Radionica obnove Bakarskih prezida – Takala 2012.

NOVI DATUM ZBOG KIŠE! U želji da se promovira važnost Bakarskih prezida te poboljša njihovo stanje i radni uvjeti za vinogradare, Poljoprivredna zadruga Dolčina iz Praputnjaka i Udruga za očuvanje tradicijske graditeljske baštine 4 GRADA DRAGODID iz Komiže uz potporu i pokroviteljstvo Grada Bakra, 21. i 22. travnja organiziraju radionicu uređenja i popravka praputnjarskih prezida - Takala.

U želji da se promovira važnost Bakarskih prezida te poboljša njihovo stanje i radni uvjeti za vinogradare, Poljoprivredna zadruga Dolčina iz Praputnjaka i Udruga za očuvanje tradicijske graditeljske baštine 4 GRADA DRAGODID iz Komiže uz potporu i pokroviteljstvo Grada Bakra, 21. i 22. travnja organiziraju radionicu uređenja i popravka praputnjarskih prezida – Takala.

Slika 1. Pogled s Takala na Bakarski zaljev.

Impozantne suhozidni prezidi terasa koje se nadvijaju nad Bakarskim zaljevom, spomen su truda nekadašnjih žitelja ovog kraja, koji su u svom nastojanju da se radom izdignu iz siromaštva kultivirali ove strme padine u nekad čuvene vinograde, kolijevku nadalekopoznatog pjenušaca „Bakarska vodica“. Društveno – gospodarske promjene i industrijalizacija koje su slijedile nakon II. svjetskog rata, dovode do zamiranja uzgoja vinove loze na ovom području, a  bakarske prezidi polako bivaju prepušteni zarastanju i urušavanju. Godine 1972  prepoznata je njihova vrijednost kao kulturnog krajolika te dobivaju status zaštićenog spomenika kulture. Prvi preduvjeti za njihovu revitalizaciju otvaraju se prestankom rada obližnje koksare. Kulturno-društvena udruga ‘Praputnjak’ pokreće 2001. godine revitalizaciju vinograda Takala, te započinje sadnju trseva sorte „belina“. Nešto kasnije  2002. godine osniva se   Poljoprivredna zadruga ‘Dolčina’ koja  je postala nositelj projekta oživljavanja vinograda. Danas je zasađeno preko 2500 sadnica trsa i započeta je ponovna proizvodnja pjenušca, sada pod nazivom „Stara bakarska vodica“.

U želji da se promovira važnost Bakarskih prezida te poboljša njihovo stanje i radni uvjeti za vinogradare, Poljoprivredna zadruga Dolčina iz Praputnjaka, Udruga za očuvanje tradicijske graditeljske baštine 4 GRADA DRAGODID iz Komiže uz potporu i pokroviteljstvo Grada Bakra, 21. i 22. travnja organiziraju radionicu uređenja i popravka praputnjarskih prezida – Takala. Radove će pod vodstvom lokalnih mentora, iskusnih suhozidara, izvoditi volonteri ovih dvaju udruga.

U danima održavanja radionice, između 9 i 18 h, zainteresirani posjetitelji moći će razgledati radove, dati ruku u pomoćnim poslovima i pritom nešto naučiti o nastanku ovog vrijednog spomeničkog krajobraza, vještini zidanja u suho  i tehnikama izvedbe prezida te terasiranja zemljišta.

Ukoliko nas i sami želite posjetiti, s dionice Jadranske magistrale između Bakra i Bakarca skrenite u brdo prema Meji i  parkirajte na prostoru neposredno ispred gradilišta nove autoceste. Pristup među prezide kreće preko puta ceste od parkirališta, strmom kamenitom stazicom sa koje se otvaraju prekrasni vidici na Bakarski zaljev. Dođite spremni i prikladno obuveni za šetnju krševitim terenom i ponesite nešto vode, a ukoliko želite pomoći u radovima svakako ponesite zaštitne rukavice!

Veće skupine posjetitelja, školske grupe i medijske ekipe umoljavamo da se najave do petka 13.4 (zanemarite ovaj nesretni datum!) na telefon 0959133955 ili e-mail info@dragodid.org, kako bi im pripremili adekvatan doček i stručno vodstvo.

Jedan komentar

  1. Izvrsna zgoda, napola već i tradicija. Hoće li sastavni dio poduke biti i eventualno večernje konzervatorsko predavanje o sada već povijesnim okolnostima ovog prvog hrvatskog spomeničkog upisa jednog kulturnog krajolika iz 1972.? Bilo bi vrlo zanimljivo čuti svjedočenje same konzervatorice – što ju je potaklo, čime se ravnala? To je bilo ravno dva desetljeća prije no što je UNESCO za ovakve etnografske zone konzervatorski ustalio naziv kulturnog krajolika.

    Ako bi se predavanje održalo a ne bi ga bilo moguće snimiti, svakako bih nastojao doći makar mi kola trenutno vape za generalnim servisom…

    S poštovanjem,
    Jadran Kale, Šibenik.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR