Izvještaj: Suhozidi Vranskog jezera 2014

Tekst i foto: Miran Križanić

Početkom listopada (2., 3. i 4.10.) prisustvovali smo kao voditelji na, sad već tradicionalnoj, 4. po redu radionici “Suhozidi Vranskog jezera”.

Četveročlana ekipa stigla je na Prosiku već u srijedu kako bi pripremila kamp. Ove godine se održavanje radionice “poklopilo” s obilježavanjem Dana Parka prirode Vransko jezero i blagdanom Sv. Frane pa je sve zamišljeno kao trodnevna radionica s feštom na kraju.

Prva dva dana glavni zadatak nam je bio obnoviti dio suhozida uz Šeničnu cestu. Taj stari put koji presijeca Modrave “jedan je od najvažnijih suhozidnih puteva koji su težaci prostora Betine i Murtera koristili za prolaz i transport od mora do Vranskog jezera”, kako stoji u najavi na stranicama Parka.

Prošle godine očistili smo od divljeg raslinja i dijelom obnovili južnu polovicu puta, a fotogaleriju s te akcije pogledajte ovdje. Nakon naše akcije na red je došao bager, koji je dijelove ceste morao proširiti kako bi se put priveo suvremenoj svrsi, tj. omogućio prilaz automobilima do maslinika. Bez takve vrste zahvata obnova modravskih maslinika bila bi znatno otežana, tj dovedena u pitanje.

Kako je bager na pojedinim dijelovima morao porušiti suhozide, prionuli smo da ih ponovo dignemo, ovaj put u širini ceste cca 3m

Prvi dan, u četvrtak, vrijeme nas je odlično poslužilo, oblačno uz buru koja nas je osvježavala ali doduše i spriječila meštra Ivu Šikića Bažokića s Kornata da nam se pridruži i ove godine. Ipak, Betinjani i Dragari su se probili a ni volontera iz Parka nije nedostajalo, pa je atmosfera bila dobra, kao što se vidi na fotkama. Osim naših prijatelja iz udruge “Modrave Murter-Betina” pridružila nam se i udruga za zaštitu okoliša “Hippocampus” iz Biograda.

Drugi dan smo u smanjenom obujmu i s nešto više sunca dovršili ovogodišnju rundu obnove Šenične ceste. Kao zanimljivost, kuhalo se (i odmaralo) direktno na gradilištu.

Koordinatorica radionice Norma iz Parka kuha, telefonira i ziđa u isti čas.

Saznali smo i jednu tužnu vijest – preminuo je pustinjak Ivan, dugogodišnji kontroverzni stanovnik Modrava. Prošle godine smo ga posjetili, te nam je osim osebujnih priča u sjećanju ostala njegova suhozidna kolekcija savršeno pravilnog kamena kojeg je s godinama skupio po Modravama. Po njegovim riječima, nije nalazio praktičnu primjenu za to, ali teško se oteti dojmu da je to bila prava suhozidna kuća u nastajanju.

2013. kod pustinjaka Ivana; Jadran Kale pokraj pustinjačkog suhozida

Nakon što smo u prva dva dana zajednički obnovili dobrih 30-tak m suhozida, na red je došao subotnji svečani program za Dan parka.

Kao uvertiru fešti, prijepodne smo proveli u istraživanju i kartiranju Modrava na potezu od Šenične ceste do Prosike, tj. kanala. Štoviše, bilo je to pravo natjecanje za sve zainteresirane – “Suhozidi bez granica”. Cilj je bio upoznati okupljene sa našim projektom inventarizacije suhozida – Suhozid.hr kao i Kamen – Most, partnerskom projektu kojeg vodi Visokošolsko središče Sežana iz Slovenije u kojem trenutno sudjelujemo kao partneri. Metode digitalne katalogizacije i objave na Suhozid.hr putem smartphonea kasnije ćemo demostrirati i primjeniti na licu mjesta.

“Visinske pripreme” za natjecanje – testiranje klupice u suhozidu nastale dan ranije na ovogodišnjoj radionici

Nekoliko ekipa se paralelno zaputilo preko kamenja u potrazi za zanimljivim suhozidima ali najviše – bunjama. (Prve dvije godine radionice na jezeru su bile posvećene upravo obnovi bunja oko lučice Prosika, o čemu više ovdje (2011), i ovdje (2012) ali još mnoge bunje su razasute po cijelom području Modrava, te ih tek treba otkriti, dokumentirati i po potrebi obnoviti.)

Ekipa koja je “češljala” sjeveroistočnu stranu imala je najbolji “ulov” – čak dvije bunje u izvrsnom stanju.

Mala bunja orijentirana na sjeveroistok imala je obzidan ulaz kao zaštitu od naleta bure. Sa tek nešto manje od dva metra u promjeru prikladna je samo za nužno sklonište jedne ili dvije osobe. Po svom trenutnom stanaru dobila je prikladni naziv Pauk-bunja.

Druga bunja koju su našli naši najmlađi natjecatelji ipak je nešto veća, orijentirana na jug, u odličnom stanju, te je dobila naziv Baba – did bunja.

Je li rezultat ove ekipe bio dobar zbog vještih malih “izviđača” koji su obišli svaku gomilu i zavirili pod svaki kamen ili je pak sjeveroistočni dio Modrava izloženiji buri pa je tu i najviše bunja – trebat će još koje natjecanje da se potvrdi.

U subotnjim akcijama pridružili su nam se Paki i Tome – veseli tandem iz Planinarskog društva “Belveder” iz Biograda .Pokazali su se kao pravi ljudi od terena, a kako imaju iskustva s održavanjem i obnovom puteva, nadamo se da će nam se idući put stići pridružiti i kod ziđanja!

Svi sudionici “Suhozida bez granica” dobili su primjerak naše publikacije “Gradimo u kamenu” iz zaliha Parka.

Broj okupljenih na Prosici počeo je rasti te je u jednom trenutku vjerojatno premašio i broj 100. Sa otoka Murtera stizalo se brodicama na Kalebić. Uz janjce i čašu vina bilo je i nezaobilazne pisme.    

A u popodnevnim satima uslijedio je mali spektakl – betinska drvena gajeta dopremljena je na šleperu i puštena u revijalnu plovidbu jezerom. Prisutnima se obratio i ravnatelj Parka te se i sam provozao u gajeti. Tradicionalno su na jezeru postojale drvene gajete pa je ovime potvrđena želja da se taj dio prometne infrastrukture ponovo uspostavi u sklopu ponude Parka. Gajeta je tip multifunkcionalnog obiteljskog broda, kojim su upravljali svi, pa i djeca i starci. Iscrpnu i vrlo zanimljivu priču o povijesti i revitalizaciji Betinske gajete pročitajte na stranicama istoimene udruge.

Vožnja gajetom na jedra po jezeru – svi zainteresirani mogli su uhvatiti “đir” jer je cijelo popodne prometovala.

Povratak u Betinu: neslužbeni ali krucijalni dio sastavni dio svake gajete je “potić”, iz kojeg se pije bevanda.

Nakon dobre zabave neki su požurili kućama, neki na misu povodom svetka, a naša ekipa krenula je čamcima u Betinu na nastavak fešte i prezentaciju jednog drugog revitalizacijskog projekta o kojemu više ovdje!

Cijelu galeriju fotografija (snimio M.K.) možete pogledati ovdje.

Još jednu galeriju fotografija (snimio Mario Švencbir) možete pogledati ovdje.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 atts
0

Najava / announcing: XVII. međunarodni suhozidni kongres / International Congress on dry stone

ENGLISH here: Save the date!
FRENCH here: Bloquez votre agenda!

Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti,

Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres koji će se održati od 2. do 4. listopada 2020. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle.

Zabilježite datum!

Dry stone hut 'kućerica' built by volunteers in 2018
Suhozidno sklonište ‘kućerica’, izgradili volonteri 2018. (foto: Suhozidna baština Konavala: http://tiny.cc/Konavle)

Svrha Kongresa je povezati suhozidne praktičare, istraživače, profesionalce i entuzijaste kako bi podijelili znanje i vještine, raspravili aktualnosti i proširili mrežu suradnje između zemalja. Sudjelovati je moguće u ulozi izlagača, slušačai/ili sudionika međunarodne suhozidne radionice.

Program Kongresa:
27. 9. Dolazak sudionika
27. 9. – 1. 10. Međunarodna suhozidna radionica
1. 10. predvečer Dobrodošlica na Kongres!
2. 10. – 3. 10. Kongresna izlaganja + Skupština mreže S.P.S.
4. 10. Tematski posjet suhozidnim lokalitetima Konavala
5. 10. Odlazak sudionika

Tema ovogodišnjeg Kongresa je:
Perspektive umijeća gradnje suhozida: izazovi nakon UNESCO upisa“.

Cilj Kongresa je:
• Predstaviti i raspraviti sadašnje stanje umijeća gradnje suhozida, ispitati pravni i ekonomski okvir i ograničenja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini
• Predstaviti lokalne, nacionalne i međunarodne strategije za zaštitu i unapređenje umijeća gradnje suhozida u suvremenoj praksi
• Razraditi potencijal suhozida i izazove s kojima se susreće u srodnim industrijama
• Istražiti mogućnosti tehnologija u pogledu istraživanja suhozidne baštine, poput upotrebe GIS softvera za mapiranje, SfM za modeliranje, prostornih baza podataka za međunarodnu suradnju i prepoznavanja AI uzorka za mapiranje i kategorizaciju suhozidnih struktura
• Ispitati ekonomski utjecaj umijeća na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini
• Istražiti stvarnosti i steći uvid u najbolje prakse kao i potencijal gradnje suhozida u suvremenim održivim primjenama u poljoprivredi, uređenju okoliša i izgradnji infrastrukture
• Ispitati umijeće gradnje suhozida kao nematerijalno kulturno dobro u okvirima turizma i kulturnog upravljanja, te osobito na izazove i mogućnosti koje donosi upis na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine.

Više informacija ove jeseni. Dobrodošli!

Dry stone pond in one of Konavle villages, 17m in diameter
Suhozidna lokva u jednom od konavoskih sela, promjer 17m (foto: Suhozidna baština Konavala: http://tiny.cc/Konavle)

Pdf verzija ovdje: Zabilježite datum!

ENGLISH here: Save the date! FRENCH here: Bloquez votre agenda! Dragi kolege, prijatelji, suhozidni entuzijasti, Udruga DRAGODID i međunarodna mreža S.P.S. za interdisciplinarno istraživanje suhozidne baštine najavljuju XVII. međunarodni suhozidni kongres koji će se održati od 2. do 4. listopada 2020. u Hrvatskoj. Domaćin je naša najjužnija općina – Općina Konavle. Zabilježite datum! Suhozidno sklonište […]

Read More »

 atts
0

Zabilježite datum: III. Prvenstvo u gradnji suhozida, Gardun

Udruge DRAGODID i Gaius Laberius – Gardun najavljuju III. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, koje će se održati u triljskom naselju, točnije na arheološkom lokalitetu Gardun, ove jeseni!

U petak, 4. listopada 2019. na programu je tematski događaj u stilu okruglog stola, dok će u subotu 5. listopada suhozidne ekipe odmjeriti snage na Prvenstvu. Pozivamo sve zainteresirane graditelje, navijače, gledatelje, znatiželjnike da zaokruže datum na kalendaru, a više informacija slijedi!

Kako je bilo prošle godine: http://www.dragodid.org/2-prvenstvo-u-gradnji-suhozida-4-66-metara-za-pobjedu/

43768533_321436741991232_5995569934837481472_n

Udruge DRAGODID i Gaius Laberius – Gardun najavljuju III. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, koje će se održati u triljskom naselju, točnije na arheološkom lokalitetu Gardun, ove jeseni! U petak, 4. listopada 2019. na programu je tematski događaj u stilu okruglog stola, dok će u subotu 5. listopada suhozidne ekipe odmjeriti snage na Prvenstvu. Pozivamo […]

Read More »

 atts
0

Spašena još jedna bunja!

IMG_8327

Tekst & Foto: F. Bubalo (edit članka: 14.8.2019.)

Zadnja dva mjeseca intezivnih pregovora između predstavnika Udruge Dragodid, vlasnika, investitora (Hrvatske ceste), izvođača radova (PZC),  arheologa, te nadležnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, rezultiralo je u spašavanju jedne bračke bunje, mogli bismo reći u sudačkoj nadoknadi. Premda izvornim projektom izgradnje buduće zaobilaznice naselja Ložišća nije predviđeno njeno spašavanje na ovaj način, zajedničkim naporima uspjelo se isposlovati njeno razlaganje, te izgradnja faksimila u budućnosti. Obzirom da je na jednom dijelu bunja bila urušena, na ovaj način omogućena je njena “sanacija“ makar na novoj lokaciji i u nešto izmijenjenom obliku, ali i dalje kao spomenik trudu izvornih graditelja. Ono što valja napomenuti, jest da se otvara prilika da se umijeće gradnje suhozida – u ovom slučaju tehnike nepravog svoda – još jednom prakticira, uz prisutnost lokalnih poznavatelja tradicije i eventualno prenese na neke buduće graditelje.

Autor Elaborata i voditelj izmještanja bunje – Drugi otok, obrt za istaživanje i savjetovanje – u suradnji s tvrkom Mjesto pod suncem d.o.o., izradio je dokumetaciju koja uključuje arhitektonski snimak postojećeg stanja, prostornu analizu i valorizaciju objekta, te prijedlog smjernica izmještanja. Uz opširnu foto i video dokumentaciju izrađen je i 3D model bunje  kako bi faksimil buduće bunje bio što vjerniji izvornom obliku. U suradnji sa tvrtkom PZC iz Splita i lokalnim kooperantima, pristupilo se ručnom razlaganju bunje. Nakon dekonstrukcije prstena bunje i uklanjanja škalje, došlo se do nepravog svoda, te su potom uklonjene kamene ploče te uz pomoć bagera odložene na novu lokaciju na kojoj je planirana izgradnja faksimila bunje. Nakon označavanja važnijih elemanata bunje (ulaza), isti su prenešeni na posebnu gomilu, uz materijal za ”svoltavanje” bunje, te ostali materijal za gradnju baze bunje. Izgradnju faksimila bunje preuzeo je investitor, te se nadamo da će u skoroj budućnosti s stručnim izvođačem, lokalnim meštrima pa i lokalnim ljubiteljima suhozidne baštine, ova bunja osvanuti za buduća pokoljenja.

Koristimo priliku podsjetiti na slične akcije izmještanja ili ”spašavanja”, odnosno očuvanja značajnih suhozidnih objekata:

http://www.dragodid.org/spasene-dvije-konavoske-kucerice/
http://www.dragodid.org/bunja-uz-magistralu/

IMG_2830

DJI_0148

 

IMG_8336

IMG_8343

Tekst & Foto: F. Bubalo (edit članka: 14.8.2019.) Zadnja dva mjeseca intezivnih pregovora između predstavnika Udruge Dragodid, vlasnika, investitora (Hrvatske ceste), izvođača radova (PZC),  arheologa, te nadležnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, rezultiralo je u spašavanju jedne bračke bunje, mogli bismo reći u sudačkoj nadoknadi. Premda izvornim projektom izgradnje buduće zaobilaznice naselja Ložišća nije predviđeno njeno […]

Read More »

 atts
0

Europska konvencija o krajoliku usvojila izvješće o važnosti suhozida

Na 10. konferenciji o Europskoj konvenciji Vijeća Europe o krajoliku, održanoj 6.-7. svibnja 2019. u Strasbourgu, usvojen je Memento koji, između ostaloga, naglašava i važnost suhozida za europske krajolike.

Screenshot_1

Uvrštavanju suhozida u ovaj zagovarački važan dokument, doprinijela je francuska stručnjakinja Vijeća Europe Claire Cornu s prezentacijom izvješća ”Suhozid u krajoliku, naslijeđe i inovacija za teritorijalnu održivost”.

Dokument je dostupan za preuzimanje ovdje:  “Dry stone in the landscape, ancestral and innovative for sustainable territories”.pdf

Više informacija i drugi relevantni dokumenti dostupni su ovdje: https://www.coe.int/en/web/landscape/cep-cdcpp-2019

Izvor: Vijeće Europe

Na 10. konferenciji o Europskoj konvenciji Vijeća Europe o krajoliku, održanoj 6.-7. svibnja 2019. u Strasbourgu, usvojen je Memento koji, između ostaloga, naglašava i važnost suhozida za europske krajolike. Uvrštavanju suhozida u ovaj zagovarački važan dokument, doprinijela je francuska stručnjakinja Vijeća Europe Claire Cornu s prezentacijom izvješća ”Suhozid u krajoliku, naslijeđe i inovacija za teritorijalnu […]

Read More »

 atts
0

Najava: Grčka, stručni kamp i radionica kogulavanja

Grčka baštinska organizacija Boulouki organizira dvomjesečni stručni kamp (9.9.- 31.10.) i radionicu kogulavanja u trajanju od 12 dana (16.-27.10.) povijesnog puta koji vodi mostu Plaka, u mjestu Plaka Tzoumerka u regiji Epir. Sudionici iz Hrvatske i ostalih zemalja Balkana imaju mogućnost iskoristiti i punu stipendiju za pokrivanje troškova sudjelovanja na radionici.

Rokovi za prijave su: kamp – 22.8.; radionica – 8.9.

Više informacija u pozivu ovdje: https://boulouki.org/en/?p=3878

KLDx2_ENG

Grčka baštinska organizacija Boulouki organizira dvomjesečni stručni kamp (9.9.- 31.10.) i radionicu kogulavanja u trajanju od 12 dana (16.-27.10.) povijesnog puta koji vodi mostu Plaka, u mjestu Plaka Tzoumerka u regiji Epir. Sudionici iz Hrvatske i ostalih zemalja Balkana imaju mogućnost iskoristiti i punu stipendiju za pokrivanje troškova sudjelovanja na radionici. Rokovi za prijave su: […]

Read More »