Otvoren poziv suhozidnim meštrima u 2023!

Od uvrštenja umijeća suhozidne gradnje na popis nematerijalnih kulturnih dobara RH, već niz godina sudjelujemo u ažuriranju popisa nositelja tog umijeća (osoba, tvrtki, obrta, udruga, zadruga,…) koje se bave suhozidnom gradnjom u mjeri i na način da ih se može nazvati nositeljima kulturnog dobra.

I ove godine radimo kampanju u kojoj vas pozivamo da do 16. travnja ispunite i dostavite nam obrazac za uključenje na popis nositelja, u kojemu ćete nam, uz osobne podatke, opisati kojim suhozidnim vještinama vladate i kako ste ih usvojili.

Obrazac za fizičke osobe: 2023_Obrazac-nositelja

Obraza za pravne osobe: 2023_Obrazac-djelatnosti

Pošaljite nam ih na mail (idealno) ili poštom! Pošaljite nam i nekoliko fotografija vaših suhozidnih radova.

S naše strane nudimo i mogućnost da, bez naknade, objavimo vaš kontakt u rubrici “Burza suhozida” kako bi vam se zainteresirani za profesionalni posao ili poduku mogli izravno obratiti.

Ova kampanja dio je programa “Istraživanje nositelja kulturnog dobra”, za koju nam je Ministarstvo kulture i ove godine odobrilo sredstva i kroz koju ćemo, na temelju vaših prijava, predložiti nove kandidate za upis. Ključno će, kao i u prošlogodišnjim kampanjama, biti iskustvo i pripadnost tradiciji lokaliteta te volja da se znanje stavi na raspolaganje drugima, bilo kroz praktični rad ili kazivanje. Na kraju podsjećamo i da je prema Zakonu, za vođenje Registra kulturnih dobara i popisa nositelja nadležno Ministarstvo kulture te naglašavamo da se u svako vrijeme možete i izravno javiti nadležnom konzervatorskom odjelu da vas upiše u popis nositelja.

Ako imate pitanja, uputite ih na info@dragodid.org. Radujemo se ispunjenim obrascima!

2 komentara

 1. postovani
  interesera me da li treba ponovo da se registriram, imajuci u vidu da se moje ime vec nalazi u vasem registru
  s postovanjem
  Zoran Gacic
  Mostar, Zitomislici
  Hercegovina

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR