Pulska grupa na Bijenalu u Veneciji

Nisu suhozidni nego su urbani, ali su braća i sestre po aktivizmu i gerili. Pod ravnanjem arhitekta Tomislava Pavelića Pulska grupa će prestavljati Hrvatsku na Bijenalu arhitekture u Veneciji (vijest prenosimo sa stranica Ministarstva kulture). Kladimo se da neće napraviti čeličnu kremšnitu.

http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=7502

28.3.2012. – U Ministarstvu kulture RH, održana je konferencija za novinare  povodom odabira  povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 13. međunarodnoj izložbi arhitekture.  
Na konferenciji za novinare uz izbranog povjerenika Tomislava Pavelića i predstavnicu Pulske grupe Ivu Marčetić, sudjelovali su  predstavnici Udruženja hrvatskih arhitekata i predstavnici ministarstva te ocjenjivačkog suda.

Zamjenik ministrice kulture prof. Berislav Šipuš  i  član ocjenjivačkog suda u  svom je pozdravnom govoru napomenuo kako su Javni poziv  za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu, prvi put zajednički raspisali Ministarstvo kulture RH i Udruženje hrvatskih arhitekata. Izabrani povjerenik Tomislav Pavelić takav izbor putem natječaja smatra dobrodošlom naznakom buduće dobre prakse.

Bijenalna izložba u Veneciji održat će se od 29. kolovoza do 25. studenog, a Hrvatska će izlagati u prostorima Arsenala.  Kako je podsjetio i predsjednik Ocjenjivačkog suda Krešimir Rogina, ovogodišnju temu “Zajednička osnova” zadao je britanski arhitekt David Chipperfield, izbornik ovogodišnje izložbe, a njome se promišlja složena kulturna, komunikacijska i fizička uvjetovanost arhitekture.  A Pavelić je, kako je rekao pogodio temu izložbe s društvenim kontekstom i konkretnom arhitektonskom situacijom, na teritoriju koji zahtjeva određene intervencije i korekcije, a značajno je i što je riječ o sredini izvan Zagreba.

– Pulska grupa koja je  izabrana izravno odgovara na  temu Bijenala “Common Ground”. Njihov je rad iznimno bitan jer pokušava naći rješenja za slijepu ulicu u kojoj se struka našla, rekao je Tomislav Pavelić na današnjoj konferenciji za novinare.  Po njegovim riječima, raspravu o ‘zajedničkom tlu’ arhitektonske djelatnosti koja je izgubila društvenu relevantnost potrebno je vratiti na sam početak, zajednički nazivnik, odnosno ljude, a Pulska grupa, tražeći zajednički nazivnik društva i arhitekture i djelujući lokalno, arhitektonskoj djelatnosti vraća izgubljeni društveni kredibilitet.

– Nisam namjeravao ponuditi gotov proizvod, bez obzira što ga Pulska grupa ima, nego iskoristiti tu priliku za stvaranje čvrste baze za istraživanje o tome što je naša, trenutno ne baš presretna, realnost, istaknuo je Pavelić. Pulska grupa bavi se lokalnim problemima koje njezini članovi nemaju samo kao arhitekti, nego i kao građani, ona ispituje svoju realnost što je temelj kredibiliteta za njihovu djelatnost, dodao je.

U projektu će sudjelovati i fotograf Boris Cvjetanović, koji se sustavno bavi temom ljudi, grada i prostora, Siniša Labrović koji putem performansa propituje mogućnost uključivanja u bitne društvene procese te filmski dokumentarist, redatelj Igor Bezinović.

Iva Marčetić iz Pulske grupe njihov izbor za Veneciju smatra iznimnim priznanjem svima koji ustraju u tome da od Pule stvore neposredni demokratski prostor. Napomenula je kako Pulska grupa taj izbor posvećuje svim angažiranima u sličnim situacijama – onima koji su sudjelovali u akcijama u Varšavskoj, na Srđu i Marijanu. (MK/Hina)

Jedan komentar

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR