 Karmen Krasić Kožul uz doprinos ostalih stručnjaka među kojima ističemo dr.sc. Vladimira Skračića, etnologa dr.sc. Jadrana Kalu, višeg kustosa Muzeja grada Šibenika mr.sc. Željka Krnčevića i dr.sc. Irenu Ateljević iz udruge Feniks.

1Radionica je bila dizajnirana na način da stavi naglasak na kreativne pojedince i organizacije na čije se znanje i vještine želi osloniti u oblikovanju raspršenog identiteta područja Vrana – Murter – Kornati. Tijekom trodnevne radionice sudionici su definirali ključne vrijednosti te načine njihova izražavanja i implementacije u društveno ekonomske procese, kako bi održivi način života i privređivanja ovog područja postao sastavna odrednica njegova obnovljenog identiteta.

Prvog dana radionice sudionici su upoznati sa terminologijom kulturnog menadžmenta i kulturnog poduzetništva te uspješnim primjerima suradničkih i zagovaračkih platformi u području intersekcije kulture i turizma. Tehnikama kolektivne imaginacije kreirana je zajednička vizija kojom su istaknute vrijednosti raznolikosti, razmjene, dijeljenja i inovacije kao ključne u procesu uspostave ozračja / kulture održivosti i izbora željenih strategija razvoja.

2Drugog dana radionice su pomoću alata za donošenje odluka i uspostavu konsenzusa, mapirane raspršene točke identiteta: individualni nosioci izvornih tradicijskih znanja i vještina te organizacije i pojedinci koji se bave njihovom inovativnom interpretacijom. Maslinarstvo je istaknuto kao jedna od žarišnih točaka identiteta, a problem nedostupnosti i zapuštenosti maslinika, kao i manjak ljudskih kapaciteta za njihovo kontinuirano održavanje, kao dobra prilika za iskušavanje inovativnih oblika turizma, primjerice volonterskog turizma – volonturizma.

4Trećeg dana radionice dobiveni uvidi i predložena rješenja su razrađena kroz nacrt akcijskog plana koji ima svrhu povezati raspršene i žarišne točke identiteta u jedinstveno iskustvo lokalne autentičnosti. Akcijski plan će biti publiciran i distribuiran u formatu promotivne brošure koja baštinike i posjetioce područja Vrana – Murter – Kornati poziva na aktivno sudjelovanje, učenje i kokreaciju promjene, pri čemu se u skladu s prirodom aktiviraju elementi ponude izvan standardne turističke sezone.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR