Solidarnost za prirodnu baštinu – Vransko jezero 2023.

Piše: Duje Mikelić
Fotografije: Maja Ćuže Denona, Duje Mikelić

Nastavljena je dugogodišnja suradnja s Parkom prirode Vransko jezero ovoga puta kroz mentorsko sudjelovanje u volonterskom programu „Solidarnost za prirodnu baštinu“ europskih snaga solidarnosti. Program je dio Europske komisije koji pruža priliku mladima od 18 do 30 godina da doprinose društvu, volontiraju i rade za opće dobro. U ovom slučaju pomagali su pri izgradnji suhozida uz pristupni put prema lokvi Benči. Više o lokvi i prethodnoj radionici pogledajte ovdje.

Volonterski kamp je trajao od 2. do 16. rujna i u njemu je sudjelovalo 12 volontera iz Belgije, Hrvatske, Francuske, Mađarske, Italije i Poljske, dok su im se u prvom tjednu kampa priključili mentori iz udruge Gaius Laberius – Gardun i udruge Dragodid.

Kako je makadamska cesta prema lokvi znatno proširena zbog potreba radova na istoj, nekoć postojeći zid je u potpunosti srušen. Odlučili smo krenuti s čišćenjem i gradnjom novog zida, ne ograničavajući se na konačnu dužinu. Gotovo dva dana smo potrošili na čišćenje i na pripremu terena za temelje. U iduća tri dana smo uspjeli napraviti nešto više od 30 metara suhozida visine 80-100 i širine 80 centimetara. Radna atmosfera je bila kao i uvijek vesela, što je volonterima pomoglo u nošenju i slaganju kamenja na plus 30 stupnjeva celzijevih.

Sudionici su savladali osnove suhozidanja u prvome radnom tjednu, nakon čega smo ih ostavili da napravljeni zid dovedu u red i sami izgrade dodatnih oko 5 metara zida, u čemu su na kraju i bili uspješni.

Velike zahvale ovim putem treba iskazati Maji Ćuže Denoni i svim zaposlenicima Parka prirode Vransko jezero koji su nam pružili iznimno ugodan boravak. Nadamo se da će se uspješna suradnja nastaviti kako bi prenjeli mladima vještinu suhozidanja, a područje Parka učinili još ljepšim.


Slika 1: Zatečeno stanje


Slika 2: Volonteri se bacaju na posao


Slika 3: Čišćenje je zahtijevalo micanje svog kamenja, uključujući i velike gromade, te uklanjanje svog raslinja


Slika 4: Zid poprima svoj konačan oblik


Slika 5: Vesela družina s dijelom završenog suhozida

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR