Izvještaj: Suhozidi Vranskog jezera 2014

Tekst i foto: Miran Križanić

Početkom listopada (2., 3. i 4.10.) prisustvovali smo kao voditelji na, sad već tradicionalnoj, 4. po redu radionici “Suhozidi Vranskog jezera”.

Četveročlana ekipa stigla je na Prosiku već u srijedu kako bi pripremila kamp. Ove godine se održavanje radionice “poklopilo” s obilježavanjem Dana Parka prirode Vransko jezero i blagdanom Sv. Frane pa je sve zamišljeno kao trodnevna radionica s feštom na kraju.

Prva dva dana glavni zadatak nam je bio obnoviti dio suhozida uz Šeničnu cestu. Taj stari put koji presijeca Modrave “jedan je od najvažnijih suhozidnih puteva koji su težaci prostora Betine i Murtera koristili za prolaz i transport od mora do Vranskog jezera”, kako stoji u najavi na stranicama Parka.

Prošle godine očistili smo od divljeg raslinja i dijelom obnovili južnu polovicu puta, a fotogaleriju s te akcije pogledajte ovdje. Nakon naše akcije na red je došao bager, koji je dijelove ceste morao proširiti kako bi se put priveo suvremenoj svrsi, tj. omogućio prilaz automobilima do maslinika. Bez takve vrste zahvata obnova modravskih maslinika bila bi znatno otežana, tj dovedena u pitanje.

Kako je bager na pojedinim dijelovima morao porušiti suhozide, prionuli smo da ih ponovo dignemo, ovaj put u širini ceste cca 3m

Prvi dan, u četvrtak, vrijeme nas je odlično poslužilo, oblačno uz buru koja nas je osvježavala ali doduše i spriječila meštra Ivu Šikića Bažokića s Kornata da nam se pridruži i ove godine. Ipak, Betinjani i Dragari su se probili a ni volontera iz Parka nije nedostajalo, pa je atmosfera bila dobra, kao što se vidi na fotkama. Osim naših prijatelja iz udruge “Modrave Murter-Betina” pridružila nam se i udruga za zaštitu okoliša “Hippocampus” iz Biograda.

Drugi dan smo u smanjenom obujmu i s nešto više sunca dovršili ovogodišnju rundu obnove Šenične ceste. Kao zanimljivost, kuhalo se (i odmaralo) direktno na gradilištu.

Koordinatorica radionice Norma iz Parka kuha, telefonira i ziđa u isti čas.

Saznali smo i jednu tužnu vijest – preminuo je pustinjak Ivan, dugogodišnji kontroverzni stanovnik Modrava. Prošle godine smo ga posjetili, te nam je osim osebujnih priča u sjećanju ostala njegova suhozidna kolekcija savršeno pravilnog kamena kojeg je s godinama skupio po Modravama. Po njegovim riječima, nije nalazio praktičnu primjenu za to, ali teško se oteti dojmu da je to bila prava suhozidna kuća u nastajanju.

2013. kod pustinjaka Ivana; Jadran Kale pokraj pustinjačkog suhozida

Nakon što smo u prva dva dana zajednički obnovili dobrih 30-tak m suhozida, na red je došao subotnji svečani program za Dan parka.

Kao uvertiru fešti, prijepodne smo proveli u istraživanju i kartiranju Modrava na potezu od Šenične ceste do Prosike, tj. kanala. Štoviše, bilo je to pravo natjecanje za sve zainteresirane – “Suhozidi bez granica”. Cilj je bio upoznati okupljene sa našim projektom inventarizacije suhozida – Suhozid.hr kao i Kamen – Most, partnerskom projektu kojeg vodi Visokošolsko središče Sežana iz Slovenije u kojem trenutno sudjelujemo kao partneri. Metode digitalne katalogizacije i objave na Suhozid.hr putem smartphonea kasnije ćemo demostrirati i primjeniti na licu mjesta.

“Visinske pripreme” za natjecanje – testiranje klupice u suhozidu nastale dan ranije na ovogodišnjoj radionici

Nekoliko ekipa se paralelno zaputilo preko kamenja u potrazi za zanimljivim suhozidima ali najviše – bunjama. (Prve dvije godine radionice na jezeru su bile posvećene upravo obnovi bunja oko lučice Prosika, o čemu više ovdje (2011), i ovdje (2012) ali još mnoge bunje su razasute po cijelom području Modrava, te ih tek treba otkriti, dokumentirati i po potrebi obnoviti.)

Ekipa koja je “češljala” sjeveroistočnu stranu imala je najbolji “ulov” – čak dvije bunje u izvrsnom stanju.

Mala bunja orijentirana na sjeveroistok imala je obzidan ulaz kao zaštitu od naleta bure. Sa tek nešto manje od dva metra u promjeru prikladna je samo za nužno sklonište jedne ili dvije osobe. Po svom trenutnom stanaru dobila je prikladni naziv Pauk-bunja.

Druga bunja koju su našli naši najmlađi natjecatelji ipak je nešto veća, orijentirana na jug, u odličnom stanju, te je dobila naziv Baba – did bunja.

Je li rezultat ove ekipe bio dobar zbog vještih malih “izviđača” koji su obišli svaku gomilu i zavirili pod svaki kamen ili je pak sjeveroistočni dio Modrava izloženiji buri pa je tu i najviše bunja – trebat će još koje natjecanje da se potvrdi.

U subotnjim akcijama pridružili su nam se Paki i Tome – veseli tandem iz Planinarskog društva “Belveder” iz Biograda .Pokazali su se kao pravi ljudi od terena, a kako imaju iskustva s održavanjem i obnovom puteva, nadamo se da će nam se idući put stići pridružiti i kod ziđanja!

Svi sudionici “Suhozida bez granica” dobili su primjerak naše publikacije “Gradimo u kamenu” iz zaliha Parka.

Broj okupljenih na Prosici počeo je rasti te je u jednom trenutku vjerojatno premašio i broj 100. Sa otoka Murtera stizalo se brodicama na Kalebić. Uz janjce i čašu vina bilo je i nezaobilazne pisme.    

A u popodnevnim satima uslijedio je mali spektakl – betinska drvena gajeta dopremljena je na šleperu i puštena u revijalnu plovidbu jezerom. Prisutnima se obratio i ravnatelj Parka te se i sam provozao u gajeti. Tradicionalno su na jezeru postojale drvene gajete pa je ovime potvrđena želja da se taj dio prometne infrastrukture ponovo uspostavi u sklopu ponude Parka. Gajeta je tip multifunkcionalnog obiteljskog broda, kojim su upravljali svi, pa i djeca i starci. Iscrpnu i vrlo zanimljivu priču o povijesti i revitalizaciji Betinske gajete pročitajte na stranicama istoimene udruge.

Vožnja gajetom na jedra po jezeru – svi zainteresirani mogli su uhvatiti “đir” jer je cijelo popodne prometovala.

Povratak u Betinu: neslužbeni ali krucijalni dio sastavni dio svake gajete je “potić”, iz kojeg se pije bevanda.

Nakon dobre zabave neki su požurili kućama, neki na misu povodom svetka, a naša ekipa krenula je čamcima u Betinu na nastavak fešte i prezentaciju jednog drugog revitalizacijskog projekta o kojemu više ovdje!

Cijelu galeriju fotografija (snimio M.K.) možete pogledati ovdje.

Još jednu galeriju fotografija (snimio Mario Švencbir) možete pogledati ovdje.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 atts
0

Izvještaj s radionice u Veprincu

Tekst: Oleg Miklić
Slike: Mario Zaccaria, Oleg Miklić

 

Nastavljena je suradnja sa Rajkom Ukićem i društvom iz Veprinca. Jednodnevna radionica je počela u subotu u 9:00. Vremenska prognoza nije bila obećavajuća, te je odaziv polaznika radionice bio dosta skroman. Kao i na prvoj radionici, lokalno stanovništvo je uređivalo sam ulaz na Stazu Veprine, dok je naša suhozidna ekipa krenula na završavanje radova započetih na prvoj radionici. Kako je lokacija već bila očišćena od vegetacije i kamen je bio odvojen, odmah smo krenuli sa radovima. Nastavili smo ziđati visoki podzid, te zapunjavati stražnju stranu zida sa čkaljom.

 

1

 

2

 

3

 

Radovi su tekli brzo, pa smo do marende u 13:00 skoro završili sa podizanjem zida na visinu od oko 2,5m, te smo skoro potrošili sav kamen i čkalju iz originalnog podzida. Marenda je bila odlična, ali vrijeme se je pogoršalo, počela je padati kiša.

 

4

 

 

To razočarenje je trajalo koliko i siesta poslije marende, kiša je stala, te smo odmah krenuli sa nastavkom radova, da nas kiša opet ne prekine. Na našu sreću i nije, te smo po suhome i čak sa nekoliko tračaka sunca nastavili radove. Visoki podzid je završen, ostavljena je pola metra široka berma, te je do staroga puta sagrađen do pola metra visok i par metara dug podzid.

 

 

5

 

Za to smo materijal morali potražiti u okolici, ali je i taj dio posla protekao brzo. Bermu koja je bila napravljena od čkalje smo kamuflirali sa zemljom, te je po ideji domaćina u nju presađena veprina. Ukoliko se ulovi, mogla bi napraviti prirodnu ogradu između puta i 3 metra duboke provalije. Na kraju radova smo rezimirali odrađeno, te načeli temu novih ideja za nastavak radova na lokaciji. Veprinačka priča se nastavlja..

 

6

 

7

Tekst: Oleg Miklić Slike: Mario Zaccaria, Oleg Miklić   Nastavljena je suradnja sa Rajkom Ukićem i društvom iz Veprinca. Jednodnevna radionica je počela u subotu u 9:00. Vremenska prognoza nije bila obećavajuća, te je odaziv polaznika radionice bio dosta skroman. Kao i na prvoj radionici, lokalno stanovništvo je uređivalo sam ulaz na Stazu Veprine, dok […]

Read More »

 atts
2

Izvještaj s III. prvenstva Hrvatske u gradnji suhozida

Tekst: Filip Šrajer
Foto: Filip Šrajer i Jelena Kulušić

U subotu 5.10. u mjestu Gardun kod Trilja održano je 3. prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida. Organizatori su bili domaća udruga „Gaius Laberius“ iz Garduna i udruga „Dragodid“, a na njemu je sudjelovalo osam ekipa. Cilj natjecanja bio je u 15 minuta izgraditi što dulji dvostruki suhozid (duplicu) širine u podnožju 70 cm i visine 1 m.

davEkipe „Dragodid“ (lijevo) i „Gaius Laberius“ (desno) otvorile su događaj.

2Vidik s Garduna na Trilj, donji dio Sinjskog polja, rijeku Cetinu i planinu Kamešnicu na granici s BiH.

Gardun je ujedno i jedan od poznatijih antičkih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, mjesto gdje se nalaze ostaci građevina rimskog legijskog logora, koji je s povišenog položaja kontrolirao jedan od povijesno najvažnijih prijelaza preko rijeke Cetine, na raskrižju putova koji vode iz Splita prema Bosni i prema Hercegovini. Ovaj povijesno vrlo zanimljiv i ambijentalno upečatljiv lokalitet, međutim, nije bio presudan za odabir domaćinstva ove manifestacije, već je to bila odlična ekipa iz Udruge „Gaius Laberius“ iz Garduna, koja se prošle godine pojavila na volonterskom kampu na Vranskom jezeru i na 2. prvenstvu Hrvatske na Murteru i sve osvojila svojom neposrednošću i energijom.

Predviđanja da će Gardunjani dati sve od sebe na organizaciji ovog događaja obistinila su se: na otvorenju se pojavila i srdačnu podršku dala cijela politička hijerarhija, od predsjednika mjesnog odbora, preko gradonačelnika, do župana, a logistički ničega nije manjkalo. Svi su bili vrlo veseli i opušteni i entuzijastični oko nastavka ove i sličnih manifestacija u budućnosti.

Večer uoči natjecanja u Muzeju triljskog kraja održan je mali teorijski uvod gdje je poviješću i nalazima bogat lokalitet predstavila ravnateljica, mlada arheologinja Sanja Budić Leto, a autor ovoga teksta pričao o fenomenu hrvatske suhozidne baštine.

Samo natjecanje otvorile su ekipe organizatora, nakon čega su se zaredale različite, uglavnom domaće ekipe – od srednoškolaca do veterana. Kamen je došao iz obližnjega kamenoloma pod Mosorom i bio je svojim oblikom zahtjevniji za gradnju od prošlogodišnjega na Murteru, pa se nije očekivalo da će biti prebačena prošlogodišnja pobjednička duljina od 4,66 m. Međutim, superiornim nastupom, ekipa Golinjevo (kapetan Dujo Šipić, Ante Čalo, Silvio Odrljin, Milan Skejić i izbornik Martin Roguljić) odnijela je pobjedu s punih 5,01 m, a stekao se dojam da su mogli i dulje da je poligon bio dulji.

3Ekipa „Golinjevo“ slavi pobjedu

4
Mlada ekipa „ONK Gardun“

5

Ekipa Arduba prije starta: omladina i legendarni seoski učitelj u mirovini Ante Kutleša

Druga je bila makarsko-zadarska ekipa „Pomalo“, a treće mjesto osvojila je sinjska ekipa „Vlaji“, i to u pripetavanju – u bacanju kamena s ramena. Naime, ekipe „Dragodid“ i „Vlaji“ imale su u centimetar istu duljinu zida, te su iskoristile popratno natjecanje u bacanju kamena s ramena da se međusobno razračunaju. Najdalje je dobacio i „prvak Hrvatske u bacanju kamena s ramena za suhozidare“ postao Tomislav Tokić.

Na koncu su sve ekipe uz pomoć publike, pa i one najmlađe, natjecateljski kamen ugradile u međašnji zid koji će ostati na lokalitetu kao funkcionalni element i trajna uspomena na – svi su se složili – fenomenalno uspio događaj.

6Gradnja zajedničkog zida na kraju

Prvenstvo je popratilo još nekoliko medija, a galerije fotografija ćemo nastavljati objavljivati ovdje kako budu stizale.

HTV1

Hrvatski radio

Portal Ferata

Portal Dalmacija danas

Tekst: Filip Šrajer Foto: Filip Šrajer i Jelena Kulušić U subotu 5.10. u mjestu Gardun kod Trilja održano je 3. prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida. Organizatori su bili domaća udruga „Gaius Laberius“ iz Garduna i udruga „Dragodid“, a na njemu je sudjelovalo osam ekipa. Cilj natjecanja bio je u 15 minuta izgraditi što dulji dvostruki […]

Read More »

 atts
0

Prijave/applications: XVII. međunarodni suhozidni kongres / International Congress on dry stone

ENGLISH here: INFO SHEET + APPLICATION
FRENCH here: INFO SHEET + FORMULAIRE INSCRIPTION

Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti,

Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres koji će se održati od 2. do 4. listopada 2020. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle.

71563658_2973292269387717_368932704269369344_o
Foto: Konavoski osnovnoškolci nakon edukativne suhozidne radionice, listopad 2019.
Konavle elementary school children after an educational dry stone workshop, October 2019

Svi zainteresirani mogu sudjelovati kao sudionici radionice, slušatelji, izlagači i/ili izlagači plakata. Rok za registriranje kao izlagač i/ili izlagač plakata je do 29. veljače 2020. Rok za registriranje kao slušatelj ili sudionik radionice je do 30. lipnja 2020.

*** Prijavnica, informacije o kotizaciji i ostali detalji nalaze se ovdje: INFO SHEET + PRIJAVNICA ***

Organizatori potiču na što ranije registracije. Ukoliko se predviđeni kapacitet registacija popuni prije navedenog roka, registracije će biti zatvorene.

Zahvaljujući učenicima i studentima, mladim profesionalcima, uključenom lokalnom stanovništvu te lokalnoj i državnoj podršci, konavosko suhozidno naslijeđe se detaljno istražuje, dokumentira i promovira. Radionice, aktivnosti s djecom, festivali, istraživanje suhozidnih tehnika s majstorima, umjetnicima i građanima održavaju naslijeđe živim i dinamičnim.

Dođite, iskusite i uvjerite se!

ENGLISH here: INFO SHEET + APPLICATION FRENCH here: INFO SHEET + FORMULAIRE INSCRIPTION Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti, Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres koji će se održati od 2. do 4. listopada 2020. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle. Foto: […]

Read More »

 atts
0

Najava: Obnova suhozidne lokve u Gaćelezima

*Odgođeno zbog kiše! Traži se novi datum*

LAG More 249 u suradnji s Mjesnim odborom i mještanima naselja Gaćeleza organizira radionicu obnove suhozida lokalne lokve. Radionicu vodimo mi, a prenosimo poziv LAG-a u cijelosti:

20181124145333

*Odgođeno zbog kiše! Traži se novi datum* Dvodnevna akcija obnove suhozida održat će se 7. i 8. rujna 2019. te se ovim putem pozivaju zaintesirani mještani, volonteri i zainteresirano stanovništvo da daju doprinos obnovi nematerijalne, kulturne baštine.

Područje oko lokve je u jesen 2018. uređeno građanskom akcijom koja je financirana iz sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Lokva je nekada imala veliki značaj za lokalnu zajednicu. Osim što se koristila za navodnjavanje usjeva i napajanje stoka, lokva je bila mjesto okupljanja i druženja te se nakon obnove prostora, postavljanja klupa, stola, kante za otpatke i dječjih igrala, lokalno stanovništvo počelo ponovno okupljati. Kako bi cijeli prostor bio revitaliziran i obnovljen, mještani naselja su izrazili želju da se obnovi i dio urušenog suhozida oko lokve. Stoga je LAG More 249 angažirao udrugu Dragodid čije su glavne aktivnosti organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima.

U tijeku akcije, LAG More 249 zajedno s mještanima posadit će jedno stablo kako bi na taj način dali svoj doprinos građanskoj inicijativi “Dani kolektivne sadnje drveća” kojom se na simboličan način daje doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Izvor, foto: LAG More 249

 

*Odgođeno zbog kiše! Traži se novi datum* LAG More 249 u suradnji s Mjesnim odborom i mještanima naselja Gaćeleza organizira radionicu obnove suhozida lokalne lokve. Radionicu vodimo mi, a prenosimo poziv LAG-a u cijelosti: *Odgođeno zbog kiše! Traži se novi datum* Dvodnevna akcija obnove suhozida održat će se 7. i 8. rujna 2019. te se […]

Read More »

 atts
0

Otvorene su prijave za 3. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida – Gardun 2019

Ovogodišnje, 3. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, u organizaciji udruga 4 Grada Dragodid i GaiusLaberius – Gardun, održat će se u subotu, 5. listopada u naselju Gardun, bogatom arheološkom nalazištu nedaleko od grada Trilja.

Screenshot_1
Program počinje već u petak, 4. listopada u večernjim satima, kada je planiran okrugli stol o suhozidnim temama. Natjecanje u gradnji suhozida kreće u subotu, 5. listopada u jutarnjim satima. Na terenu će biti organiziran zajednički ručak. Nakon natjecanja slijedi prigodni zabavni program uz druženje i proglašenje pobjednika. Detaljan raspored biti će objavljen naknadno.

Natjecanje će se odigrati u malom naselju Gardun, koje je osim prirodnim ljepotama bogato i mnogim arheološkim nalazištima od kojih je zasigurno najpoznatiji Tilurij (Tilurium), rimski legijski logor, po kojem je Grad Trilj dobio ime.

Ovim putem želimo motivirati sve zainteresirane: one koji su se okušali u gradnji suhozida, ali i one koji to još nisu, a htjeli bi, da sastave ekipe i prijave se. Dobrodošle su ekipe iz cijele Hrvatske kao i iz inozemstva.

Pravila:

Ekipu čini do 4 člana / članice starija od 16 godina. Cilj natjecanja je u zadanom vremenu (15 min) od raspoloživog kamena izgraditi što dulji dvostruki suhozid, unaprijed zadane visine (1m) i širine (cca 70cm).

Kotizacija po ekipi iznosi 200 kn i plaća se prilikom registracije na licu mjesta. 

Svi natjecatelji dobivaju prigodne nagrade te im je osigurana okrijepa i ručak, a pobjednička ekipa osim pehara dobiva i novčanu nagradu koja se pokriva iz kotizacija.

Prijave za natjecanje su otvorene do 25.9.2019. i  šalju se e-mailom na: info@dragodid.org Prijava mora sadržavati: ime ekipe, imena članova ekipe, adrese, kontakt telefone i e-mail adrese.

Smještaj: S obzirom na okrugli stol planiran za petak te zabavni subotnji program, eventualni smještaj za ekipe dogovorit će se po isteku prijava s domaćinima iz udruge GaiusLaberius – Gardun.

Navedeno je podložno manjim izmjenama, a bit će definirano nakon što se bude znao točan broj ekipa. U slučaju lošeg vremena natjecanje se odgađa za sljedeću subotu 12.10.2019., o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti.

Projekt podupiru Ministarstvo kulture, Kamenolom Dolac donji, Grad Trilj…

Ovogodišnje, 3. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, u organizaciji udruga 4 Grada Dragodid i GaiusLaberius – Gardun, održat će se u subotu, 5. listopada u naselju Gardun, bogatom arheološkom nalazištu nedaleko od grada Trilja. Program počinje već u petak, 4. listopada u večernjim satima, kada je planiran okrugli stol o suhozidnim temama. Natjecanje u gradnji […]

Read More »