Pressclip: Takala 2014

HRT1, Dobro jutro Hrvatska i Novi list, 7.4.2014.

HRT1, Dobro jutro Hrvatska, 7.4.2014.

Novi list, 7.4.2014.

ZAŠTITA SUHOZIDA

Obnova bakarskih prezida ljudima iz ureda relaksacija, studentima arhitekture škola

Foto Roni BRMALJ

Autor: Sanja Gašpert

Foto Roni BRMALJ

Pozivu Poljoprivredne zadruge Dolčina koja je u suradnji s Udrugom za očuvanje tradicijske graditeljske baštine 4 Grada Dragodid iz Komiže i Kulturno-društvenom udrugom Praputnjak organizirala dvodnevnu radionicu, odazvalo se dvadesetak mještana Praputnjaka i okolice, ali i Kostrene, Zagreba i Vrbovca

PRAPUTNJAK   Poljoprivredna zadruga Dolčina Praputnjak u suradnji s Udrugom za očuvanje tradicijske graditeljske baštine 4 Grada Dragodid iz Komiže i Kulturno-društvenom udrugom Praputnjak te pod pokroviteljstvom Grada Bakra organizirala je dvodnevnu radionicu obnove bakarskih prezida, odnosno radionicu uređenja i popravka porušenih gromača na starinski način u vinogradu Takala. Zbog lošeg vremena u subotu je radionica odgođena, a organizatori su to nadoknadili tijekom jučerašnjeg dana, kada se pozivu odazvalo dvadesetak mještana Praputnjaka i okolice, ali i iz Kostrene, Zagreba i Vrbovca.

– Na ovom je području bilo dosta porušenih gromača i naš je cilj bio urediti ih i polaznicima radionice na taj način pokazati kako se nekada to radilo, a sve pod mentorstvom našeg Vjeke Mičetića. Veliko iskustvo imaju i članovi udruge 4 Grada Dragodid, koji ga prenose polaznicima radionice. Želja nam je ukazati na vrijednost suhozida, sačuvati ih te popularizirati bakarske prezide, kazala je Miloš, dodajući kako je financijsku pomoć ovogodišnjoj radionici pružio Grad Bakar, koji je pomagao i prijašnjih godina, a prošle dvije godine radionice su pomogli i Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Grada Bakra.

Radionice obnove bakarskih prezida organiziraju se posljednje tri godine, najčešće u travnju, kada više nije hladno, a još uvijek nisu previsoke temperature zraka. Kako je istaknula Miloš, namjera je organizatora da takve radionice postanu tradicionalne te da se održavaju i u budućnosti, odnosno svake godine. Ovim putem pozivamo više domaćih ljudi da se uključi, a posebice mladih, kazala je Miloš.

– Drugu godinu sam ovdje i, kako studiram arhitekturu i znam teoriju, došla sam vidjeti kako to izgleda u praksi. Oduševljena sam ovim projektom kojim se, također, čuvaju uspomene na prošla vremena. I Krasica ima dosta suhozida i želja mi je obnoviti ih, barem one oko moje kuće.

Pogledaj foto galeriju (12)

Stara bakarska vodica među tri najkvalitetnija pjenušca

KDU Praputnjak pokrenula je 2001. godine revitalizaciju vinograda Takala te započela sadnju trseva sorte belina. Godinu dana kasnije, na inicijativu predsjednika KDU-a Praputnjak Tomislava Vičevića, osnovana je Poljoprivredna zadruga Dolčina, koja je postala nositelj projekta oživljavanja vinograda. Danas je zasađeno više od 2.500 sadnica trsa i započeta je ponovna proizvodnja pjenušca, sada pod nazivom Stara bakarska vodica, a godišnje se proizvede oko 500 boca ovog vrijednog napitka. Trenutno nisu svi zasađeni trsi u punom rodu, pa u Dolčini sljedećih godina, kada se to ostvari, očekuju i veću količinu. Prije nekoliko mjeseci Hrvatski zavod za vinarstvo i vinogradarstvo uvrstio je Staru bakarsku vodicu među tri najkvalitetnija pjenušca u Hrvatskoj.


 

 

 

Jedan komentar

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR