Radni vikend: Tri kažuna, Rašin stan i Marjan

Vodnjan: Dovršena unutarnja kupola trećeg kažuna na poznatom lokalitetu kraj Sv. Foške

foto: Branko Orbanić

Suhozidna akcija na Marjanu

Dragodid predvodio suhozidnu akciju na poziv organizatora Tjedna maslinovog ulja

Rašina bunja kod Vodica: radionica suhozida

u nastavku prenosimo tekst i foto sa stranice OŠ Primošten

(ispod vidi i prilog sa stranice Grada Vodica)

21. svibnja 2011. u povodu Dana muzeja u organizaciji Turističke zajednice Vodice, Kulturnog doma Vodice i Muzeja grada Šibenika, podno Gospe od Okita kraj Vodica, predstavljena je javnosti tabla s informacijama o Rašinoj bunji. Tom prilikom organizirana je radionica suhozida, a u svemu su sudjelovali voditelji naše Učeničke zadruge “Maslina” Nenad Marinov i Velibor Janković.

Tabla s informacijama o Rašinoj bunji postavljena na Dan muzeja 2011.

Zašto je ova bunja jedinstvena hrvatska građevina?

Od desetak tisuća posve suhozidnih građevina u Hrvatskoj samo četiri imaju više spojenih prostorija, a od njih svega dvije svoje prostorije spajaju i izduženim prolazima. Stari stan u Samogradu na otoku Žirju ima niske, poklopljene prolaze među svojih pet prostorija, a Rašina bunja savršeniji visoki prolaz.

Ovo je jedina potpuno suhozidna hrvatska građevina s prolazom izgrađenim na način nepravog (lažnog) luka, kakav u presjeku odražava način gradnje čitave građevine – nepravo svođenje. Zato su u Rašinoj bunji jedine naše suhozidne prostorije među kojima se prolazi uspravno, bez saginjanja.

Prostorije su široke 3,2 m i visoke 3,3 m, a prolaz među njima dug 1,3 m i visok 2,3 m. U jadranskoj Hrvatskoj takva suhozidna sekcija postoji još samo u nekoliko vrlo izduženih građevina (oblik “preokrenutog broda”) čija jedina prostorija izgleda kao hodnik.

Tloris i presjeci Rašine bunje
Dok traje radionica suhozida, proučavaju se papiri o bunji
Suhozidarica
Jadran Kale (s punim ustima) Nenadu Marinovu: “A kad će bunja kod vaše škole?”
Vrijedni suhozidari po završenom poslu sređuju dojmove na kamenoj klupi koju su danas izgradile – ženske ruke!
 

 

Dan suhozidne baštine

tekst i foto sa stranice Grada Vodica

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodice i Grada Vodica, a u suradnji s Muzejem grada Šibenika, u subotu je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, predstavljena informativna tabla na Rašinoj bunji iza Okita.
Bila je to prilika za druženje suhozidoljubaca i svih koji vole i poštuju nasljeđenu baštinu.
Pod budnim okom meštra suhozidne gradnje Ivana Juričeva Grginova, odvijala se ispred kulturnog dobra mala radionica suhog zidanja kamenom.
Popravljena je jedna urušena gromača i napravljena siđa da bude na korist gostu koji se odluči na njoj odmoriti, umoran od šetnje pitoresknim i poviješću bogatim vodičkim poljima i pri tom uživati u hladu starog badema s pogledom na jedinstvenu Rašinu bunju.
Jer Rašina bunja koja od prije tri godine uživa status zaštićenog kulturnog dobra po mnogočemu zaslužuje da ju ljudi posjećuju i da se dive vrijednim rukama sposobnih i domišljatih majstora koji su je gradili.
Građena iz potrebe, pomoću skromnog alata, nastala iznalaženjem jedinstvenih graditeljskih rješenja, ona svjedoči ne samo graditeljsku već i gospodarsku i etnografsku tradiciju ovoga kraja.
Od nekoliko desetaka tisuća bunja na koje nailazimo po Jadranu, samo četri su sastavljene od više prostorija. Rašina bunja sastoji se od četiri. Dvije velike prostorije imale su stambenu funkciju, u prvoj je bilo ognjište, a druga je služila kao spavaonica. Na ove dvije veće, nastavljaju se dvije manje prostorije koje su služile za držanje ovaca i kunaca.
Ono što je pravi raritet, je prolaz između stambanih prostorija, koji je tako domišljato graditeljski izveden primjenom tehnike nepravog svođenja, da je omogućen ulaz bez saginjanja, a to niti u jednoj takvoj građevini nije slučaj.

Sudionici subotnje radionice uživali su u spoznajama o do sada neokrivenom i nedovoljno poznatom bogatstvu nadomak Vodica.
Probuđena je svijest da tradicijsko graditeljstvo prirodno uronjeno u poljopriredni krajobraz nudi i domaćima i gostima vizuru koju je teško riječima opisati, a srcu tako lako prepoznati.
Ova je akcija samo podsjetnik da se baštinjeno ne smije prepustiti propadanju i zaboravu. Grad Vodice, svjestan te činjenice, prije nekoliko je godina osnovao Registar bunja i suhozida. Svaku prijavljenu suhozidnu građevinu, Grad će obnoviti i očistiti. Vlasnik zadražava svoje imanje, uređeno, ali preuzima na sebe obavezu održavanja i redovite košnje.
Ovakav krajobraz veliki je turistički potencijal, budući se upravo poljski putevi na kojima se bunje nalaze i uzduž kojih se protežu suhozidi, koriste kao biciklističke i pješačke staze u vodičkoj turističkoj ponudi.

 

 

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

One Trackback

  1. By Jadranski suhozidi: Kažuni kod sv. Foške on September 14, 2011 at 15:31

    […] Sudeći po unutrašnjosti, jedan je bio namijenjen ljudskom korištenju, drugi za stoku, dok je krovište trećega u potpunosti dovršeno tek prilikom edukacijsko-restauracijske akcije “Moj kažun” […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 atts
0

Najava / announcing: XVII. međunarodni suhozidni kongres / International Congress on dry stone

ENGLISH here: Save the date!
FRENCH here: Bloquez votre agenda!

Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti,

Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres koji će se održati od 2. do 4. listopada 2020. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle.

Zabilježite datum!

Dry stone hut 'kućerica' built by volunteers in 2018
Suhozidno sklonište ‘kućerica’, izgradili volonteri 2018. (foto: Suhozidna baština Konavala: http://tiny.cc/Konavle)

Svrha Kongresa je povezati suhozidne praktičare, istraživače, profesionalce i entuzijaste kako bi podijelili znanje i vještine, raspravili aktualnosti i proširili mrežu suradnje između zemalja. Sudjelovati je moguće u ulozi izlagača, slušačai/ili sudionika međunarodne suhozidne radionice.

Program Kongresa:
27. 9. Dolazak sudionika
27. 9. – 1. 10. Međunarodna suhozidna radionica
1. 10. predvečer Dobrodošlica na Kongres!
2. 10. – 3. 10. Kongresna izlaganja + Skupština mreže S.P.S.
4. 10. Tematski posjet suhozidnim lokalitetima Konavala
5. 10. Odlazak sudionika

Tema ovogodišnjeg Kongresa je:
Perspektive umijeća gradnje suhozida: izazovi nakon UNESCO upisa“.

Cilj Kongresa je:
• Predstaviti i raspraviti sadašnje stanje umijeća gradnje suhozida, ispitati pravni i ekonomski okvir i ograničenja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini
• Predstaviti lokalne, nacionalne i međunarodne strategije za zaštitu i unapređenje umijeća gradnje suhozida u suvremenoj praksi
• Razraditi potencijal suhozida i izazove s kojima se susreće u srodnim industrijama
• Istražiti mogućnosti tehnologija u pogledu istraživanja suhozidne baštine, poput upotrebe GIS softvera za mapiranje, SfM za modeliranje, prostornih baza podataka za međunarodnu suradnju i prepoznavanja AI uzorka za mapiranje i kategorizaciju suhozidnih struktura
• Ispitati ekonomski utjecaj umijeća na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini
• Istražiti stvarnosti i steći uvid u najbolje prakse kao i potencijal gradnje suhozida u suvremenim održivim primjenama u poljoprivredi, uređenju okoliša i izgradnji infrastrukture
• Ispitati umijeće gradnje suhozida kao nematerijalno kulturno dobro u okvirima turizma i kulturnog upravljanja, te osobito na izazove i mogućnosti koje donosi upis na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine.

Više informacija ove jeseni. Dobrodošli!

Dry stone pond in one of Konavle villages, 17m in diameter
Suhozidna lokva u jednom od konavoskih sela, promjer 17m (foto: Suhozidna baština Konavala: http://tiny.cc/Konavle)

Pdf verzija ovdje: Zabilježite datum!

ENGLISH here: Save the date! FRENCH here: Bloquez votre agenda! Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti, Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres koji će se održati od 2. do 4. listopada 2020. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle. Zabilježite datum! Suhozidno sklonište […]

Read More »

 atts
0

Zabilježite datum: III. Prvenstvo u gradnji suhozida, Gardun

Udruge DRAGODID i Gaius Laberius – Gardun najavljuju III. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, koje će se održati u triljskom naselju, točnije na arheološkom lokalitetu Gardun, ove jeseni!

U petak, 4. listopada 2019. na programu je tematski događaj u stilu okruglog stola, dok će u subotu 5. listopada suhozidne ekipe odmjeriti snage na Prvenstvu. Pozivamo sve zainteresirane graditelje, navijače, gledatelje, znatiželjnike da zaokruže datum na kalendaru, a više informacija slijedi!

Kako je bilo prošle godine: http://www.dragodid.org/2-prvenstvo-u-gradnji-suhozida-4-66-metara-za-pobjedu/

43768533_321436741991232_5995569934837481472_n

Udruge DRAGODID i Gaius Laberius – Gardun najavljuju III. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, koje će se održati u triljskom naselju, točnije na arheološkom lokalitetu Gardun, ove jeseni! U petak, 4. listopada 2019. na programu je tematski događaj u stilu okruglog stola, dok će u subotu 5. listopada suhozidne ekipe odmjeriti snage na Prvenstvu. Pozivamo […]

Read More »

 atts
0

Spašena još jedna bunja!

IMG_8327

Tekst & Foto: F. Bubalo (edit članka: 14.8.2019.)

Zadnja dva mjeseca intezivnih pregovora između predstavnika Udruge Dragodid, vlasnika, investitora (Hrvatske ceste), izvođača radova (PZC),  arheologa, te nadležnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, rezultiralo je u spašavanju jedne bračke bunje, mogli bismo reći u sudačkoj nadoknadi. Premda izvornim projektom izgradnje buduće zaobilaznice naselja Ložišća nije predviđeno njeno spašavanje na ovaj način, zajedničkim naporima uspjelo se isposlovati njeno razlaganje, te izgradnja faksimila u budućnosti. Obzirom da je na jednom dijelu bunja bila urušena, na ovaj način omogućena je njena “sanacija“ makar na novoj lokaciji i u nešto izmijenjenom obliku, ali i dalje kao spomenik trudu izvornih graditelja. Ono što valja napomenuti, jest da se otvara prilika da se umijeće gradnje suhozida – u ovom slučaju tehnike nepravog svoda – još jednom prakticira, uz prisutnost lokalnih poznavatelja tradicije i eventualno prenese na neke buduće graditelje.

Autor Elaborata i voditelj izmještanja bunje – Drugi otok, obrt za istaživanje i savjetovanje – u suradnji s tvrkom Mjesto pod suncem d.o.o., izradio je dokumetaciju koja uključuje arhitektonski snimak postojećeg stanja, prostornu analizu i valorizaciju objekta, te prijedlog smjernica izmještanja. Uz opširnu foto i video dokumentaciju izrađen je i 3D model bunje  kako bi faksimil buduće bunje bio što vjerniji izvornom obliku. U suradnji sa tvrtkom PZC iz Splita i lokalnim kooperantima, pristupilo se ručnom razlaganju bunje. Nakon dekonstrukcije prstena bunje i uklanjanja škalje, došlo se do nepravog svoda, te su potom uklonjene kamene ploče te uz pomoć bagera odložene na novu lokaciju na kojoj je planirana izgradnja faksimila bunje. Nakon označavanja važnijih elemanata bunje (ulaza), isti su prenešeni na posebnu gomilu, uz materijal za ”svoltavanje” bunje, te ostali materijal za gradnju baze bunje. Izgradnju faksimila bunje preuzeo je investitor, te se nadamo da će u skoroj budućnosti s stručnim izvođačem, lokalnim meštrima pa i lokalnim ljubiteljima suhozidne baštine, ova bunja osvanuti za buduća pokoljenja.

Koristimo priliku podsjetiti na slične akcije izmještanja ili ”spašavanja”, odnosno očuvanja značajnih suhozidnih objekata:

http://www.dragodid.org/spasene-dvije-konavoske-kucerice/
http://www.dragodid.org/bunja-uz-magistralu/

IMG_2830

DJI_0148

 

IMG_8336

IMG_8343

Tekst & Foto: F. Bubalo (edit članka: 14.8.2019.) Zadnja dva mjeseca intezivnih pregovora između predstavnika Udruge Dragodid, vlasnika, investitora (Hrvatske ceste), izvođača radova (PZC),  arheologa, te nadležnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, rezultiralo je u spašavanju jedne bračke bunje, mogli bismo reći u sudačkoj nadoknadi. Premda izvornim projektom izgradnje buduće zaobilaznice naselja Ložišća nije predviđeno njeno […]

Read More »

 atts
0

Europska konvencija o krajoliku usvojila izvješće o važnosti suhozida

Na 10. konferenciji o Europskoj konvenciji Vijeća Europe o krajoliku, održanoj 6.-7. svibnja 2019. u Strasbourgu, usvojen je Memento koji, između ostaloga, naglašava i važnost suhozida za europske krajolike.

Screenshot_1

Uvrštavanju suhozida u ovaj zagovarački važan dokument, doprinijela je francuska stručnjakinja Vijeća Europe Claire Cornu s prezentacijom izvješća ”Suhozid u krajoliku, naslijeđe i inovacija za teritorijalnu održivost”.

Dokument je dostupan za preuzimanje ovdje:  “Dry stone in the landscape, ancestral and innovative for sustainable territories”.pdf

Više informacija i drugi relevantni dokumenti dostupni su ovdje: https://www.coe.int/en/web/landscape/cep-cdcpp-2019

Izvor: Vijeće Europe

Na 10. konferenciji o Europskoj konvenciji Vijeća Europe o krajoliku, održanoj 6.-7. svibnja 2019. u Strasbourgu, usvojen je Memento koji, između ostaloga, naglašava i važnost suhozida za europske krajolike. Uvrštavanju suhozida u ovaj zagovarački važan dokument, doprinijela je francuska stručnjakinja Vijeća Europe Claire Cornu s prezentacijom izvješća ”Suhozid u krajoliku, naslijeđe i inovacija za teritorijalnu […]

Read More »

 atts
0

Najava: Grčka, stručni kamp i radionica kogulavanja

Grčka baštinska organizacija Boulouki organizira dvomjesečni stručni kamp (9.9.- 31.10.) i radionicu kogulavanja u trajanju od 12 dana (16.-27.10.) povijesnog puta koji vodi mostu Plaka, u mjestu Plaka Tzoumerka u regiji Epir. Sudionici iz Hrvatske i ostalih zemalja Balkana imaju mogućnost iskoristiti i punu stipendiju za pokrivanje troškova sudjelovanja na radionici.

Rokovi za prijave su: kamp – 22.8.; radionica – 8.9.

Više informacija u pozivu ovdje: https://boulouki.org/en/?p=3878

KLDx2_ENG

Grčka baštinska organizacija Boulouki organizira dvomjesečni stručni kamp (9.9.- 31.10.) i radionicu kogulavanja u trajanju od 12 dana (16.-27.10.) povijesnog puta koji vodi mostu Plaka, u mjestu Plaka Tzoumerka u regiji Epir. Sudionici iz Hrvatske i ostalih zemalja Balkana imaju mogućnost iskoristiti i punu stipendiju za pokrivanje troškova sudjelovanja na radionici. Rokovi za prijave su: […]

Read More »