Suhozidna akcija na Putu Glagoljaša

Treća po redu suhozidna radionica u organizaciji Turističke zajednice Općine Tkon i LAG Laura održana je u subotu i nedjelju 25.-26. listopada 2014.  Kao i prva, prošlogodišnja, te druga, ljetošnja, i ova je organizirana u suradnji sa udrugom Dragodid koja je dala voditelje radionice i većinu volontera.

Tekst i foto: Filip Šrajer

Okupljanje sudionika radionice u subotu ujutro ispred TZ Tkon. Gužva nije nastala zbog suhozida, nego zbog trajekta.

Sezona je završila, tu nema sumnje. Zakašnjelo ljeto 2014. i uživanje u toplom desetom mjesecu bura je okončala neposredno prije našeg dolaska.

Tkonske radionice već tradicionalno imaju dobre plakate. Ekipa koja je zaslužna za organizaciju – Nadia Varunek iz TZ Tkon i Alda Sovitti-Borčilo i ostale cure iz LAG Laura – uspjela je dvije godine za redom organizirati radionicu malim donacijama Ministarstva kulture, OTP banke, Županije i Općine.

Nažalost jači odaziv domaćih na samu radionicu i ovoga puta izostaje, ali treba i to shvatiti. Sa druge strane preko weba i usmeno širi se dobar glas i interes konstantno raste. Dragodid je došao sa 10 članova i još nekoliko prijatelja. Došli su i novi prijatelji iz PD Belveder Biograd, održavši obećanje dano na Vranskom jezeru. Park prirode neslužbeno je predstavljala Norma Fressel, biologinja i organizatorica tamošnjih sličnih akcija.

Izbor teme radionice pao je na uređenje puta prema Benediktinskom samostanu sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac povrh mjesta. Benediktinci su u doba svoje najveće snage na istočnoj jadranskoj obali podigli cijeli niz samostana na najljepšim lokacijama – spomenimo samo Lokrum, Veliko jezero na Mljetu, Visovac na Krki, Biševo, Svetac, Košljun na Krku itd. od kojih su neki kroz vrijeme opustjeli, neke preuzeli franjevci, a samo ovaj na Ćokovcu još je uvijek benediktinski, držeći mise na staroslavenskom jeziku i služeći se glagoljicom kao njihovi prethodnici prije devet stoljeća.

Sam put koji smo počeli obnavljati proljetos prolazi uglavnom općinskim zemljištem i nije ucrtan u katastarske karte. Nekadašnji pašnjaci sa jedne i druge strane već dugo zarastaju u makiju a djelomično i u visoku borovu šumu. Put je s jedne strane obrubljen zidom duplicom visine cca 1,3 m koja je mjestimično razvaljena korijenjem i palim deblima bora, a sa druge unjulicom koji se uglavnom urušila “do temelja”.

Gradilište je bilo u zavjetrini od bure pa je bilo jako ugodno za raditi oba dana. Ovaj put do Ćokovca predstavlja idealnu lokaciju za vikend radionice volonterskog tipa – javni put kojim i inače prolaze posjetitelji mjesta, k tome sa jakom povijesnom i panoramskom dimenzijom. 

Domaći su bili malobrojni, ali ugledni. Uz Nadju, zidati su došle i Bruna Jakovljev, tajnica Općine …

… i Ana Kuštera, ravnateljica vrtića, sa sinom Abelom. Ana nam je napravila i fritule!

Pri kraju oba radna dana sa duplice bismo se prebacili na unjulicu, koja je – čim se savlada početna nesigurnost i nešto drukčija tehnika – neusporedivo brža i samim tim zabavnija za zidati.

Neki su komentirali da prelaze “isključivo na unjulo”.

U dva dana akcije popravili smo bruto stotinjak metara puta ili dvadesetak metara izvala na duplici i vratili do dva tri reda kamena na unjulicu. Vidi se da se nešto napravilo, a u Tkon ćemo se vratiti još najmanje jednom ove godine jer kanimo za Suhozid.hr evidentirati kućice, kako ovdje zovu bunje, kojih ima dosta a malo se zna za njih. Neke fotografije kućica mogu se pogledati u FB galeriji Dražena Pribilovića, neke već jesu na Suhozid.hr, a općinski vijećnik Branislav Smoljan nam je na Nadjinu molbu na karti pokazao još neke lokalitete.

U nastavku su prije-poslije fotke, a cijeli album sa pedesetak fotki i filmićem nalazi se ovdje.

Fotografije TZ Tkon su ovdje. 

 Zadarski list, 28.10.2014.

Slobodna Dalmacija, 28.10.2014.

 

 

 

 

 

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 atts
0

Reportaža s Brača

Radionica obnove zida i podzida, Gea Viva, Milna (Brač), 10. – 11. svibnja 2019.

Tekst: Dora Raič
Foto: Gea Viva, Marija Tkalec, Mislav Tovarac

image001

U već dobro poznatom okruženju bračkog eko kampa Gea Viva i domaćice Sabine, po šesti put, održala se dvodnevna suhozidna radionica. I kao da se i nebo osmjehnulo ovoj akciji, u stisci između brojnih vremenskih nepogoda, podarilo nam je 2 savršena sunčana dana.

U petak – prvi dan radionice, jutro je bilo rezervirano za okupljanje i smještaj ekipe te upoznavanje s lokacijom onih koji su došli prvi put, a radni dio bio je planiran za popodnevne sate. Ubrzo su se svi prisutni udomaćili pa se na suhozidanje krenulo i ranije od planiranog!

Ove godine bilo je potrebno obnoviti zid i prateći podzid koji su se na brojnim dijelovima urušili, između ostalog i pod utjecajem razgranatog korijenja tetivike – Smilax aspera (za one koji žele znati više o ovoj, na našem priobalju često viđenoj, gruboj, ali ljekovitoj biljci).Uz puno marljivih i spretnih ruku, akcija čišćenja je ubrzo završena. Uslijedila je uvodna riječ o osnovama tehnike gradnje suhozida, nakon čega se ekipa podijelila u nekoliko radnih skupina i započela je sanacija podzida.

image003
Podzid je bilo potrebno obnoviti prvi, kako bi se omogućio siguran i stabilan pristup zidu iznad. Nakon nekoliko sati podzid je uspješno obnovljen te se već krajem prvog radnog dana prešlo na sanaciju zida iznad.

image005
image007
Kao i na podzidu, radovi započinju čišćenjem provala kako bi se došlo do zdravih dijelova zida i tako omogućilo adekvatanu obnovu. Sve je spremno za sutrašnji nastavak radova, a i mi smo spremni za okupljanje oko stola. Zadovoljna lica sudionika govore više od riječi.

image009
Subotnje je jutro i drugi dan radionice nastavlja se u punom mahu. U gornji zid ugrađuje se sav preostali materijal, zatvaraju se sve provale te se obnavlja spoj podzida i gornjeg zida. S obzirom na velik broj sudionika (ove godine sa čak 3 kontinenta!), radovi na obnovi zida i podzida završeni su i prije kraja radnog dana te se pronašlo energije i volje za obnovu još nekoliko metara susjednog zida.

image013 image015 image011
Redom zida, redom druženja, došli smo i do kraja ovogodišnje akcije obnove, a ovako je izgledao konačni rezultat:

image017 image019 image021
Uz puno smijeha, novih znanja i novih poznanstava završila je i ova bračka priča, a s nestrpljenjem iščekujemo koje će nam izazove donijeti sljedeća!

image023

Radionica obnove zida i podzida, Gea Viva, Milna (Brač), 10. – 11. svibnja 2019. Tekst: Dora Raič Foto: Gea Viva, Marija Tkalec, Mislav Tovarac U već dobro poznatom okruženju bračkog eko kampa Gea Viva i domaćice Sabine, po šesti put, održala se dvodnevna suhozidna radionica. I kao da se i nebo osmjehnulo ovoj akciji, u […]

Read More »

 atts
0

Najava: 23. Simpozij kamenara, Pučišća

U čast 110. obljetnice osnutka Klesarske škole u bračkim Pučišćima održava se 23. Simpozij o branju, ugradbi i restauraciji kamena 16., 17. i 18. svibnja.

Klesarske-škole-Pučišća

Brošura s bogatim programom dostupna je ovdje. Više o prijavama ovdje. Organizatori poručuju: Veselimo se svim našim gostima i s nestrpljenjem iščekujemo ovo lijepo okupljanje!

U čast 110. obljetnice osnutka Klesarske škole u bračkim Pučišćima održava se 23. Simpozij o branju, ugradbi i restauraciji kamena 16., 17. i 18. svibnja. Brošura s bogatim programom dostupna je ovdje. Više o prijavama ovdje. Organizatori poručuju: Veselimo se svim našim gostima i s nestrpljenjem iščekujemo ovo lijepo okupljanje!

Read More »

 atts
0

Najava: Stari puti, 8.-9.6.

Mjesni odbor Veprinac – Učka 8.-9. lipnja 2019. organizira radionicu obnove dvaju povijesnih puta koja vode za vrh Veprinca (Put veprine i Put krčvedine). Radionicu suorganiziramo i vodimo, a pozvani su svi zainteresirani – na prvu suhozidnu radionicu u Gradu Opatiji!

60159622_2714878641895749_4083395725235322880_o

Cilj radionice je obnoviti puteve, naučiti vještinu suhozidne gradnje i uz pomoć vrsnog znalca g. Rajka Ukića saznati nešto više o ljekovitoj biljki veprini* koja na njima raste i koju ćemo presađivati.

Voditelji će građanima prenijeti vještinu suhozidne gradnje te ćemo zajedničkim naporima u 2 dana rada, veselja i domaće klope obnoviti toliko metara suhozida da ni sami nećete moći vjerovati u snagu jedinstva. U isto se vrijeme održava i festival klapa koji organizira TZ Opatija te ćemo se i nakon akcije družiti.

Početak je predviđen u 9 sati. Preporuča se parkirati kod igrališta u Tumpićima. Od tamo je staza veprine preko puta ceste. Postoji opcija da se sa subote na nedjelju spava u Planinarskom domu na Poklonu. Molimo zainteresirane da se jave ako bi htjeli rezervirati svoje mjesto glede smještaja ili ručka u subotu i nedjelju: 091 8852422

Nemojte zaboraviti donijeti rukavice, radnu odjeću i radne cipele, gojzerice i sl.

* nije riječ o širokolisnoj veprini koja je zaštićena nego o uskolisnoj, bodljikavoj koje ima u izobilju našim krajevima.

Mjesni odbor Veprinac – Učka 8.-9. lipnja 2019. organizira radionicu obnove dvaju povijesnih puta koja vode za vrh Veprinca (Put veprine i Put krčvedine). Radionicu suorganiziramo i vodimo, a pozvani su svi zainteresirani – na prvu suhozidnu radionicu u Gradu Opatiji! Cilj radionice je obnoviti puteve, naučiti vještinu suhozidne gradnje i uz pomoć vrsnog znalca […]

Read More »

 atts
0

Najava: (G)radionica gromača na Kotoru

Muzej Grada Crikvenice u petak i subotu, 17. i 18. svibnja već tradicionalno organizira obnovu kotorskih gromača! Akciju vodimo mi, a pozvani su svi zainteresirani! Prenosimo poziv niže.

60162743_2092408470870223_6642879840590495744_o
Okoliš sela Kotor pokraj Crikvenice prošaran je kilometrima gromača koje čine neizostavni dio ovog značajnog primorskog krajolika. Već nekoliko godina u suradnji s Udrugom Dragodid popravljamo gromače uz stare putove te na taj način pomažemo očuvati najstariji i najskrovitiji kutak Crikvenice.

Pridružite nam se u petak ili subotu na već tradicionalnoj (g)radionici, upoznajte srednjovjekovni Kotor te pritom naučite osnove umijeća gradnje suhozida.

Okupljamo se u petak i subotu u 10:00 sati kod crikveničke gradske sportske dvorane. Prema vremenskoj prognozi očekuje nas sunčani kraj tjedna :)

Vidimo se!

Facebook događaj

Izvor: Muzej Grada Crikvenice

Muzej Grada Crikvenice u petak i subotu, 17. i 18. svibnja već tradicionalno organizira obnovu kotorskih gromača! Akciju vodimo mi, a pozvani su svi zainteresirani! Prenosimo poziv niže. Okoliš sela Kotor pokraj Crikvenice prošaran je kilometrima gromača koje čine neizostavni dio ovog značajnog primorskog krajolika. Već nekoliko godina u suradnji s Udrugom Dragodid popravljamo gromače […]

Read More »

 atts
0

Najava: obnova suhozida u Gea Vivi

10. i 11. svibnja, šestu godinu zaredom gostujemo u eko centru i retreat kampu Gea Viva kraj bračke Milne.

PIC_5068
Program radionice:
petak, 10.5. 16.30-19
subota, 11.5. 9-18

Ručak je besplatan za sve sudionike.

Fotogalerija s lanjske radionice gradnje potpornog suhozida i vrta za pčele dostupna je ovdje: http://leosgea.jalbum.net/Dry-stone-retaining-wall-and-bee-garden/

Facebook događaj
Kontakt i prijave: Sabine Engelhardt, sabine@geaviva.net, +385997493711

10. i 11. svibnja, šestu godinu zaredom gostujemo u eko centru i retreat kampu Gea Viva kraj bračke Milne. Program radionice: petak, 10.5. 16.30-19 subota, 11.5. 9-18 Ručak je besplatan za sve sudionike. Fotogalerija s lanjske radionice gradnje potpornog suhozida i vrta za pčele dostupna je ovdje: http://leosgea.jalbum.net/Dry-stone-retaining-wall-and-bee-garden/ Facebook događaj Kontakt i prijave: Sabine Engelhardt, […]

Read More »