Na rubu teme: obnova napuštenih sela(1) > Vedran Jukić: PROJEKT RE-

Na stranicu smo odlučili staviti zanimljive projekte ruralne obnove.

Prvi je diplomski rad poznatog mladog arhitekta i aktivista Vedrana Jukića pod naslovom “PROJEKT RE-“, a radi se o projektu prenamjene sela Vukovići na Pelješcu u “komunu” – centar za rehabilitaciju ovisnika.

Vrijedi ga proučiti jer sadrži zanimljiva arhitektonska i konstruktivna rješenja adaptacije kamene kuće, a kao ideja i program je isto zanimljiv i aktualan.

Donji tekst i slike prenosimo sa jukićeve web stranice, a osim toga ustupio nam je i cijeli projekt u .pdf formatu koji smo ubacili na SCRIBD

link na knjižicu sa slikama i tekstovima
link na grafički dio u obliku plakata sa 3D-om, nacrtima i sl. (OPREZ-7MB-SPORO SE UČITAVA!)

Tema ovog rada je arhitektonski projekt komune – terapijske zajednice za liječenje ovisnika na poluotoku Pelješcu. kako je droga nusprodukt suvremenog društva, ideja je konfrontirati ju sa osnovnim tradicionalnim zdravim vrijednostima. s obzirom na to da se prilikom liječenja u ovisnicima trebaju iznova probuditi osnovne životne vrijednosti i izgraditi određeni pozitivan stav, ideja je osmisliti konkretan operativni model sklopa komune gdje se njeguje tradicionalan tip života. logiku površnih užitaka potrebno je zamjeniti temeljnim ljudskim vrijednostima, pa je upravo tradicionalan prostor pogodan okvir za to.


Obilaskom različitih tipova komuna u Hrvatskoj steklo se vrijedno znanje potrebno pri projektiranju. Komuna je smještena u pelješko naselje napušteno prije pola stoljeća. Rehabilitacijom ovisnika rehabilitira se i naselje. Stvara se jedan od mogućih modela revitalizacije napuštenih sela prilikom čega se članovima komune osiguravaju konkretne svrsishodne aktivnosti. Njihovo izvršavanje probudit će u njima osjećaj recepcije novih vrijednosti za sebe i svoju zajednicu.

V

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Print
 • Tumblr

Posted

in

by

Comments

One response to “Na rubu teme: obnova napuštenih sela(1) > Vedran Jukić: PROJEKT RE-”

 1. Quelava Avatar

  Svaka čast, kolega!!!
  Prekrasan projekt.
  Ovo je toliko dobro da bi bila istinska šteta da se ne realizira…i samo dva vlasnika su u igri!
  Stvarno odlična ideja i razrada.
  i grafika je prva liga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *